Spis treści
Kulinarne przeboje weselne – uczta dla zmysłów!
Jedzenie to nieodłączna część przyjęcia weselnego. Trudno wyobrazić sobie tę imprezę bez suto zastawionych stołów i ciągle podawanych posiłków. Tym bardziej warto zwrócić na tę kwestię szczególną uwagę. Kulinarne przeboje mają nie tylko sycić, ale powinny także zachwycać – zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Warto przyjrzeć się panującym trendom. Tak! Jedzenie także może być modne. Przedstawiam pomysły na kulinarne przeboje, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem od lat. Będzie też sporo tych bardziej nowoczesnych trendów, które mają szansę zachwycić gości.
To co? Gotowi na kulinarny rollercoaster? 🙂 Możliwości jest naprawdę wiele i aż żal z nich nie skorzystać. Jedzenie i sposób jego podania mogą być atrakcją samą w sobie.
Wiejski stół weselny wciąż na topie
To chyba jeden z najpopularniejszych kulinarnych przebojów pojawiających się od lat. Stół suto zastawiony swojskimi wędlinami, kiełbasami i mięsem przyciąga, wbrew stereotypom, nie tylko panów.
Ta atrakcja wcale jednak nie jest tak prosta do przygotowania, jak mogłoby się wydawać. Jeżeli zdecydujecie się na to rozwiązane, to musicie pamiętać, że kluczowa jest jakość proponowanych gościom wędlin czy kiełbas.
Dowiedzcie się, skąd czerpać tego typu produkty najwyższej jakości. Muszą pochodzić ze sprawdzonego miejsca, by do pod żadnym pozorem nie doszło do zatruć pokarmowych.
Piękny zapach i smak to nie wszystko. Stół musi być też odpowiednio przystrojony. Stylistkę wiejską możecie osiągnąć wkładając smakołyki w wiklinowe koszyki, przystrajając szarym sznurkiem itd. W dekoracji na pewno pomoże Wam florysta.
Zobacz także: Jak podziękować gościom za przybycie i prezenty?
Kulinarne przeboje: pokaz na żywo
Poza mniej lub bardziej tradycyjnymi daniami serwowanymi w trakcie wesela Państwo Młodzi mogą zdecydować się na tematyczne stanowiska, tak zwane cooking stations, gdzie wyspecjalizowany kucharz przygotuje niecodzienne potrawy na żywo.
W zależności od upodobań możecie podać gościom siekanego tatara, albo też zabrać ich w egzotyczną kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata. Sushi, specjały kuchni meksykańskiej, hinduskiej czy tajskiej – tu ograniczają nas jedynie budżet i wyobraźnia.
Są dania, które smakują wszystkim (albo prawie wszystkim). Zawsze możecie też podpytać (np. podczas zapraszania na ślub) gości weselnych, co szczególnie lubią. Może wygra tatar, albo… sushi? Opcji jest wiele! Zawsze możecie zdecydować się na więcej niż jedną 🙂
- Kiedy należy zacząć opracowywać menu na wesele?
- Na co warto zwrócić uwagę? Na te i wiele innych pytań w wideo odpowiada redaktor naczelna portalu Wedding Dream – Izabela Janachowska:
Pomysły na weselne atrakcje kulinarne. Obejrzyj VIDEO
Słodkości dla łasuchów
Oczywiście nie mam tu na myśli półmisków ciast, które pojawiają się po północy na stołach. Obecnie słodkie atrakcje serwowane są gościom przez cały wieczór, a zaliczają się do nich nie tylko dopasowane do stylu wesela Candy Bary, czy czekoladowe fontanny, ale także stanowiska z watą cukrową, czy lodami, a nawet personalizowane cukierki i lizaki.
Nie oznacza to oczywiście, że mamy pozbyć się tradycyjnego sernika, czy szarlotki – po prostu słodyczy nigdy dosyć. Ktoś się nie zgadza? Tak myślałam.
Słodkie stoły to dzisiaj weselny standard! Pamiętajcie, że muffinki, babeczki, ciasteczka, torciki itd. muszą nie tylko przyciągać wzrok, ale przede wszystkim powinny powalać smakiem. Dlatego dobierając smakołyki na słodki stół zróbcie wcześniej porządną degustację.
Te kulinarne przeboje muszą rozpływać się w ustach. Oczywiście to stanowi ryzyko, że wszystko zniknie bardzo szybko, ale przecież o to właśnie chodzi, prawda?
