Czy potrafisz wyobrazić sobie wesele bez ciasta, babeczek, muffinek i ciasteczek? To prawie niemożliwe, prawda? Chociaż dzień ślubu to wyjątkowo słodkie wydarzenie, warto dodatkowo osłodzić je pysznymi wyrobami cukierniczymi, które podbiją serca Państwa Młodych i ich gości. Na klasycznych weselach wciąż najlepiej sprawdzają się równie klasyczne wypieki, za to do przyjęcia w stylu boho idealnie pasuje słodki stół i mono deserki. W asortymencie cukierni z katalogu Wedding & Party Dream znajdziesz: Ciasta i ciasteczka, Słodkie stoły, Torty weselne, Słodkie podziękowania dla gości
Wybór słodkości, jakie możecie zamówić na wesele jest naprawdę ogromny! Ciasta, ciasteczka, babeczki, makaroniki, mono desery, bezy…nic dziwnego, że wiele par nie wie na co się zdecydować. Decyzja nie jest łatwa, a szeroka oferta wcale w tym przypadku nie pomaga. Jakie słodkości w takim razie powinniście zamówić na swoje wesele? Jedna z opcji mówi, by zamówić „wszystkiego po trochę”, jednak ten sposób niekoniecznie zawsze się sprawdza.
Najlepiej więc zastanowić się jakie desery będą pasowały do stylu Waszego wesela. Na klasycznych przyjęciach najlepiej sprawdzi się ciasto, natomiast na imprezach plenerowych o wiele większą atrakcją są babeczki i mono desery. W ostatnich latach na popularności zyskują słodkie stoły, które oprócz tego, że są przepiękną dekoracją, są również świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast i wypieków. Wybierając słodkości warto jednak skonsultować się z cukiernią i poznać ich ofertę – poza tym na pewno podpowiedzą Wam, na co powinniście postawić i co najczęściej wybierają inne Pary Młode.
Cena tortu weselnego dla 100 osób może wahać się od kilkuset do kilku tysięcy złotych, wszystko uzależnione jest od tego na jaki tort się zdecydujecie, jakie dekoracje wybierzecie i z jaką cukiernią podejmiecie współpracę – te najczęściej wybierane, mają zazwyczaj nieco wyższe ceny, jednak idą one w parze z wysoką jakością. Przeliczając średnie koszty tortów weselnych, za klasyczny, prosty tort dla 100 osób, Młodzi zapłacą około 500 – 2000 zł. W przypadku bardziej skomplikowanego wzoru i indywidualnie projektowanych dekoracji, należy uwzględnić koszt około 1500 – 3000 zł.
W większości miejsc, zarówno słodki stół, jak i tort pozostają w zakresie Państwa Młodych. Istnieją jednak sale weselne, które oferują szereg dodatkowych usług, w tym również projekt słodkiego stołu, czy zamówienie tortu weselnego – to bywa bardzo pomocne, bo wtedy nie musicie martwić się całą logistyką w dniu ślubu i wszystkim zajmuje się menadżer sali lub kelnerzy. Dlatego ustalając szczegóły współpracy, warto zapytać czy istnieje taka możliwość oraz jakie dodatkowe usługi może zaproponować Wam wynajmowane miejsce.
Jeśli dokładnie wiecie czego chcecie i liczy się dla Was każdy, najmniejszy szczegół, czasem lepiej wziąć to zadanie na siebie – wtedy macie pewność, że możecie dopilnować wszystkiego. Jeśli jednak chcecie jak najwięcej rzeczy oddelegować, warto skorzystać z pomocy firmy zewnętrznej, która ma doświadczenie w przygotowywaniu słodkości specjalnie na przyjęcia weselne.
Pomoc profesjonalistów jest nieoceniona, kiedy sami nie do końca jesteście przekonani co do Waszych wyborów i czujecie, że przydałaby Wam się rada kogoś, kto zna się na rzeczy. Pamiętajcie jednak, że wybierając firmę zewnętrzną warto kierować się kryteriami innymi niż cena, bo niższa cena oznacza często zdecydowanie niższą jakość. Popytajcie wśród znajomych, rozeznajcie się w najbliższej okolicy lub skorzystajcie z naszego katalogu firm – na pewno znajdziecie tam kogoś, komu uda spełnić się Wasze słodkie marzenia.
