Macie ochotę zorganizować po pierwszym dniu wesela poprawiny? Oczywiście to świetny pomysł. Nie musicie kierować się sugestiami, że już odchodzi się od tradycji organizowania drugiego dnia uroczystości. Ten wcale nie musi przypominać pierwszego. Huczna zabawa dla zmęczonych gości to często katorga, więc może warto pomyśleć o spokojniejszej alternatywie?
Spis treści
Poprawinowy brunch – nowy trend weselny
Ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszy się tzw. brunch. Fakt ten potwierdza Danusia Miarka, konsultantka ślubna ze slubnyimpresariat.pl.
Od kilku już lat obserwujemy trend na organizowanie poprawinowego brunchu dla weselnych gości. Z wielu względów młode pary odchodzą od organizacji typowych dwudniowych wesel, jednak w miejsce poprawinowej imprezy organizują brunch lub obiad – mówi wedding plannerka.
Podobnie uważa Małgorzata Ceniak-Chuchro z Pastelowy Ślub Wedding Planner:
Sama zachęcam moich klientów do poprawinego brunchu. Wynika to przede wszystkim z obserwacji gości podczas poprawin. Na drugi dzień po szalonej zabawie weselnej niewielu osobom w głowie dalsza zabawa i tańczenie. Zdecydowanie wolą bardziej spokojne i luźne przyjęcia na drugi dzień, aby móc porozmawiać z ludźmi, których dawno nie widzieli, lub podzielić się wrażeniami z wesela. Dlatego zdecydowanie stawiamy na poprawinowy brunch w luźnej formie! – Małgorzata Ceniak-Chuchro
Co to jest weselny brunch?
Bruch to połączenie śniadania i lunchu (stąd nazwa brunch od ang. breakfast i lunch). Odbywa się zazwyczaj później niż typowe śniadanie i wcześniej niż klasyczny obiad czy lunch.
Brzmi idealnie, jeżeli chodzi o zmęczonych gości, którzy bawili się do białego rana. Zdążą się wyspać i najeść przed wyjazdem do domu. Brunch wydaje się idealny właśnie wtedy, gdy większość uczestników wesela drugiego dnia planuje powrót. Mogą spokojnie usiąść przy stole, porozmawiać i posilić się, często przed długą, podróżą. Takie poprawiny zazwyczaj nie wymuszają specjalnego dress code’u – goście powinni czuć się na luzie, garnitury i eleganckie suknie nie są wymagane.
Gdzie powinien odbyć się poprawinowy brunch?
Na przykład w miejscu wesela, ale nie tylko. Jeśli para młoda ma działkę lub ogród, może zaprosić najbliższych na brunch w tym miejscu, zamawiając catering lub organizując grilla. Ewentualnie można umówić się z najbliższymi w ulubionej restauracji – mówi Małgorzata Ceniak-Chuchro.
Brunch a pandemia koronawirusa
Nie bez znaczenia dla zwiększonej popularności branchu była pandemia koronawirusa i liczne obostrzenia, które pokrzyżowały wiele weselnych planów. Brunch daje bowiem możliwość spotkania się w dniu po weselu bez konieczności organizowania całego dnia i jest o wiele łatwiejszy do ewentualnego odwołania, a to wobec panującej niepewności co do losu wesela ma spore znaczenie – opowiada konsultanta ślubna Danusia Miarka.
Jedzenie na poprawinowy brunch
Co powinno znaleźć się na poprawinowym stole?
Na pewno lekkie potrawy obiadowe, które można bardziej przekąsić niż najeść się nimi do syta (goście po weselu są zazwyczaj wystarczająco syci). Jeśli organizujemy poprawinowy brunch na świeżym powietrzu, znakomicie sprawdzi się również grill (nie musi to być od razu karkówka i kiełbasa, ale na przykład kurczak lub grillowane warzywa). – opowiada wedding plannerka Małgorzata Ceniak-Chuchro.
Zdaniem wedding plannerki świetnym pomysłem okazują się również lekkie przekąski. Coraz większą popularnością cieszą się stoły tematyczne, na przykład stół włoski!
Moim zdaniem to świetna propozycja na poprawinowy brunch po letniej weselnej nocy. Idealnym połączeniem do takiego stołu będzie zimna lemoniada, a także lekkie alkohole na przykład prosecco lub piwo (lane na przykład z prosecco vana).– dodaje konsultantka ślubna.