Zobacz także: Nietypowe pomysły na weselne menu
Zadbajcie o koneserów różnych smaków. Babeczki i ciasteczka z czekoladą, stricte waniliowe, albo z dodatkiem owoców – sami wiele, że większość osób przepada za słodyczami, ale każdy ma swoje szczególne upodobania. Zróbcie tak, by każdy znalazł coś dla siebie. Szczególnie dzieci, bo słodki stół to atrakcja przede wszystkim dla najmłodszych gości 🙂
Kulinarne przeboje dla amatorów drinków
Podstawowy, weselny alkohol to zazwyczaj czysta wódka. Trzeba jednak przyznać, że koneserów tego dość mocnego i specyficznego trunku ubywa. Coraz częściej goście weselni raczą się podczas imprezy ślubnej dobrym winem czy… drinkiem.
Oczywiście nie chodzi o rozmieszany w szklance sok pomarańczowy z wódką, ale o coś bardziej wysublimowanego. Tutaj życzenia Waszych gości na pewno spełni barman. Mini bar podczas imprezy weselnej to dzisiaj standard. Dlatego nie może zabraknąć go na Waszej imprezie.
Warto wcześniej przygotować menu drinków, np. kilka lub kilkanaście. Karta z dokładnym opisem, czego można się napić, będzie dla gości bardzo pomocna. Oczywiście nie oznacza to, że barman nie powinien spełnić szczególnych życzeń.
Dlatego wybierając takiego specjalistę zwróćcie uwagę nie tylko na jego kompetencje/umiejętności, ale także aparycję i charyzmę. Barman musi być po prostu miły dla gości. To bardzo ważne!
10 najlepszych drinków na wesele! [Sprawdź przepisy!]
Pokazy barmańskie cieszą się powodzeniem już od jakiegoś czasu, ale to nie jedyna atrakcja, którą możemy przygotować dla pełnoletnich gości. Hitem ostatnich tygodni są fontanny, w których, w zależności od potrzeb czy upodobań płynąć może sok, oranżada, lub nieco bardziej rozgrzewające napoje. Oczywiście lać może się także alkohol, np. aromatyczny poncz, albo dobre… wino?
Food Trucki na weselu? Dlaczego nie!
W dzisiejszych czasach wesela to często nic innego, jak po prostu dobre imprezy – na luzie, bez zadęcia, co nie oznacza, że mało eleganckie. Oczywistym jest, że Nowożeńcom zależy na tym, by goście bawili się jak najlepiej i tym samym, by mieli wspaniałe wspomnienia po uroczystości.
Jeżeli Wasz event utrzymany jest w dość luźnej konwencji i lubicie nowinki i jesteście przekonani, że Wasi goście także, pomyślcie o… food truckach.
Food trucki? Jak to? Przecież te występują głównie w dużych miastach i na festiwalach. Z drugiej strony kto powiedział, że nie mogą wzbogacić wesela? Jeżeli w ogrodzie, przy sali weselnej, pojawi się mini ciężarówka z ulubionymi przysmakami, to może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Wybierzcie food trucki z kuchnią, którą z zasady kochają wszyscy – indyjska (falafle <3), wegańska, naleśnikarnia, pizza, kiełbaska na gorąco. Może być prosto, ale najważniejsze, by było pysznie. To świetny sposób na kulinarne przeboje!
30 najlepszych pomysłów na poprawinowy brunch
Dużo sezonowych i…lokalnych potraw
Gorący rosół i ciężki kotlet podczas wesela w upalną pogodę to niekoniecznie dobry pomysł. Oczywiście przez lata tak to wyglądało, ale dzisiaj odchodzi się od tradycyjnych potraw. Menu się zmienia i dostosowuje się do konkretnego sezonu. Dotyczy to standardowych potraw podawanych gościom o konkretnej porze, ale temat związany jest również z kulinarnymi atrakcjami.
Stół dodatkowych pyszności może składać się właśnie z sezonowych potraw, np. z truskawek (koktajle, słodycze, sałatki itd.). Zapewniam Was, że to zrobi prawdziwą furorę wśród gości.
Podobnie lokalne przekąski, np. jeżeli robicie wesele w Małopolsce, to podajcie gościom tzw. prażone (inaczej kociołek). To znane w tamtejszych okolicach danie jednogarnkowe składające się ze smalcu, ziemniaków, marchewki, boczku, cebuli i pietruszki (występują różne wersje).
