Pandemia koronawirusa przypomniała nam, że o zdrowie powinniśmy dbać na co dzień. Zdecydowanie lepiej jest działać profilaktycznie niż się leczyć. Sposobów jest wiele. Imbir, czosnek, woda z cytryną… To jeszcze nie koniec długiej listy nieco ,,babcinych”, ale skutecznych metod. Oto 10 sprawdzonych sposobów, które pomogą Ci wzmocnić odporność. Naprawdę warto po nie sięgać, ponieważ mają cudowne właściwości, wspomagające odporność i zwalczające drobne dolegliwości.
Spis treści
- Jak dbać o odporność domowymi sposobami?
- Kiedy zwiększać odporność organizmu?
- Co jest najlepsze na poprawę odporności?
- Sposoby na przeziębienie przed ślubem!
Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Żeby cieszyć się zdrowiem nie trzeba korzystać z suplementacji. Przedstawiamy najbardziej skuteczne sposoby na to, jak wzmocnić odporność organizmu. Jeśli jeszcze z nich nie skorzystałaś, zacznij od dziś. Wypracowanie zdrowych nawyków pozwoli ci cieszyć się dobrym zdrowiem i być odporną na wirusy. Nie musisz wcale stosować się restrykcyjnych zasad i diety. Wystarczy włączyć do niej odpowiednie składniki. Wiedza ta przyda się nie tylko w jesienno-zimowym sezonie, ale także w sytuacjach, kiedy przesiębienie jest ostatnią rzeczą o jakiej marzysz, np. w przeddzień ślubu.
Kiedy zacząć wzmacniać odporność?
Część z nas uważa, że o odporność warto zadbać dopiero w sezonie zimowym czy w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę lub inne, wszechobecne wirusy. Takie działania mogą okazać się mało skuteczne, ponieważ podstawową zasadą jest utrzymywanie organizmu w dobrej kondycji przez cały rok.
Silny, wsparty odpowiednią dietą organizm będzie miał szansę się bronić w razie wystąpienia ryzyka zarażenia. Wzmocniony i nieobciążony, zdecydowanie lepiej poradzi sobie z ewentualną infekcją.
Sok z buraka wzmacniający odporność
Sok z buraków, a właściwie zakwas buraczany ma właściwości antyoksydacyjne, antysceptyczne i przeciwzapalne, a to wszystko dzięki zawartej w nich betaninie. Polecany jest przy infekcjach zarówno wirusowych, jak i bakteryjnych. Zawiera też bezcenne dla naszej odporności probiotyki – kultury ,,dobrych” bakterii, których rola w procesie zdrowienia jest kluczowa.
Stosowany na odporność sok to bogate źródło witaminy A, C, E i K. Zawiera również żelazo, magnez, wapń i witaminy z grupy B. Łagodzi dolegliwości związane z kaszlem – mokrym i suchym. Przede wszystkim picie go wzmocni Twój układ odpornościowy i poprawi kondycję całego organizmu.
Jak pić sok z buraka?
Sok z buraka możemy pić w formie świeżo wyciskanego napoju lub jeśli nie przepadamy za jego specyficznym smakiem, połączyć go z innymi warzywami lub owocami. W tej roli sprawdzi się m.in. marchew, ale też imbir, jabłko, czy sok z cytryny. Wystarczy wypicie jego pół szklanki dziennie, żeby wspomóc odporność organizmu, ale też poprawić kondycję skóry i ułatwić zasypianie.
Jak wzmocnić odporność olejem lnianym?
Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 wzmacniają naszą odporność – dzieje się tak ponieważ zwiększa on aktywność fagocytów, czyli białych krwinek, które pochłaniają bakterie. Redukuje również stany zapalne, wzmacnia serce i dodaje energii.
Olej lniany ma także wspaniały wpływ na stan skóry i włosów. Pomaga metabolizm, dzięki czemu sprawdza się przy odchudzaniu. Wpływa też na układ nerwowy, poprawiając koncentrację. Może więc
Jak stosować olej lniany na wzmocnienie odporności?
