Spis treści
Zobacz także: Przystawki na wesele – na stołach czy w bufetach?
Atrakcje kulinarne – polskie, wiejskie stoły
W zależności, w jakim stylu urządzacie waszą uroczystość, możecie zdecydować się na różnorodne stoły tematyczne.
Nadal dużym zainteresowaniem cieszy się typowa polska kuchnią, czyli tak zwany wiejski stół. Znaleźć można na nim:
- domowe wędliny,
- przepyszne pieczywo,
- regionalne sery,
- smalec,
- ogórki kiszone.
Poza swoją gastronomiczną funkcją stół często może stanowić atrakcyjny element dekoracyjny, szczególnie jeśli zdecydowaliście się na wesele w stylu rustykalnym. To idealne rozwiązanie, jeśli imprezę organizujecie w karczmie lub na sali utrzymanej w sielskich klimatach.
Czy wiejski stół na weselu jest w modzie?
Mogłoby się wydawać, że w dzisiejszych czasach „wiejski stół” nie będzie cieszyć się już tak dużą popularnością jaki kiedyś. Ludzie przecież odchodzą od tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw na rzecz tych lżejszych. I rzeczywiście coś w tym jest.
Trend zdrowego stylu życia, ku naszej uciesze, poszerza się. Tym bardziej „polski stół” na wesele to świetny pomysł. Przecież tego rodzaju uroczystość to cudowna okazja do tego, by jeść pyszne rzeczy i nie liczyć kalorii. Nie dziś 🙂
Choć parom młodym coraz częściej zależy na tym, aby w menu weselnym pojawiły się lżejsze dania rodzice często nalegają na tradycyjne potrawy. Obejrzyj video z rozmową Izabeli Janachowskiej z szefem kuchni z Pałacu Mała Wieś i dowiedz się czym należy się kierować przy wyborze dania głównego.
Stół od miłośników podróżowania
Jeśli kochacie podróżować i z tej pasji postanowiliście uczynić motyw przewodni, warto przemyśleć ustawienie stołu z potrawami z konkretnego regionu świata.
- Wschodnią kuchnię mogą reprezentować owoce morza czy sushi;
- Włoską – bruschetta z pomidorami i oliwkami, włoskie sery, szynki, czy prawdziwa pizza;
- Na greckiej uczcie podać możecie sałatki, musakę czy faszerowanego bakłażana;
- Na weselu we francuskim klimacie sery długodojrzewające.
Rozważcie zamówienie dla Waszych gości stacji live- cooking tak, żeby przekąski dla Waszych gości przygotowywane były dosłownie na ich oczach. To dopiero genialne atrakcje kulinarne!
Kolorowy świat słodyczy
Niezwykle smakowicie i barwnie prezentują się słodkie stoły, które kuszą weselnych łasuchów. Tylko od inwencji pary młodej zależy, co na tak zwanym candy bar się znajdzie. Jeśli na weselu będzie dużo dzieci, warto ustawić na nich kryształowe słoiki wypełnione landrynkami, żelkami, drażetkami czy kolorowymi lizakami.
O tym czym różni się typowy słodki stół od zwykłego stołu z ciastami opowiedziała Urszi – mistrzyni słodkości 🙂
Słodki stół dla dorosłych gości
Dorosłych bardziej skuszą:
- kruche ciasteczka,
- babeczki (cupcakes),
- makaroniki,
- cake pops – czekoladki na patykach,
- słoiczki wypełnione płynną czekoladą, musami i galaretkami.
Urok słodkich stołów zależy w dużej mierze od ich udekorowania, dlatego zadbajcie by dominowały na nich kryształowe naczynia, gustowne patery i talerzyki. Dodanie kwiatów czy lampionów sprawi, że poukładane słodkości będą bardziej kusić, a i staną się wdzięcznym tematem do fotografowania.
Oczywiście, tak jak w przypadku każdego, innego tematycznego stołu, tak i tutaj kluczowy jest smak. Babeczki i żelki mogą pięknie wyglądać, ale zostaną na stołach po imprezie jeśli nie okażą się szałowe w smaku. Pamiętajcie, żeby posmakować większości smakołyków przed złożeniem zamówienia. Wiele firm daje taką możliwość. Przysmaki muszą rozpływać się w ustach!
Zobacz także: Przegląd słodkich bufetów
Róg sali weselnej to doskonałe miejsce do ustawienia fontanny czekoladowej otoczonej owocami, orzechami czy piankami. Zamoczenie takich słodkich dodatków w płynnym czekoladowym kremie to istna rozkosz!