Konsultantka Danusia Miarka poleca też dania z jajek.
Nie tylko dostarczają sporą ilość protein, które dodają energii na długie godziny, to jeszcze jajka (a szczególnie jajecznica) mają zbawienny wpływ na kaca! Z czystym sumieniem polecamy więc, obok wspomnianej jajecznicy, na przykład omlety na dziesiątki sposobów (na słodko lub na słono, z dodatkami warzywnymi lub owocowymi, o smaku tiramisu czy kakao), shakshoukę, tortillę de patatas czy frittatę. Można podać także jajka faszerowane różnymi pastami, jajko zapiekane z awokado, szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem lub różnorakie sałatki z jajkiem – wszystko to sprawdzi się doskonale
– podkreśla konsultantka ślubna.
Jednak jajka to nie wszystkie pozycje, jakie wedding plannerka poleca na brunch.
Świetnie sprawdzają się tosty, tarty, pasztety mięsne i wegańskie, humus lub kuskus z kalafiora z jarmużem i grzybami. Miłośnikom kanapek polecamy bruschettę, panini, tartinki i zapiekanki. Nie można zapominać także o gościach, którzy wolą śniadania na słodko i w brunchowym menu przewidzieć np. gofry, naleśniki i oczywiście nasze tradycyjne polskie drożdżówki.
Oto 30 kulinarnych propozycji na poprawinowy brunch w stylu SLOW
1. WODA
Nawodnienie to podstawa po szaleństwach ostatniej nocy. Zadbajcie o to, by woda na stołach była zimna. Do niektórych dzbanków można dodać trochę mięty, bazylii i owoców. Goście będą zachwyceni.
2. OWOCE
Owoce cytrusowe, ananasy, truskawki, arbuz i wiele innych to zawsze świetny dodatek do brunchowego menu. Są soczyste, zaspokajają pragnienie i odświeżają. Zadbajcie o to, by były dojrzałe i słodkie.
3. KOLOROWE DRINKI
Tego dnia pewnie nie wszyscy będą pić alkohol. Warto jednak zadbać o kolorowe, orzeźwiające drinki. Te można przecież serwować również w wersji bezalkoholowej. Dla ułatwienia organizatorów i gości warto przygotować słoje z gotowymi napojami. Takie rozwiązanie jest również atrakcyjne wizualnie.
4. DESKA SERÓW
Deska przepysznych serów różnych rodzajów to zawsze doskonały pomysł na każdą imprezę. Warto przygotować je również na poprawinowy brunch. Zadbajcie o wysoką jakość serów i ich różnorodność.
5. DESKA WARZYW
Na poprawinowym brunchu sprawdzą się raczej lekkie potrawy. Warto postarać się o deskę surowych warzyw do pochrupania. Do tego kilka dipów, ukochany przez wszystkich hummus i mamy pyszną oraz zdrową przekąskę.
6. GOFRY
Czy są na świecie osoby, które nie lubią gofrów? Te sprawdzą się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Chrupiące, jeszcze ciepłe rozkochają w sobie nie tylko dzieci, ale także dorosłych.
7. LODY
Lody, lody dla ochłody. Możecie je podać w formie deseru albo postarać się o stoisko z lodami. Taki wózek z ulubionym deserem wszystkich dorosłych i dzieci sprawdzi się doskonale na poprawinowym brunchu szczególnie podczas upału. Pomyślcie o zaserwowaniu lodów z dodatkami, które nie tylko doskonale smakują, ale i świetnie wyglądają!
8. TARTY I TARTALETKI
Tarty i tartaletki na słodko i na słono to must have podczas poprawinowego brunchu. Dają wiele możliwości smakowych i dekoracyjnych. Ozdobią każdy stół. My je uwielbiamy i nie wyobrażamy sobie bez nich żadnej uroczystości 🙂
9. CHLEB
Absolutnie nie chodzi o wystawienie zwykłego, białego chleba w byle jakim koszyku. Pieczywo musi znaleźć się na stole albo blisko niego najlepiej w bardzo atrakcyjnej formie. Co powiecie na skrzynki z chlebem i bułeczkami? Niech wybór będzie duży. Każdy wypiek musi smakować wybornie – wybierajcie zatem wyroby z lokalnych, sprawdzonych piekarni. Goście Wam za to na pewno podziękują! Bo czy jest na świecie ktoś, kto nie lubi świeżego chleba?
