Kto z nas nie kocha domowych nalewek? Warto więc pomyśleć o nich w weselnym wydaniu. Pyszna cytrynówka, pachnąca wiśniówka czy słodka miodówka będą nie tylko świetną alternatywą tradycyjnej wódki na stole. Butelki z nalewkami to też bardzo modny prezent dla weselnych gości. Na pewno będą nim zachwyceni.
Spis treści
- Jakie domowe nalewki sprawdzą się w formie prezentu dla gości weselnych?
- Skąd wziąć taki podarunek?
- Ile kosztują domowe nalewki?
Aby zaskoczyć gości prezentem trzeba wykazać się nie lada kreatywnością. Butelki z spersonalizowanymi etykietkami wypełnione pyszną, nalewką domową nie tylko wzbogacą weselny barek, ale będą też świetną pamiątką z wesela.
Para młoda decydować może o smaku, formie i pełnej dekoracji alkoholu. Nalewka domowej roboty to prawdziwy rarytas, szczególnie jeżeli zadbacie o jej odpowiednie podanie. Zadbajcie o ładną buteleczkę o małej pojemności, która pomieści symboliczną ilość trunku. Nie musicie dawać gościom butelek półlitrowych, a co najwyżej 250 ml.
W internetowych sklepach można kupić buteleczki z spersonalizowanymi etykietkami. Można tam umieścić Wasze imiona i datę ślubu, podziękowanie dla gości albo podać zabawne nazwy trunków. Wszystko zależy od Waszej pomysłowości i charakteru wesela. Jednak niezależnie od formy serwowania, przede wszystkim należy zadbać o dobrą jakość i odpowiednią ilość trunku.
Nalewka domowa – Oryginalny prezent
Wybierając oryginalne alkohole nie wolno jednak przesadzić. Nietypowe trunki i ich wymyślne smaki lepiej zostawić na imprezy w mniejszym gronie.
Aby domowa nalewka przypadła do gustu gościom, powinna być pyszna i dość uniwersalna w smaku.
Biesiadnicy z pewnością skuszą się na popularną cytrynówkę, wiśniówkę – królową polskich nalewek czy doskonałą w smaku miodówkę. Sprawdzą się także nalewki domowe z owoców pigwowca, czarnej porzeczki, a także nalewki z dodatkiem kawy.
Decydując się na samodzielne przyrządzanie nalewek, pamiętajcie aby zacząć robić je z wyprzedzeniem. Dlatego jeżeli macie jeszcze trochę czasu, odrobinę odwagi i dużo chęci, spróbujcie własnoręcznie przygotować tę wyjątkową niespodziankę. Żeby Was zainspirować i jednocześnie zachęcić podajemy 5 przepisów na popularne domowe nalewki. Podane przepisy są na około 6 l nalewki.
Podstawa dobrej nalewki
Składniki, składniki i jeszcze raz składniki. Wysoka jakość wykorzystywanych owoców to jeden z kluczowych elementów dobrej nalewki. Polska słynie z wysokiej jakości trunków. Nalewki możemy podzielić na kilka kategorii:
- owocowe,
- korzenne,
- ziołowe,
- oraz miodowe.
Do dziś medycyna ludowa, przypisuje im wiele działalności zdrowotnych. Stosowane są przy problemach z żołądkiem czy podczas przeziębienia.
Orzeźwiająca cytrynówka
Cytrynówka to ukochana domowa nalewka gości. Swoim smakiem przypomina włoskie limoncello, czyli nic innego jak likier cytrynowy. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi, idealnie sprawdzi się podczas letnich wesel. Jedną z jej wielu zalet jest ta, że… następnego dnia nie ma kaca.
Składniki:
- 24 cytryn
- 1500 g miodu wielokwiatowego
- 3 łyżka cukru
- 3 l spirytusu
- 3 l wody
Sposób przygotowania nalewki:
- Umyj cytryny w ciepłej wodzie, przekrój je na pół, wrzuć do dużego słoika i zalej spirytusem. Odstaw na 48 godzin.
- Po 48 godzinach wyjmij cytryny ze spirytusu i wyciśnij z nich sok. Wyciśnięty sok dolej do spirytusu.
- Zagotuj wodę i wystudź ją do temperatury nie większej niż 60 stopni. W wodzie rozpuść cukier oraz miód i wymieszaj ze spirytusem. Na końcu przelej przez sitko i rozlej do butelek.
- Cytrynówka najlepiej smakuje kiedy jest schłodzona, po 2-3 tyg.
Nalewki domowe: Aromatyczna wiśniówka
Nalewka domowa – wiśniowa o zjawiskowym rubinowym kolorze, nie dość, że ma fantastyczny smak, to także pięknie pachnie. Dodatkowo przypisuje się jej działanie lecznicze, ze względu na jej korzystny wpływ na procesy trawienne.
Składniki
- 12 kg wydrylowanych wiśni
- 3 litry spirytusu
- 3 litry czystej wódki
- 480 dag cukru
- przegotowana woda
Sposób przygotowania nalewki:
- Wydrylowane wiśnie przełóż do dużego słoja. Zalej je spirytusem oraz wódką i wstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Jeżeli alkohol nie zakryje całkowicie wiśni, dolej zagotowaną wodę, tak aby wiśnie całkowicie zanurzyły się w płynie.
- Po 6 tygodniach wiśnie odcedź z alkoholu i zasyp cukrem. Pozostaw na 1 tydzień w ciemnym miejscu. Po tygodniu wydzielony sok dolej do wcześniej odcedzonego alkoholu.