Jak wzmocnić odporność olejem lnianym? Wystarczy dodawać go np. do sałatek, ale też o jogurtów, koktajli czy owsianki.. Nie nadaje się on do smażenia. Może być natomiast stosowany samodzielnie i przyjmowany w postaci uzupełnienia jadłospisu. Łyżka stołowa dziennie, przed posiłkiem będzie niezwykle skuteczna w walce ze złym cholesterolem. Dieta dr Budwig zakłada natomiast jego spożywanie w ilościach od 4 do 8 łyżek dziennie.
Stosowanie imbiru na odporność
Kłącze imbiru działa rozgrzewająco, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, a także wzmacnia nasz organizm. Można wcierać go w skórę, stosować jako przyprawę do potraw lub podawać w formie imbirowego napoju. Potrafi wspomóc leczenie i łagodzenie bólu mięśni i stawów. Jako środek odkażający sprawdzi się przy leczeniu bólu gardła.
Imbir wpływa też kojąco na bóle migrenowe, pobudza krążenie, sprawdzi się przy obrzękach i niweluje wzdęcia.
Jak włączyć imbir do diety?
Wystarczy gorącą wodą zalać pół łyżeczki imbiru, dodać do tego cytrynę i posłodzić miodem. Nic tak nie poprawi odporności jak napar z korzenia imbiru. Jego kawałek możemy również zetrzeć do herbaty lub miodu, ale też jeśli wolimy subtelniejszy aromat, wrzucić do niej jego cienki plaster.
Czosnek w walce o odporność organizmu
Czosnek to skuteczna broń przeciwko infekcjom wirusowym, bakteryjnym, a także pasożytniczym. Świeży, zmiażdżony czosnek wydziela allicyny, czyli substancję posiadającą silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina. Czosnek doskonale zwiększa odporność, a stosowany podczas infekcji, skróci czas jej trwania.
Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, ale też uspokajające. Wzmacnia naturalną odpornośc organizmu, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru. Wpływa na redukcję cholesterolu.
Jak stosować czosnek na przeziębienie?
W okresie przeziębień czosnek idealnie sprawdzi się w postaci naparu z mleka. Żeby go przygotować, wystarczy zetrzeć ząbek czosnku do szklanki ciepłego mleka.
Jeszcze lepszym sposobem jest zjedzenie go w postaci surowej. Można przecisnąć go przez praskę i spożyć na łyżeczce, jednak jest to rozwiązanie dla fanów wyrazistego smaku i zapachu. Innym sposobem jest zrobienie z niego syropu.
Składniki na syrop z czosnku:
- sok wyciśnięty z cytryny,
- czosnek (jedna główka),
- 2 łyżki miodu,
- pół szklanki wody.
Wszystkie składniki mieszamy w słoiku, dolewając do nich odrobinę ciepłej wody (ale nie gorącej). Zamykamy szczelnie i spożywamy systematycznie po dwóch dniach. Najlepiej jeśli w tym czasie zostawimy słoik cały czas zamknięty.
Kiszonka stosowana na odporność
Kiszonki – zarówno ogórki, jak i kapusta, to cenne źródło błonnika, a także ważnych bakterii fermentacji mlekowej. W kiszonych produktach znajdziecie również sporo witaminy A, C i B, które wzmacniają odporność.
Oprócz tego usprawniają one pracę przewodu pokarmowego, poprawiając trawienie. Wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej, ale też działają na opóźnianie procesów starzenia, zwalczając wolne rodniki.
Kiszonki możemy jeść w formie przekąsek lub postaci surówki i dodatku do obiadu. Są niskokaloryczne, więc nie musimy bać się o zbędne kalorie.
Jak wzmocnić odporność natką pietruszki?
Pietruszka jest bogatsza w witaminę C, niż cytryna i jest bogatym źródłem fiolianów i betakarotenu. Skuteczne wzmacnia układ odpornościowy, tym samym zmniejszając ryzyko złapania infekcji wirusowych i częstego przechodzenia przez przeziębienia.
Dodatkowo natka pietruszki poprawia przemianę materii, działa na bóle menstruacyjne. Zmniejsza obrzęki, wspomaga trawienie i działa moczopędnie.
Jak wykorzystać natkę pietruszki w dbaniu o odporność?
Pietruszki nie trzeba używać wyłącznie jako dodatek do zupy. Może być bazą lub wzbogaceniem dla:
- sosów,
- omletów,
- zapiekanek,
- sałatek,
- pesto.
