Ciasteczka na Halloween: najlepsze pomysły jak zrobić ciasteczka na Halloween — dekoracje i inspiracje

ciasteczka na halloween

Ciasteczka na Halloween — pomysł na strasznie pyszne smakołyki

Halloween to obchodzone 31 października każdego roku święto, pełne straszydełek i upiorów. Chociaż ma celtyckie korzenie, do Polski przywędrowało w latach 90. ze Stanów Zjednoczonych i…już zostało!

Halloween kojarzy się nam głównie z przebierańcami i wydrążoną dynią. Jednak jest to również doskonały czas, by wykazać się kreatywnością i przygotować dla siebie, swoich najbliższych i gości, upiornie pyszne łakocie. Chrupiące palce wiedźmy, ciasteczka ozdobione sztuczną pajęczyną, krwiste muffinki i wszystko, czego tylko zapragnie mroczna część Twojej duszy. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że aby przygotować ciasteczka na Halloween, nie potrzebujesz ogromnych zdolności kulinarnych czy plastycznych — wystarczą odpowiednie przepisy — ale o tym już za chwilę!

Sprawdź też: Słodki stół na wesele – co wybrać?

Przepisy na ciasteczka na Halloween 

ciasteczka na halloween
Fot: Shutterstock

Co prawda, zarówno markety, jak i cukiernie, zalewają nas różnymi, wymyślnymi wypiekami i łakociami przygotowanymi w duchu Halloween, jednak nic tak nie satysfakcjonuje, jak własnoręcznie przygotowane pyszności. Obawiasz się, że nie masz odpowiednich zdolności? Nie martw się, przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy, na koszmarnie proste ciasteczka na Halloween. Zaczynajmy!

Ciasteczka na Halloween — palce wiedźmy

To największy hit i jednocześnie najłatwiejszy do wykonania upiorny smakołyk na Halloween. Palce wiedźmy, smaczne ciastka na Halloween  —  przepis jest upiornie prosty:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • kostka masła (dobrze schłodzonego)
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • do dekoracji — szklanka obranych migdałów, polewa lub dżem w czerwonym kolorze (truskawkowa, malinowa, wiśniowa)

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto — tak by nie zdążyło się nagrzać w rękach, bo zacznie się kleić. Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i na pół godziny umieść w lodówce. Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i uformuj z nich wałeczki (weź pod uwagę to, że zwiększą swoją objętość podczas pieczenia). W miejscach zgięcia palca odciśnij ślad widelcem, natomiast umieszczony na końcu migdał będzie stanowił imitację upiornego pazura wiedźmy. Ciasteczka na Halloween palce wiedźmy piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika ostudzone paluchy udekoruj krwistą polewą (ew. dżemem).

Proste ciasteczka na Halloween 

Jeśli szykujesz się do imprezy Halloweenowej, czeka Cię sporo pracy. Przygotowanie stroju czy dekoracja domu  — to wszystko zajmie sporo czasu. Dlatego mamy dla Ciebie przepis na halloweenowe ciasteczka, których przygotowanie jest szybkie i dziecinne proste. Poznaj przepis na upiorne duszki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 225 g masła,
  • 1 jajko, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • do dekoracji biały lukier oraz czarny pisak spożywczy.

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem, następnie dodaj jajko i ekstrat, i mieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Następnie po kolei dodawaj: przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. 

Żeby ciasto było łatwiejsze do formowania, zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto uwałkuj na grubość około 5 mm. Następnie wytnij z niego duszki — możesz do tego wykorzystać foremki do ciasteczek na Halloween lub zrobić to nożem. Ciastka piecz przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone i ostudzone na Halloween ciasteczka ozdób białym lukrem. Gdy lukier stwardnieje, uruchom wyobraźnię i czarnym pisakiem spożywczym narysuj duszkom oczy i różne straszne i zabawne miny.

Kruche ciasteczka na Halloween 

Chyba każdy zauważył, że kruche, maślane ciasteczka, bez względu na okazję, zawsze cieszą się największym powodzeniem. Oczywiste jest więc, że kruche ciasteczka na Halloween to obowiązkowa pozycja Twojego strasznie słodkiego menu. Przygotuj z nami mumie — czyli ciastka kruche na Halloween:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 125 g masła,
  • szczypta soli,
  • Do dekoracji gotowy lukier lub 120 g cukru pudru i 3 łyżki wody (lub soku z cytryny), kilka kostek czekolady.

Podane składniki wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i na pół godziny umieść w zamrażarce lub w lodówce na godzinę. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm. Następnie wytnij z niego prostokąty 2 cm na 5 cm. Ciastka ułożone na blasze z papierem do pieczenia umieść na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ostudzone ciastka pokryj w całości pierwszą warstwą wcześniej przygotowanego lukru. Do pozostałej części lukru dodaj odrobinę wody, przełóż go do woreczka i natnij jego róg. Gdy pierwsza warstwa lukru zastygnie, wyciśnij pozostały lukier na ciasteczka, tak aby tworzył imitację bandaża. Czekoladę rozpuść i narysuj nią za pomocą wykałaczki każdej mumii oczy.

Ciasteczka na Halloween dla dzieci

Chociaż wszystkie dotychczas przedstawione pomysły na ciasteczka na Halloween, dla dzieci również będą idealne, to mamy jeszcze jeden pomysł na słodkości, któremu nie oprą się ani maluchy, ani dorośli. 