10. SMOOTHIE
Świetna opcja dla osób, które niekoniecznie mają ochotę na duży, sycący posiłek. Smoothie owocowe lub warzywne (albo owocowo-warzywne) powinno być świeże, schłodzone i oczywiście pyszne. Na pewno podczas brunchu znajdzie się sporo amatorów takich przekąsek.
11. MAKARONIKI
Wszyscy je kochają, ale mało kto pozwala sobie na nie na co dzień. Poprawinowy brunch to idealna okazja, by zaserować gościom te pożądane przysmaki. Zadbajcie też o oprawę wizualną. Warto ułożyć ciasteczka kolorami – będą ozdabiać każdy stół.
12. OMLET
Omlety – sycące, pożywne i… idealna na kaca. Na pewno większość gości na poprawinowym brunchu ich nie odmówi. Pomyślcie o zaserwowaniu różnych omletów – zarówno tych na słono, jak i na słodko. Dla większości gości będzie to prawdziwa kulinarna atrakcja 🙂
13. JAJECZNICA
Klasyk zawsze w modzie! Jajecznica to ukochana potrawa Polaków. Na brunchu sprawdzi się na pewno nie tylko w klasycznej wersji, ale też np. na grzankach z dodatkiem warzyw. Pycha!
14. FRITTATA
Kolejne jajeczne danie idealne na bruch. Pamiętajcie, by oferować gościom małe porcje. W końcu muszą spróbować też innych przysmaków, prawda? 🙂
15. BRUSCHETTA
Włoskie smaki są bardzo popularne i trudno się temu dziwić. To jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Bruschetta to kwintesencja włoskich kulinariów. Lekka, aromatyczna, chrupiąca. Koniecznie musi znaleźć się na poprawinowym stole.
16. PYSZNA KAWA
Dobra kawa to podstawa każdej uroczystości. Na poprawinowym brunchu wydaje się szczególnie oczywista – w końcu sporo gości będzie zmęczonych i niewyspanych. Zastrzyk energii się przyda. Oferujcie kawę z ekspressu (np. do obsługi gości) albo z tzw. wózka z espresso. To dodatkowa atrakcja na przyjęcie.
17. KOLOROWE DONUTY
Kolorowe amerykańskie pączki zaserwowane w oryginalnej formie (np. na tablicy) to świetna atrakcja kulinarna poprawinowej uroczystości. Pamiętajcie, by te słodkie przekąski były różnorodne. Ogromne znaczenie mają polewy i posypki.
18. GRILLOWANE WARZYWA
Grill wydaje się idealną opcją na poprawinowy brunch. Nie wszyscy będą mieli ochotę na mięso. Warto zadbać o lekkie, warzywne szaszłyki. Niektóre z nich mogą zawierać kawałki mięsa. Musicie jednak przypilnować, by część była wegetariańska. Na Waszej uroczystości na pewno nie zabraknie wegetarian, a nawet wegan.
19. BURGERY
Najlepiej te w mini wersji (na mniejszy głód – goście pewnie zjedli wystarczająco dużo jedzenia pierwszego dnia wesela ;)). Do środka można włożyć grillowane mięso lub kotlety wege (np. z buraka czy fasoli).
20. KREWETKI
Grillowane krewetki to prawdziwy rarytas. Goście na pewno będą bardzo mocno zaskoczeni, gdy taki przysmak pojawi się na przyjęciu. Pamiętajcie jednak, że przygotowanie krewetek wcale nie jest takie proste. By były pyszne, trzeba się postarać.
21. GRILLOWANE SKRZYDEŁKA
Delikatne, grillowane skrzydełka z kurczaka z dobrym sosem na pewno znajdą wielu chętnych. Wcześniej powinny zostać zamarynowane, aby potem były naprawdę aromatyczne i co za tym idzie – wyborne.
22. MINISAŁATKI W SŁOICZKACH
Przygotujcie na stole miniporcje sałatek, np. w słoiczkach. Niech będą różne – z krewetkami, serem, tylko wege itd. Goście na pewno znajdą coś dla siebie. Małe porcje sprawią też, że nic się nie zmarnuje. Idealne na szwedzki stół!
