Jak przygotować kolację urodzinową? Zobacz moje inspiracje i przepisy

O tym, że uwielbiam celebrować urodziny moich bliskich, nie muszę Was chyba przekonywać. Przygotowywanie niespodzianek dla mojego męża, synka, rodziców czy przyjaciół to zdecydowanie moja ulubiona część świętowania. Nawet jeżeli decydujemy się na dużą fetę ze znajomymi gdzieś na mieście, zawsze staram się też przygotować kameralną kolację, którą zjemy tylko w gronie najbliższych. Dziś zdradzę Wam mój sposób na to, aby taki wieczór był naprawdę wyjątkowy. Ba, pojawi się nawet propozycja letniego menu.

Kolacja urodzinowa: zadbaj o atmosferę

Zanim opowiem Ci o tym, jak nakrywam do stołu i jakie jedzenie przygotowuję, zacznijmy od najważniejszego elementu – atmosfery. Ja staram się dbać o nią już od samego rana: mądre życzenia urodzinowe, miły upominek, wspólne śniadanie – to zdecydowanie dobry początek dnia. Jeśli urządzam kolację dla mojej przyjaciółki, już rano wysyłam życzenia urodzinowe dla koleżanki.

Kolejnym elementem, który świetnie wpływa na atmosferę, jest muzyka. To bez wątpienia świetne narzędzie do budowania emocji. Wierzę w jej moc do tego stopnia, że na ostatnie Boże Narodzenie podarowałam mojemu mężowi gramofon i zestaw winyli ze świątecznymi piosenkami, a teraz przy każdej okazji staram się tę muzyczną bibliotekę powiększać.

Jak nakryć do stołu na uroczystą kolację urodzinową?

Słyszałaś z pewnością powiedzenie, że człowiek je oczami. Właśnie dlatego, moim zdaniem, prezentacja i odpowiednia oprawa posiłku ma tak duże znaczenie. O ile codzienne posiłki często jemy w biegu i bez głębszego zastanowienia, traktując jedzenie jak paliwo, tak wyjątkowe okazje warto podkreślić także pięknie nakrytym stołem.

kolacja urodzinowa
fot. Instagram/izabelajanachowska

Kiedy planuję kolację urodzinową, dbam o to, żeby na stole pojawiły się, oprócz, oczywiście talerzy, sztućców i szkła, również świeże kwiaty – to właśnie one wprowadzają tę uroczystą atmosferę, na której w tym szczególnym dniu tak bardzo nam zależy. Przy kwiatach możesz postawić też kartkę, do której wpiszesz życzenia urodzinowe dla mężczyzny Twojego życia.

Kolejnym elementem, bez którego nie wyobrażam sobie kolacji urodzinowej, są świece. Delikatnie przygaszone światło i blask płomienia zapewnia elegancki, romantyczny i bardzo intymny klimat. Obecnie można je kupić we wszystkich możliwych kształtach i kolorach. Na janachowska.pl znajdziecie zarówno te wykonane z parafiny, jak i ekologiczne świece sojowe.

Jeśli planujesz udekorować stół świecami, pamiętaj o tym, żeby wybierać te bez zapachu, lub takie, które mają naprawdę delikatny aromat. Mocno pachnące świece przy jedzeniu mogą wywołać efekt odwrotny od zamierzonego.

Oczywiście, najważniejszym elementem na stole bez wątpienia będzie zastawa stołowa. Jeśli macie w kredensie komplet na szczególne okazje, z pewnością jest to właśnie ten moment. Piękne, eleganckie talerze zdecydowanie podniosą rangę całego wydarzenia i nadadzą mu odświętnego charakteru, nie wahaj się więc ich użyć.

Pamiętaj jednak, że zastawa to nie wszystko. Kiedy wybierzesz już talerze, na których podasz kolację urodzinową, dobierz do nich odpowiednie dodatki. Od kilku sezonów ogromnym powodzeniem cieszą się złote sztućce. Będą się szczególnie dobrze prezentować, jeśli zastawa ma złocenia.

Na stole powinny się także znaleźć kieliszki dopasowane do alkoholu, który zamierzasz tego wieczoru serwować. Nowością i bardzo miłym elementem jest możliwość personalizacji szkła. Indywidualny grawer na kieliszkach z pewnością będzie miłym akcentem, który, jestem przekonana, zwróci uwagę Twoich gości.

Jeśli planujesz duże, wystawne przyjęcie, rozważ zakup księgi gości, do której wszyscy zaproszeni będą mogli wpisać np. życzenia urodzinowe dla kolegi.

Letnie menu na kolację urodzinową

Skoro już podzieliłam się z Tobą inspiracjami na przygotowanie uroczystej kolacji, czas zdradzić Ci kilka pomysłów na to, co zaserwować podczas takiego wieczoru. Bez wątpienia warto dostosować menu do pory roku, tak, żeby skorzystać z dobrodziejstwa sezonowych produktów. Co zatem podałabym moim gościom latem?

