Słodki stół to świetny pomysł na atrakcję na weselu, która na pewno zachwyci Waszych gości. Może być jednak czymś więcej… Candy bar może też stać się wspaniałą ozdobą Waszego przyjęcia. Jest jednak pewien warunek. Musi wpisywać się w styl lub motyw przewodni wesela.
Spis treści
Słodki stół zastawiony jest zwykle ciastami, deserami i owocami. Ma przyciągać nie tylko najmłodszych, ale i dorosłych. Nie oszukujmy się, nie tylko najmłodsi są łasi na słodkości.
Żeby stół wpasował się w klimat wesela musi zostać jednak odpowiednio zaaranżowany. Liczy się więc nie tylko dobór kolorystyczny wybranych słodkich przekąsek, ale też ich rodzaj i sposób podania. Podpowiadamy, jak wybrać ten najlepszy i jak ozdobić stolik ze słodkościami.
Słodki stół w eleganckim stylu
Planujecie wesele w stylu klasycznym, a może z lekką nutką glamour? Wybierzcie słodki stół, który będzie zachwycał elegancją i panującym na nim porządkiem.
Postawcie na delikatne dekoracje, spokojne kolory i błysk złota. Babeczki, cake popsy, tarty i torty świetnie będą się prezentować w otoczeniu kwiatowych kompozycji.
Możecie umieścić je również na szklanych standach. W takim przypadku sprawdzą się złote tace, które warto zestawić ze szkatułkami, lekko połyskującymi lampkami i deserami w stonowanych barwach, najlepiej w tych samych odcieniach.
Biały obrus stanowi eleganckie tło dla naczyń i słodyczy, ale jeśli inny kolor wiedzie prym w Waszych dekoracjach, wprowadźcie go też tutaj, by podkreślał wystrój przyjęcia. Może to być pudrowy róż, niebieski, ale i każdy inny wybrany przez Was odcień.
Słodki stół w pastelach i bieli
Słodki stół ma się wyróżniać. Jeśli stawiacie na kolorowe desery, najlepszym rozwiązaniem będzie postawienie na biel, która pozwoli na dostrzeżenie z daleka każdego detalu i drobnego elementu znajdującego się na stole.
To również idealny sposób na wydobycie potencjału, jaki tkwi w zamówionych przez Was słodkościach. Jeśli postawiliście na mocno kolorowe, zdobione ciasta na wesele i desery w Instagramowym stylu, to aż szkoda kamuflować dekoracjami.
Biały total look to również doskonałe rozwiązanie dla fanów minimalizmu. Daje wrażenie lekkości i sprawdzi się zarówno na weselu w romantycznym stylu, jak i boho.
Jeśli nie macie pomysłu na aranżację słodkiego stołu, to biała klasyka da się włączyć również w szalone motywy przewodnie, jak te inspirowane filmem. Prawdą jest, że jest ona uniwersalna – i wcale nie oznacza to, że jest nudna.
Dobrze jeśli wybrane przez Was ciasta i desery są spójne z tortem weselnym. Niektóre pary młode eksponują go już na początku przyjęcia, rozkładając go na słodkim stole lub dostawiając go w trakcie trwania przyjęcia, by każdy z gości mógł wziąć sobie jego dokładkę. Izabela Janachowska podpowiada, jak wybrać dla siebie tort idealny i co warto wziąć pod uwagę podczas podejmowania tej decyzji.
Słodki stół w stylu boho
Styl boho cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Nic dziwnego, że cukiernicy, idąc tym tropem, przygotowują dla swoich klientów propozycje, które idealnie wpasują się w klimat weselnej bohemy. Tort w stylu naked, ozdobiony kwiatami (również suszonymi) jest tego najlepszym przykładem. Zastanówcie się, czy nie postawić na niecodzienne kompozycje składników: lawenda, czarny bez – te smaki przyjemnie zaskoczą Waszych gości.
Słodki stół w stylu boho to zwykle jasne kolory. Stawiajcie na biel i odcienie beżu. Do tego jeszcze niezwykłe ozdoby – bukiety z pampasowych traw, piór czy kwiatów. Dekoracje mogą również być stylizowane na takie, które są już nadgryzione zębem czasu.
Nad stołem warto powiesić makramy, kompozycje z kwiatów, ale też postawić na łapacze snów i frędzle. Możecie je wykonać również ze zwiewnych materiałów. Nie łączcie jednak wszystkich elementów – boho nie lubi przepychu. Postawcie na jeden przewodni, który zapewni dekoracjom lekką formę. Dzięki temu stworzycie kącik z efektem WOW.
Nowoczesność na słodko
Jeśli dekoracjami na Waszym weselu są nowoczesne, minimalistyczne kompozycje, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten motyw królował także na słodkim stole. Wykorzystajcie naczynia o ciekawych kształtach, geometryczne świeczniki i wazony.
Nad słodkim stołem zawisnąć mogą na przykład surowe, nieosłonięte kloszem żarówki albo ledowy napis. Obecnie takie akcesoria posiadają również cukiernie, które aranżują kąciki ze słodkościami. Nie musicie więc ich kupować, istnieją opcje wynajmu.
Nowoczesność to też geometryczne pory i metal. Może być on loftowy, całkiem surowy lub utrzymany w złocie – zwłaszcza różowym, imitującym miedź. Popularne są różnego rodzaju ringi i kraty, na których powiesić można choćby metalowe półki na lekkie przekąski. To właśnie na nich powiesić możecie swoje ozdoby.
W takim przypadku słodycze starajcie się ustawić tak, by z tyłu znalazły się te w wysokich pojemnikach, w części centralnej postawcie tort lub piramidę z makaroników, a z przodu pojedyncze porcje słodkości.