23. SAŁATKA GRECKA
Trochę klasyki nie zaszkodzi. Sałatka grecka to uwielbiana przekąska. Warto zadbać o to, by pojawiła się na stole np. w mini wersji opisanej powyżej lub na większym talerzu do samodzielnego nakładania.
24. SZYNKA PARMEŃSKA
Szynka parmeńska ma wielu zwolenników. Z pewnością zasmakuje wszystkim, gdy będzie owinięta na paluszku grissini. Taka przekąska może być podana w szklankach lub osobno na talerzu np. w towarzystwie koreczków.
25. TORTILLE
Kawałki tortilli z różnymi dodatkami (wędlina, biały serek, warzywa, guacamole) to sprawdzona przekąska, która nie tylko smakuje, ale też doskonale wygląda. Wiadomo, że kwestie wizualne odgrywają podczas poprawin ogromną rolę.
26. MINITOSTY
Minitosty to przekąska uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Warto, by były dostępne w różnych wersjach, także wegetariańskich.
27. ZAWIJANE CUKINIE
Lekkie, orzeźwiające i przepyszne – taką przekąskę na pewno pokochają goście. Szynkę, serek i inne pyszności można zawinąć też w ogórka.
28. KORECZKI
Owocowe, warzywne, z wędliną, serem, oliwkami i czymkolwiek tylko zapragniecie. Jak zwykle zadbajcie o różne wersje.
29. MINISERNICZKI
Ciasto to nieodłączna część każdej uroczystości, również poprawinowego brunchu. Ciast nie musi być dużo. Te, które zaserwujecie, muszą za to smakować po prostu nieziemsko. Może skusicie się na sernik? To ciasto lubią chyba wszyscy 🙂
30. PROSECCO
Prosecco, najlepiej oferowane z Prosecco Vana, to świetny trunek na poprawiny. Jest lekkie, orzeźwiające i pyszne. Idealne do wzniesienia toastu za świeżo upieczoną parę młodą.
Sprawdź także: Sukienka na poprawiny dla panny młodej i gości – rady stylisty
Jesteś ciekawa, jakie błędy ślubne najczęściej popełniają panny młode? Sprawdź poniższe wideo 🙂
Z tego artykułu dowiesz się:
Jeśli zastanawiacie się nad zorganizowaniem poprawin po weselu, warto rozważyć nowoczesny i coraz popularniejszy trend – poprawinowy brunch. Jak zauważa Danusia Miarka, konsultantka ślubna, w ostatnich latach młode pary coraz częściej odchodzą od tradycyjnych dwudniowych wesel na rzecz luźniejszych i mniej formalnych brunchów. Podobne obserwacje ma Małgorzata Ceniak-Chuchro, która również zachęca swoich klientów do wyboru tej formy poprawin. Brunch to połączenie śniadania i lunchu, które idealnie sprawdza się dla zmęczonych gości, dając im czas na odpoczynek i możliwość rozmowy w spokojnej atmosferze. Można go zorganizować w miejscu wesela, a nawet w prywatnym ogrodzie z cateringiem lub grillem. Pandemia koronawirusa dodatkowo zwiększyła popularność brunchów, ponieważ są łatwiejsze do zorganizowania i odwołania w razie potrzeby. Menu na brunch powinno być lekkie i różnorodne, obejmujące np. grillowane warzywa, sałatki, omlety, a także tematyczne stoły z przekąskami.
Najważniejsze informacje:
– Poprawinowy brunch jako nowy trend weselny.
– Korzyści z organizowania brunchu w porównaniu z tradycyjnymi poprawinami.
– Idealne menu na brunch – lekkie potrawy, grill, tematyczne stoły.
– Brunch a pandemia – mniejsza konieczność organizacji dużej imprezy.
– Możliwość organizacji brunchu w różnych miejscach, od restauracji po prywatne ogrody.
Artykuł skierowany jest do par młodych planujących wesele, konsultantów ślubnych oraz osób szukających nowoczesnych trendów weselnych. Jest idealny dla tych, którzy chcą zorganizować poprawiny w mniej formalnej, ale nadal eleganckiej formie, zapewniając gościom komfort i możliwość regeneracji po szalonej nocy weselnej.