Goście na pewno chętnie spróbują takich dań. Będą ciekawi smaku, zapachu, struktury. To prawdziwa atrakcja, która każdemu przypadnie do gustu!
Zobacz także: Menu weselne – kilka pomysłów na jesienne i zimowe dania
Jadalne prezenty dla gości weselnych
Kulinarne przeboje dla gości mogą stanowić jadalne prezenty. Zwyczaj obdarowywania weselników podarunkami na stałe wpisał się w już w krajobraz uroczystości ślubnych. Goście na pewno ucieszyliby się z czegoś pysznego! Taki prezent może świetnie wyglądać i smakować – 2 w 1!
Co powiecie na eleganckie kruche ciasteczka z lukrem w kolorach przewodnich wesela? A może modne teraz makaroniki, które rozpływają się w ustach?
Można dać też coś „swojskiego”, np. miód czy konfiturę. Coraz większą popularnością cieszą się prezenty DIY. Młodzi mogą sami coś przygotować, np. dżemy czy ciasteczka.
Warto dodać do środka coś spersonalizowanego – np. karteczkę odręcznie napisaną przez Parę Młodą z podziękowaniami za przybycie. Pomyślcie o czym oryginalnym – w końcu ogranicza Was tylko wyobraźnia, prawda? 🙂
Ważnym aspektem przy organizacji kulinarnych przebojów dla Waszych gości jest ustalenie planowanych przez nas działań z właścicielem sali, na której odbyć ma się uroczystość.
Najlepiej wpiszcie ten punkt do umowy, tak, żeby nic w tej kwestii nie zaskoczyło ani Was, ani ich. Z pewnością nie chcielibyście doprowadzić do sytuacji, w której zamówiony (i opłacony) kucharz nie może rozpocząć pracy, bo manager sali nie wyraża na to zgody, prawda?
W aplikacji Wedding Dream w Plikach do pobrania znajdziecie m.in. plik dotyczący sali weselnej. Pobierzcie go i uzupełnijcie, by mieć pod ręką potrzebne dane.
Planujecie jakieś kulinarne przeboje dla swoich gości? Koniecznie opowiedzcie o tym w komentarzach!
Z tego artykułu dowiesz się:
Jedzenie na weselach odgrywa kluczową rolę, będąc nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu gości, ale również wizualnym i smakowym doświadczeniem. Nowoczesne trendy kulinarne na przyjęciach weselnych oferują wiele atrakcji, które mogą stać się wyjątkowym punktem uroczystości. Wiejski stół z tradycyjnymi wędlinami jest wciąż popularny, jednak wymaga najwyższej jakości produktów. Inną atrakcją są pokazy na żywo, gdzie kucharze przygotowują potrawy na oczach gości. Słodkie stoły to już standard, oferujący różnorodne desery od ciastek po personalizowane słodycze. Drink bary z profesjonalnymi barmanami serwującymi wyrafinowane drinki stają się coraz bardziej popularne. Food trucki na weselach to innowacyjny pomysł, oferujący luźniejszą atmosferę. Sezonowe i lokalne potrawy zyskują na znaczeniu, a jadalne prezenty dla gości, takie jak makaroniki czy domowe przetwory, stają się miłym akcentem. Warto też pamiętać o wcześniejszym ustaleniu szczegółów z właścicielem sali weselnej.
Najważniejsze informacje:
– Kluczowa rola jedzenia na weselach jako elementu wizualnego i smakowego.
– Popularność wiejskiego stołu z tradycyjnymi wędlinami.
– Atrakcyjność pokazów kulinarnych na żywo.
– Słodkie stoły jako standard weselny, oferujący różnorodność deserów.
– Coraz większa popularność drink barów z profesjonalnymi barmanami.
– Food trucki jako nowoczesna i luźna opcja cateringowa.
– Wzrost zainteresowania sezonowymi i lokalnymi potrawami.
– Jadalne prezenty dla gości jako oryginalny upominek.
Artykuł skierowany jest do osób planujących wesele, które poszukują inspiracji dotyczących kulinarnych atrakcji. Jest szczególnie przydatny dla par młodych, konsultantów ślubnych oraz właścicieli sal weselnych, którzy chcą wzbogacić ofertę o nowoczesne i tradycyjne propozycje kulinarne.