Nietypowe pomysły na weselne menu

Nietypowe pomysły na weselne menu 34338

Nie ma żadnych wątpliwości, że trzy najważniejsze elementy, dzięki którym goście uważają wesele za udane to dobra oprawa muzyczna, bogata karta alkoholi i smaczne jedzenie. Para młoda często zastanawia się nad tym, jak skomponować menu, aby nie było ono zbyt banalne, ale równocześnie trafiało w gusta większości uczestników przyjęcia weselnego. Po wielu debatach i rozmyślaniach, narzeczeni zazwyczaj dochodzą do wniosku, że ostatecznie i tak muszą się zdecydować na klasyczne, weselne dania. Jeżeli nie chcecie, aby Wasze przyjęcie było kolejnym, na którym podane zostaną rosół, schabowy, strogonow i paszteciki z barszczem, sprawdźcie jak możecie wprowadzić nieco różnorodności do Waszego weselnego menu.

Zobacz także : Zaskocz smakiem na weselu

https://www.instagram.com/p/BxAaZnCgpd9/?utm_source=ig_web_copy_link

Przezorny zawsze ubezpieczony

Jeśli zdecydowaliście, że Wasze menu weselne powinno być oryginalne, koniecznie upewnijcie się czy osoba, której zlecacie przygotowanie potraw na pewno potrafi to robić. W przypadku zamawiania kateringu, sprawa jest prosta – sprawdzacie opinie i decydujecie się na najlepszą według Was restaurację. Jeżeli jednak to sala weselna zapewnia wszystkie dania ciepłe i zimną płytę, a właściciel zaproponował lub zgodził się na urozmaicenie menu…

…zorientujcie się czy szef kuchni zna się na rzeczy.

Największym błędem byłoby zlecenie wykonania sushi, dań orientalnych lub południowoeuropejskich osobie, która całe swoje życie zajmuje się tylko i wyłącznie polską kuchnią. Być może konieczna będzie konsultacja z parami, które wcześniej postawiły na takie dania w tym lokalu lub bezpośrednia rozmowa z kucharzem czy kucharką. Jeśli nie macie takiej pewności, lepiej zrezygnować z pomysłu, który miałby zostać zrealizowany kosztem walorów smakowych dań.

Zobacz także : Wesele w… fast-foodzie? Australijskie KFC organizuje przyjęcia weselne!

Co za dużo, to nie zdrowo

Nie ukrywajmy, że menu weselne powinno przede wszystkim zadowalać gości. Nawet jeśli w Waszych głowach kołacze się pomysł zorganizowania przyjęcia, na którym królować będą jedynie dania Waszej ulubionej kuchni, należy to dobrze przemyśleć. Wasza miłość do potraw indyjskich czy tajskich może nie być podzielana przez wielu uczestników przyjęcia, a w szczególności przez osoby starsze.

Jak więc pogodzić własne marzenia
z oczekiwaniami gości?

Możecie zdecydować się na złoty środek, czyli wprowadzenie urozmaiconych dań do tradycyjnego menu. Oryginalne dania mogą być serwowane na przemian z tymi typowymi dla kuchni polskiej. W ten sposób, jeżeli ktoś nie będzie miał ochoty skosztować niecodziennego posiłku, będzie mógł ominąć go bez obaw, że do końca imprezy będzie chodził głodny.

https://www.instagram.com/p/B4mQIvzIa2M/

Niektórzy z Was zapewne wciąż uważają taki pomysł za zbyt ekstrawagancki. Nic straconego! Swoje ślubne menu możecie urozmaicić także dzięki zaaranżowaniu tematycznych stołów lub stacji live-cooking. W ten sposób goście chętni próbować nowych, ciekawych smaków będą mogli sami zdecydować których potraw skosztują. Tradycjonaliści będą natomiast zadowoleni, że nikt nie naciska, aby zmieniali swoje kulinarne gusta.