Słodki stół w stylu rustyklanym
Rustykalne, słodkie stoły mogą wyglądać obłędnie. Jeśli jesteście kreatywni, macie tu ogromne pole do popisu. Do ich aranżacji możecie wykorzystać:
- skrzynki po owocach,
- deski,
- beczki,
- pieńki drzewa,
- stare meble,
- naczynia.
Dobrym pomysłem będzie też podanie tam domowych wypieków: ciast i ciasteczek. Możecie upiec je sami, poprosić o małą pomoc rodzinę i przyjaciół, albo po prostu zamówić tego typu przysmaki u Waszego cukiernika.
Między słodyczami postawcie doniczki z pachnącą miętą, słoiki z bukiecikami polnych kwiatów i gipsówki, a Wasz słodki stół stanie się największą atrakcją wesela.
To również dobre miejsce, żeby postawić skrzynki ze schłodzonymi napojami w szklanych butelkach lub słoiki – dystrybutory z lemoniadą. Te mniejsze, ozdobne mogą posłużyć natomiast za wazoniki na wspomniane wcześniej kwiaty a w ich mini wersjach możecie serwować desery.
Unikniecie tym samym wykorzystywania plastikowych opakowań. W zależności od tego, gdzie organizujecie przyjęcie, możecie postawić na srebrne i złote sztućce, ale w przypadku wesela w plenerze sprawdzą się również te drewniane. Będzie nie tylko rustykalnie, ale i ekologicznie!
Decydując się na taki motyw, nie bójcie się drewnianych elementów, cięższych materiałów i dodatków z juty. Modnym pomysłem jest napis „słodki stół” wykonany na szybie znajdującej się w ramie okiennej.
Słodki stół w stylu romantycznym
Z weselem romantycznym jest tak, że większość Par wcale nie planuje urządzać swojego przyjęcia w takim stylu. To przychodzi samo. Miłość po prostu tak nastraja przyszłych nowożeńców, że ciągnie ich w kierunku delikatnych odcieni różu, klimatów prowansalskich i uroczych dekoracji – te z kolei idealnie komponują się ze słodkim stołem.
To idealny moment, żeby włączyć do dekoracji światło. To ono silnie nastraja i wprowadza romantyczny klimat. Doskonale sprawdzą się świeczki i lampiony wykorzystujące tealight.
Dekorując słodki stół warto postawić również na styl francuski – pięknie dekorowane torty, tarty i makaroniki dla gości weselnych otoczone kwiatami, ustawione na stylowym meblu na pewno zrobią wrażenie nawet na bardzo wymagających i bywałych w świecie gościach. Możecie wykorzystać też koronki i zwiewne materiały. Ma być subtelnie!
Król jest jeden, czyli spójne menu
I na koniec propozycja, która będzie pasowała do wszystkich weselnych klimatów. Możecie wybrać jeden rodzaj słodyczy, który będzie królował na Waszym słodkim stole. Nie oznacza to, że będzie monotematycznie.
Wybrane słodkości mogą stanowić również motyw przewodni i dominować nad innymi przekąskami. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie kolorowych, francuskich makaroników.
Być może rozczulają Was przepięknie udekorowane muffinki lub jesteście miłośnikami pączków i donutów? Możecie rozłożyć je na paterach, ale też rozwiesić na modnych w ostatnich sezonach personalizowanych wieszakach.
Do dobry pomysł na zaaranżowanie przestrzeni nad stołem. Takie tematyczne candy bary stanowią miłą odskocznię od tych tradycyjnych, spotykanych na większości wesel.
Jeśli szukacie sprawdzonego cukiernika lub dekoratora, który zajmie się słodkim stołem za Was, sprawdźcie katalog firm i usługodawców dostępny na Wedding Dream.
Aktualizacja: Natalia Midler
Z tego artykułu dowiesz się:
Organizacja stołu ze słodkościami na weselu może być nie tylko atrakcją, ale również efektowną ozdobą, pod warunkiem, że będzie zgodny z motywem przewodnim uroczystości. Słodki stół zazwyczaj ozdobiony jest ciastami, deserami i owocami, które przyciągają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Kluczowe jest odpowiednie zaaranżowanie stołu, uwzględniając kolorystykę i styl wesela. Możliwości aranżacyjne są różnorodne, od eleganckiego stylu glamour, przez pastelowe i białe kompozycje, po boho, rustykalne czy nowoczesne motywy.
Dzięki odpowiednio dobranym dekoracjom, takim jak kwiaty, szkło, złote tace, makramy czy minimalistyczne naczynia, słodki stół może stać się centralnym punktem wesela. Warto również zadbać o spójność menu, gdzie na przykład jeden rodzaj słodyczy, jak makaroniki czy pączki, może dominować. Organizacja stołu ze słodkościami wymaga uwzględnienia wielu elementów, ale efektem będzie niezapomniane wrażenie na gościach.
Najważniejsze informacje:
– Słodki stół jako atrakcja i ozdoba weselna
– Wymóg zgodności ze stylem wesela
– Różnorodne aranżacje stołu: elegancki, pastelowy, boho, nowoczesny, rustykalny
– Znaczenie dekoracji i kolorystyki
– Spójność menu i dominacja jednego rodzaju słodyczy
Artykuł jest skierowany do osób organizujących wesela, które chcą dodać wyjątkowy element dekoracyjny w postaci stołu ze słodkościami. Przydatny będzie dla par młodych, konsultantów ślubnych oraz cukierników szukających inspiracji na aranżację weselnego candy baru.