Wege stół?
W dzisiejszych czasach przybywa wegan i wegetarian. Na pewno część Waszych gości zgłosiła (albo zgłosi) Wam zapotrzebowanie na weselne potrawy bez mięsa, a często nawet i bez składników odzwierzęcych (jajek, nabiału itp.).
Może warto przygotować mini-wege stół? Ludzie chętnie sprawdzą to miejsce nawet z czystej ciekawości. A hummusy, warzywne burgery i inne rarytasy na pewno zachwycą ich smakiem.
Zobacz także: QUIZ. Jaki drink musi się znaleźć w waszym drink barze?
Jak przygotować weselny serwis tak, aby dla nikogo nie zabrakło tego na co ma ochotę? Najważniejsze zasady zdradził szef kuchni z Pałacu Mała Wieś.
Lemoniada, koktajl, a może lody?
Nie wszyscy goście przepadają za wysoko procentowymi napojami alkoholowymi. Urozmaiceniem dla nich będzie wynajęcie profesjonalnego barmana, który podczas wesela zaserwuje im kolorowe drinki i bezalkoholowe koktajle. Ozdobione egzotycznymi owocami i podane z suchym lodem, będą nie lada atrakcją.
Zobacz także: QUIZ. Jaki drink musi się znaleźć w waszym drink barze?
Kulinarne atrakcje na ślub w plenerze
Organizując ślub w plenerze można pokusić się o wynajem stylizowanego wózka z lodami czy pojazdu z kolorową watą cukrową. Latem sprawdzi się też bar z orzeźwiającą lemoniadą, która świetnie ugasi pragnienie.
Nie musicie wcale ograniczać się do napoju cytrynowego, lecz zostawić gościom owoce do skomponowania własnej wersji. Tutaj idealnie nadadzą się truskawki, maliny, wiśnie czy brzoskwinie. Wystarczy ładnie zaaranżować barek i atrakcja gotowa.
Foodtruck na weselu
Ogromnym zainteresowaniem na weselach cieszą się teraz również foodtrucki. Te możecie wypożyczyć na własną uroczystość. Mini ciężarówki z tematycznymi przysmakami mogą okazać się prawdziwym hitem.
Może pomyślcie o czymś bardziej orientalnym, np. kebabach, falaflach czy amerykańskich hot-dogach? Zobaczycie, że goście będą potem wspominać te atrakcje kulinarne z ogromnym rozrzewnieniem.
Jeśli wesele macie zaplanowane na okres jesienny lub zimowy, a marzycie o zorganizowaniu go w stylu tropikalnym, obejrzyjcie poniższy materiał i zobaczcie jak niewiele potrzeba, by spełnić to pragnienie!
Z tego artykułu dowiesz się:
Artykuł omawia różnorodne kulinarne atrakcje weselne, które mogą urozmaicić każde przyjęcie, nadając mu charakterystyczny styl i atmosferę. Wśród propozycji znajduje się tradycyjny polski wiejski stół, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest on idealny dla uroczystości w stylu rustykalnym, zawiera domowe wędliny, pieczywo, sery, smalec i ogórki kiszone. Dla miłośników podróży, artykuł sugeruje stoły tematyczne z kuchnią światową, od wschodnich owoców morza po włoskie sery. Dla fanów słodkości, proponowane są słodkie stoły z różnymi przysmakami, takimi jak babeczki, makaroniki czy cake pops, które mogą być zarówno wizualną, jak i smakową atrakcją. Dodatkowo, w artykule wspomniano o wege stole dla wegan i wegetarian, oraz o nowoczesnych rozwiązaniach, jak wynajęcie foodtrucka czy barmana serwującego drinki. Każda z tych opcji pozwala na dostosowanie wesela do indywidualnych preferencji pary młodej i jej gości.
Najważniejsze informacje:
– Polski wiejski stół z tradycyjnymi przysmakami
– Tematyczne stoły kulinarne z kuchnią światową
– Słodkie stoły z kreatywnymi deserami
– Wege stół dla wegan i wegetarian
– Foodtrucki jako nowoczesne atrakcje weselne
– Wynajęcie barmana do serwowania drinków
Artykuł skierowany jest do osób planujących wesele, które pragną wzbogacić swoje przyjęcie o oryginalne i zróżnicowane atrakcje kulinarne, dostosowane do różnorodnych smaków i preferencji gości.