Lokalny koloryt

Czy to wszystko oznacza, że nie ma takiej możliwości, aby Wasze przyjęcie odbyło się bez typowo polskiego menu, z którym spotykamy się na weselach w zasadzie od dziecka? Oczywiście, że nie! Możecie eksperymentować z kartą dań, a nawet uczynić ją tematyczną. Upewnijcie się jednak zawczasu, że zaproszonym przez Was gościom będzie to odpowiadać.

Jeśli szukacie bezpiecznego wyjścia, ciekawym pomysłem będzie postawienie na dania… regionalne!

W ten sposób, nie odchodzicie za daleko od kuchni polskiej, choć równocześnie Wasze menu będzie niecodzienne i zróżnicowane. Każdy region naszego kraju może poszczycić się bardzo barwną, kulinarną tradycją. Zdecydowanie warto z tego bogactwa skorzystać!

Zobacz także: Jakie przystawki sprawdzą się na Twoim weselu?

Bella Italia

Kolejnym rozwiązaniem, które można zaliczyć do grona najbezpieczniejszych, jest zdecydowanie kuchnia włoska. Jako jedna z niewielu smakuje ona niemal każdemu.

W końcu kto potrafi się oprzeć różnego rodzaju pizzom i makaronom lub aromatycznym zupom?

Nie sposób nie wspomnieć również o charakterystycznych przystawkach takich jak sezonowe warzywa, chrupiące bruschetty czy pyszne, kremowe sery i długodojrzewające wędliny. Również słodkości ze słonecznej Italii trafiają w gusta wielu polskich smakoszy. Typowe, włoskie desery cieszą się niesłabnącą popularnością – każdy z nas zapewne nie raz kosztował tiramisu, panny cotty czy nieziemskich lodów wytwarzanych z tradycyjnych receptur. Krótko mówiąc, jeżeli mielibyśmy postawić na najmniej „ryzykowne” menu tematyczne, zdecydowanie byłoby nim to inspirowane pyszną, uniwersalną kuchnią włoską!

Zobacz także : Jak skomponować wino z menu?

Zapraszanie gości nie jest tak proste jak mogłoby się wydawać. Zobaczcie jak pary młode powinny podejść do tego tematu zgodnie z zasadami savoir-vivre’u!

Z tego artykułu dowiesz się:

Organizacja wesela to nie lada wyzwanie, szczególnie gdy chodzi o menu weselne. Chcąc zadowolić gości, często wybiera się tradycyjne dania, jednak istnieją sposoby na urozmaicenie posiłków bez rezygnacji z klasyki. Kluczowym krokiem jest upewnienie się, że kucharz lub firma cateringowa są kompetentne w przygotowywaniu nietypowych potraw. Oryginalne dania można wprowadzać stopniowo, serwując je obok tradycyjnych posiłków. Ciekawą opcją są także stoły tematyczne oraz stacje live-cooking. Alternatywnie, można postawić na menu inspirowane lokalną kuchnią regionalną lub uniwersalną kuchnię włoską, która cieszy się powszechnym uznaniem. Te podejścia zapewniają różnorodność, a jednocześnie trafiają w różnorodne gusta gości, unikając kulinarnych rozczarowań.

**Najważniejsze informacje:**
– Znaczenie menu weselnego i jego wpływ na sukces przyjęcia.
– Potrzeba kompetencji kucharzy przy przygotowywaniu nietypowych dań.
– Serwowanie oryginalnych dań obok tradycyjnych posiłków.
– Pomysły na stoły tematyczne i stacje live-cooking.
– Korzyści z wyboru lokalnej kuchni regionalnej.
– Popularność i uniwersalność kuchni włoskiej.

**Dla kogo artykuł jest skierowany:**
Artykuł jest skierowany do par młodych planujących swoje wesele, które chcą zapewnić niezapomniane doznania kulinarne swoim gościom. Tekst zainteresuje zarówno osoby poszukujące tradycyjnych inspiracji, jak i tych, którzy pragną wprowadzić do swojego menu oryginalne i nietypowe potrawy.

Rekomendowane artykuły