To zależy od konkretnej cukierni, jednak zdecydowana większość z nich posiada w swojej ofercie możliwość wcześniejszej degustacji ciast i deserów. Degustacja może różnić się, w zależności od danej cukierni. Niektóre zakłady zapraszają nowożeńców na kameralną, bezpłatną degustację w swoim lokalu, inne przekazują przyszłej Parze Młodej gotowe boxy z małymi porcjami swoich wypieków, tak by zakochani wspólnie lub w gronie najbliższych mogli ocenić, który tort będzie dla nich idealny.
Większość cukierni oferuje darmową degustację tortów ślubnych, jeśli jednak wymagana jest jakaś zapłata, cukiernia powinna poinformować o tym nowożeńców już na etapie pierwszych ustaleń.
Jedyna poprawna odpowiedź, jaka może teraz paść to: tak duży, jak tylko tego chcecie. Jeśli jednak nie jesteście fanami marnowania jedzenia i chcecie, by tort weselny pasował jak najbardziej do faktycznej liczby gości, możecie skorzystać z prostego przelicznika, który stosuje większość cukierników. Zakłada on, że na jednego gościa przypada około 8-10 dag tortu weselnego – rozbieżność wynika z tego, czy zamówiony tort będzie lukrowany, pokrywany masą cukrową, etc., bo wtedy jego waga również będzie większa/ mniejsza.
Chociaż w branży cukierniczej wciąż pojawiają się nowości, a każdy rok zaskakuje nas kolejnymi słodkościami, które roztapiają się w ustach, w przypadku tortów weselnych są smaki, które wydają się nigdy nie tracić na popularności. Smaki tortów, które najczęściej wybierają Pary Młode, to:
- krem czekoladowy
- krem śmietankowy
- krem waniliowy
- krem orzechowy
- krem mascarpone
Jeśli zastanawiacie się jaki smak tortu weselnego będzie dla Was najlepszy, możecie sprawdzić to w naszym quizie: Jaki smak tortu powinnaś wybrać?
Mogłoby wydawać się, że to, kiedy należy podać tort weselny nie ma większego znaczenia, jednak jest to aspekt, do którego Młodzi przywiązują ogromną uwagę. W końcu tort weselny to coś więcej niż tylko ciasto – to symbol Waszego małżeństwa, wspólne krojenie na wspólną drogę. Kiedy więc najlepiej podać tort weselny? Nie ma sztywnych reguł, ale warto uwzględnić ten moment już na początku ustalania ślubnego harmonogramu. Dzięki temu łatwiej będzie Wam zdecydować, kiedy jest odpowiednia chwila na ten wielki moment. Najwięcej Par Młodych decyduje się na podanie tortu o północy, to tradycja, która znana jest od dawna, jednak coraz częściej Młodzi wybierają również inne pory:
- tort weselny można podać od razu po obiedzie, by goście mogli docenić jego artystyczny wymiar.
- można podać go krótko po zmroku, by race oraz świeczki wydobyły jego piękno.
- przed oczepinami, żeby zaliczyć krojenie tortu jako pierwsze wspólne zadanie Młodych.
To bardzo ważny aspekt, który należy omówić z cukiernią już na pierwszym etapie ustaleń. Torty weselne są specyficzne, zazwyczaj mają nieregularne kształty i trudno jest przewieźć je samodzielnie. O ile prosty, okrągły tort nie stanowi problemu, o tyle fantazyjna, trzypiętrowa rzeźba może okazać się naprawdę problematyczna. Dlatego zanim jeszcze zamówicie tort, warto zapytać wybranej cukierni o możliwość dostawy oraz ustalić wszelkie szczegóły.
Tak, dokładnie tak samo jak w przypadku wszelkich usług związanych z organizacją przyjęcia weselnego. Umowa sporządzona na piśmie jest zabezpieczeniem dla obu stron, dzięki czemu macie pewność, że usługa zostanie wykonana, a w razie nieporozumień, czy niedociągnięć, możecie dochodzić swoich praw. To bardzo ważne, bo w trakcie przygotowań ślubu i wesela macie wystarczająco dużo na głowie.