Cake pops — idealne ciasteczka na Halloween przepis::

  • ½ szklanki mąki pszennej, 
  • 20 g skrobii kukurydzianej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ szklanki cukru, 
  • 2 jajka,
  • ¼ kostki masła, 
  • starta skórka cytryny,
  • do dekoracji różnokolorowe polewy, pisaki spożywcze, ewentualnie masa cukrowa i oczywiście specjalne patyczki do popsów. Potrzebna będzie również forma powalająca na upieczenie ciastek-kulek lub połówek kulek.

W misce wymieszaj suche składniki, następnie kolejno dodawaj pozostałe. Całość wyrabiaj mikserem na puszystą, gładką masę. Gotowe ciasto przelej do specjalnej silikonowej formy i umieść je w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 15 minut. Po ostudzeniu ciasta, włóż kulki na krótką chwilę do lodówki. Ciasto zrobi się wtedy bardziej zwarte, dzięki czemu łatwiej będzie ozdobić popsy.

Kuleczki ponadziewaj na patyki i zabierz się za dekorowanie! Reszta zależy od Twojej wyobraźni. Możesz zanurzyć je w pomarańczowej polewie, a następnie czarnym pisakiem dorobić oczy i buzie, by uzyskać halloweenowe dynie. Możesz również przerobić je na oczy lub, doczepiając skrzydła z masy cukrowej, zrobić z nich zabawne nietoperze. Najlepiej jednak będzie, jeśli do wspólnej zabawy przy dekorowaniu zaprosisz dzieci i to one zadecydują jak będą wyglądały ich cake pops!

Jak ozdobić ciasteczka na Halloween — przepis na halloweenowe ciasteczka

ciasteczka na halloween
Fot: Shutterstock

Dowiedziałeś się już jak zrobić ciasteczka na Halloween. Teraz podpowiemy Ci jak ozdobić ciasteczka na Halloween! Jeśli chodzi o dekorowanie upiornych łakoci, najważniejsza jest przede wszystkim Twoja wyobraźnia – halloweenowych motywów wartych odtworzenia nie brakuje! Jak wspomnieliśmy przy cake pops, rysując trójkątne oczy i straszny uśmiech na pomarańczowym tle, bez trudu stworzysz małe dynie, białe tło i czarne oczy oraz otwarta buzia to stworzony w prosty sposób duch. Z pomocą białego lukru i czerwonego pisaka możesz bez trudu namalować na ciastkach zakrwawione wampirze zęby, albo kości. Pamiętaj, że Halloween to też czarne koty, gwiazdki, wiedźmie kapelusze i miotły, a także banalnie proste do narysowania pająki!

Zanim zaczniesz piec ciasteczka na Halloween, przygotuj kolorowe polewy lub barwniki spożywcze, które będziesz mogła dodać do przygotowanego w domu lukru. Dobrym pomysłem będzie też zaopatrzenie się w pisak spożywczy (najlepiej w kolorze czarnym) oraz masę cukrową. 

Jeśli do cukru pudru zamiast samej wody dodasz żelatynę, uzyskasz elastyczny lukier, który świetnie nada się do stworzenia pajęczyny na Twoich łakociach. Możesz również wykorzystać gotowe ozdoby, które bez problemu znajdziesz w markecie! Pamiętaj jednak, że zarówno dekorowanie ciasteczek, jak i sama halloweenowa impreza, mają przede wszystkim być przyjemnością. Nie denerwuj się, jeśli coś Ci nie wyjdzie  — najważniejsza jest zabawa!

Sprawdź też: Jak skomponować weselne menu?

Z tego artykułu dowiesz się:

Artykuł poświęcony jest kreatywnym i smakowitym pomysłom na ciasteczka na Halloween. Halloween, obchodzone 31 października, to doskonała okazja, aby wykazać się kulinarną kreatywnością. W artykule przedstawiamy różnorodne przepisy na ciastka na Halloween, które są zarówno proste do wykonania, jak i efektowne wizualnie. „Palce wiedźmy” to klasyczny hit, idealny dla początkujących. Proste przepisy na „duszki” oraz kruche „mumie” zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych.

W artykule znajdziesz także przepis na cake pops, które można udekorować na wiele sposobów, angażując dzieci w kreatywną zabawę. Ponadto, podpowiadamy, jak ozdobić ciasteczka, używając lukru, kolorowych polew i pisaków spożywczych, aby uzyskać efektowne halloweenowe motywy. Artykuł zachęca do wykorzystania dostępnych w sklepach ozdób, ale przede wszystkim promuje zabawę i radość z przygotowywania słodkości na to wyjątkowe święto.

Najważniejsze informacje:
– Halloween obchodzone 31 października, okazja do kulinarnej kreatywności.
– Przepisy: palce wiedźmy, duszki, mumie, cake pops.
– Proste i efektowne pomysły na ciastka.
– Dekorowanie ciastek: lukier, polewy, pisaki spożywcze.
– Zabawa i radość z przygotowania smakołyków.

Artykuł jest skierowany do osób, które chcą przygotować oryginalne i smaczne ciasteczka na Halloween. Jest idealny zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych w kuchni, którzy pragną znaleźć inspirację na wyjątkowe, upiorne i jednocześnie pyszne słodkości. Rodzice, którzy chcą zaangażować swoje dzieci w zabawę w kuchni, również znajdą tu wiele ciekawych i prostych pomysłów.

Rekomendowane artykuły