- Alkohol przelej do butelek. Aby smaki lepiej się przegryzły pozostaw nalewkę na dodatkowe 1-2 miesiące.
- Wiśnie, które zostaną możesz użyć do ciast lub deserów.
Nalewka domowa z miodu
Zwana także miodówką. Nalewka miodowa świetnie sprawdzi się na weselach późną jesienią i zimą, ponieważ rewelacyjnie rozgrzewa. Przepis jest banalnie prosty, a efekt rozkoszuje podniebienia. Eksperci w tworzeniu nalewek szczególnie cenią sobie wykorzystywanie miodu spadziowego lub akacjowego.
Składniki:
- 1,5 kg miodu wielokwiatowego
- 3 l spirytusu
- 3 l wody
Sposób przygotowania nalewki:
- Wodę połącz z miodem w jednym dużym garnku, zagotuj.
- Po wytworzeniu się piany, zestaw z ognia, zbierz szumowiny tak, aby płyn był klarowny.
- Poczekaj, aż syrop ostygnie do temperatury 50 stopni, następnie dodaj spirytus, przykryj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Zimną miodówkę rozlej do butelek. Po kilku dniach możesz już ją podawać, jednak im dłużej stoi tym jest smaczniejsza
Nalewka z jabłek
Inaczej zwana jabłkówką. Ten rodzaj nalewki będzie jednym z najtańszych w wykonaniu. W końcu jabłka możemy znaleźć w pobliskich sadach, bądź ogrodach, a i ceny sklepowe, nawet w sezonie, nie należą do wygórowanych. Pamiętaj, aby wybrać zdrowe, dojrzałe jabłka.
Składniki:
6 kg jabłek,
3-4 l wódki,
3-4 l wody,
3 laski cynamonu,
1kg cukru.
Sposób przygotowania nalewki:
- Dokładnie umyj owoce, po czym pokrój je na drobne kawałki. Zawartość wsyp do dużego słoika, po czym zalej wodą oraz spirytusem. Dodaj laski cynamonu.
2. Cukier wsyp wedle uznania, w zależności od tego czy wolisz słodsze bądź bardziej wytrawne trunki. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na okres około 6-7 tygodni.
3. Po upływie czasu, nalewkę przelej przez sitko do mniejszych buteleczek. Im dłuższy okres leżakowania alkoholu, tym lepszy trunek uzyskasz.
Domowa nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa świetnie wspiera pracę układu pokarmowego, jak i wytwarzanie soków żołądkowych. Polskie wesela słyną z obfitych stołów, pełnych jedzenia. Taki trunek może być niemałym ratunkiem dla najedzonych gości. Sprawdźmy, jakie składniki będą potrzebne do jej przygotowania.
Składniki:
- 3 l spirytusu,
- 3 l wody,
- orzechy w ilości takiej która wypełni 3/4 naczynia(powinny być zielone i miękkie),
- 1/2 szklanki cukru,
- opcjonalnie laska wanilii,
- kora cunamonu,
- bądź kilka goździków.
Sposób przygotowania orzechówki:
- Orzechy myjemy i osuszamy. Kroimy je w drobne ćwiartki. Całość wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem. Tak przygotowany trunek pozostawiamy na około 4 tygodnie w jasne miejsce.
- Po miesiącu zlewamy alkohol i do słoja wlewamy 3 szklanki wody i 3 szklanki cukru. Całość odstawiamy (tym razem w ciemne miejsce) i wstrząsamy codziennie zawartość, przez następne 3 tygodnie.
- Po upływie czasu zlewamy wywar do przygotowanego wcześniej alkoholu. Całość rozlewamy do butelek. Jest to czasochłonna nalewka, jednak niezwykle efektowna.
Po więcej pomysłów na upominki dla gości, zapraszamy do naszej zakładki inspiracje.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jeśli chcesz urozmaicić swoją weselną ofertę alkoholową i jednocześnie zaskoczyć gości nietuzinkowym prezentem, domowe nalewki będą idealnym rozwiązaniem. Tradycyjne smaki jak cytrynówka, wiśniówka czy miodówka są nie tylko smaczne, ale również cieszą się dużą popularnością. Personalizowane butelki z nalewkami mogą stać się wyjątkową pamiątką z wesela, dodając uroku i oryginalności. W artykule omawiamy, jak samodzielnie przygotować różne rodzaje trunków, podając szczegółowe przepisy i wskazówki dotyczące składników oraz procesu produkcji. Nalewki domowe nie tylko wzbogacą wesele, ale także będą świetnym podarunkiem dla gości. Wysoka jakość owoców i odpowiednie przygotowanie to klucz do sukcesu. Również dekoracja butelek i personalizacja etykiet dodadzą uroczystości indywidualnego charakteru.
Najważniejsze informacje:
– Domowe nalewki jako alternatywa dla tradycyjnej wódki weselnej.
– Personalizowane etykiety na butelki z nalewkami jako prezent dla gości.
– Przygotowanie różnych rodzajów nalewek: cytrynówka, wiśniówka, miodówka, jabłkówka, orzechówka.
– Wysoka jakość składników kluczem do smacznej nalewki.
– Nalewki świetnie sprawdzą się jako pamiątka i oryginalny prezent weselny.
Artykuł jest skierowany do par młodych planujących wesele, które chcą zaoferować swoim gościom coś wyjątkowego i oryginalnego. Szczególnie przypadnie do gustu osobom ceniącym tradycję i domowe przetwory, a także tym, którzy chcą wnieść do swojego wesela personalizowany akcent.