Przystawka: sałatka cezar z krewetkami na kolację urodzinową

To chyba jedna z najpopularniejszych sałatek serwowanych na świecie. Jestem przekonana, że swoją sławę zawdzięcza temu, że dzięki wykorzystaniu parmezanu, anchois i sosu Worcestershire jest dosłownie przepełniona smakiem umami. Na kolację urodzinową podałabym ją jednak w bardziej odświętnym charakterze, dlatego też zdecydowałam się zastąpić kurczaka krewetkami.

kolacja urodzinowa

Składniki na sałatkę cezar z krewetkami (na 4 porcje):

Sałatka:

  • 2 średniej wielkości sałaty rzymskie,
  • po 5 krewetek na osobę (minimum),
  • garść (10-15) pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • garść tartego parmezanu,
  • bagietka na grzanki,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli,
  • 1 łyżeczka masła.

Sos cezar:

  • 3 żółtka,
  • 3 filety anchois,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść parmezanu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire.

Sposób przygotowania sałatki cezar z krewetkami:

Do blendera wrzuć wszystkie składniki na sos i dokładnie zmiksuj. Po chwili powinnaś uzyskać gładką emulsję.

Pokrój pieczywo w drobną kostkę i podsmaż na patelni z posiekanym 1 ząbkiem czosnku i płatkami chilli, aż do chwili, kiedy będą rumiane i chrupiące (możesz je przygotować także na blasze w piekarniku – wówczas piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut).

Na patelni rozpuść masło, wrzuć czosnek i obrane, oczyszczone krewetki. Podsmażaj, aż będą różowe.

Na talerzu ułóż porwaną na mniejsze części sałaty, pokrojone pomidorki i cebulę. Na warzywa ułóż krewetki i grzanki, polej sosem i posyp parmezanem.

Na wyjątkowe okazje warto przygotować bardziej odświętną wersję sałatki i udekorować ją na przykład jadalnymi kwiatami.

Danie główne na kolację urodzinową: penne all’arrabbiata

Lato to idealny czas na serwowanie makaronów ze świeżymi pomidorami – właśnie wtedy są przepełnione smakiem i aromatem. Jeśli śledzicie mnie już od jakiegoś czasu, wiecie z pewnością, że uwielbiamy Włochy i, co za tym idzie, włoską kuchnię. Stąd zdecydowałam się na danie prosto ze słonecznej Italii.

Zależało mi także na tym, żeby danie było w miarę proste i szybkie w przygotowaniu – nie chodzi przecież o to, żebyś spędzała długie godziny w kuchni, a o to, żeby przyjemnie spędzić razem czas, prawda?

kolacja urodzinowa

Składniki na penne all’arrabbiata (dla 4 osób):

  • 300g makaronu penne,
  • 4 świeże, duże pomidory malinowe,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • kilka listków bazylii,
  • tarty parmezan.

Sposób przygotowania penne all’arrabbiata:

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni podsmaż na oliwie pokrojone w drobną kostkę pomidory z czosnkiem i ostrą papryczką. Po około 3-4 minutach dodaj ugotowany (al dente) makaron i podsmażaj wszystko jeszcze przez minutę. Przełóż na talerze, udekoruj świeżą bazylią i parmezanem.

Deser na kolację urodzinową: tiramisu z truskawkami

Wiem, co teraz myślisz: jak to tiramisu, przecież na urodziny serwuje się tort. Pełna zgoda, jednak, jeśli planujecie większą imprezę, na której podany będzie tort, to podczas kameralnej kolacji warto zadbać o małą odmianę. W tej roli latem świetnie sprawdzi się tiramisu z truskawkami. Ja dla bezpieczeństwa sięgam po przepis, który nie zawiera jajek.

new drop
kolacja urodzinowa

Składniki na tiramisu z truskawkami (4 porcje)

  • około 300g biszkoptów savoiardi,
  • 200 ml espresso,
  • 50-100 ml Amaretto lub wina Marsala,
  • 500g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 250g truskawek,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania tiramisu z truskawkami:

W dużej misce ubij śmietanę, dodając do niej powoli cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, dodawaj po łyżce serek mascarpone, miksując.

Kawę wymieszaj z likierem w głębokim talerzu. Maczaj w płynie biszkopty i układaj je na prostokątnej blasze jeden obok drugiego. Wyłóż na nie 1/2 masy, ułóż na niej pokrojone w plasterki truskawki i wyłóż kolejną warstwę umoczonych w kawie biszkoptów. Przykryj pozostałą masą, wyrównaj i posyp kakao.

Wstaw gotowe ciasto do lodówki na minimum 3 godziny (choć o wiele lepiej przygotować deser dzień wcześniej).

New Drop

Rekomendowane artykuły