Doskonale smakuje także na zwyczajnej kanapce – to sposób dla zabieganych. Dodatkowo pietruszka jest źródłem żelaza, a wahania jego poziomu także mają wpływ na odporność.
Ciepła woda z cytryną na wzmocnienie odporności
Picie ciepłej wody z sokiem z cytryny dostarcza potrzebnej dawki minerałów i witamin – przede wszystkim witaminy C, która zwiększa odporność i pomogą w redukcji kataru, kaszlu i uczucia ogólnego osłabienia. Wspomaga oddychanie i działa antybakteryjnie, sprawdzi się więc m.in. podczas infekcji gardła i układu oddechowego. Dodatkowo dzięki niej możemy zachować piękną skórę.
Co więcej, woda z cytryną świetnie nawadnia, zawiera więcej elektrolitów niż woda, pomaga w pozbyciu się kamieni nerkowych, wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn.
Jak i kiedy pić wodę z cytryną?
Ciepła woda może pomóc, gdy już dopadnie nas przeziębienie. W takim przypadku powinna być stosowana nawet 2-3 razy dziennie.
Jeśli nie męczy nas infekcja lub wirus, to najlepiej pić ją rano, tuż po przebudzeniu na czczo, około pół godziny przed śniadaniem. Do szklanki przegotowanej, ciepłej, ale nie gorącej wody dodajemy sok z 1/3 cytryny. Możemy wrzucić też dodatkowo jej plaster lub dodać do niej łyżeczkę miodu, jeśli nie jesteśmy w stanie wypić kwaśnego napoju. Może to być również imbir, czy mięta.
Olej z czarnuszki na odporność
Czarnuszka charakteryzuje się intensywnością zapachu, koloru i smaku – a co najważniejsze posiada masę wartościowych składników, które mobilizują układ odpornościowy, ale również działają przeciwzapalnie. Przypisuje się mu działanie porównywalne z aspiryną. Wystarczy kilka kropli oleju z czarnuszki aby zbudować swoją odporność.
Czarnuszka w postaci oleju wpływa na blokowanie histaminy, może redukować wysypki i zmiany skórne, zwłaszcza u dzieci. Jej nasiona wykazują również działanie przeciwpasożytnicze.
Jak stosować olej z czarnuszki, żeby zwiększyć odporność?
Olej z czarnuszki można przyjmować na czczo w ilości pół łyżeczki dziennie. Nie nadaje się do smażenia i obróbki cieplnej – straci swoje właściwości i pogorszy swój smak. Może być natomiast stosowany w sałatkach, czy jako dodatek do potraw. W ten sposób zwiększy stopień przyswajalności witamin przez organizm.
Kasza jaglana na odporność
Kasza jaglana to kolejny produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Jest smaczna, lekkostrawna i bezglutenowa. Posiada w sobie najwyższą zawartość witamin z grupy B, aminokwasów, miedzi, żelaza i krzemu. Jednak największą jej zaletą poza wzmacnianiem odporności jest działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze, ale też zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Dzięki temu sprawdza się w walce z katarem.
Jak wykorzystać kaszę jaglaną w diecie na odporność?
Kaszę jaglaną możemy stosować zamiennie dla ziemniaków, czy ryżu, ale też tworzyć na jej bazie jaglanki na słodko w formie śniadania, sałatki, a nawet lepić kotlety, czy piec ciasta. Jest ona na tyle uniwersalna, że pozwala się wykorzystywać w daniach wytrawnych, na słodko i deserach.
Propolis na odporność
Propolis czyli kit pszczeli używany jest od bardzo dawna – już w medycynie ludowej stosowany był jako środek miejscowo znieczulający, regeneracyjny. Poza tym ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga leczenie stanów zapalnych gardła i infekcji górnych dróg oddechowych. Reguluje poziom cholesterolu we krwi i wspiera leczenie chorób reumatycznych.
Znaleźć go można w różnych postaciach:
- tabletek,
- granulatów,
- pudrów,
- wyciągów spirytusowych,
- kropli,
- maści.
Jak stosować propolis?
Propolis możemy stosować w tabletkach i pastylkach, czy w formie syropu przy przeziębieniach. Naturalnie możemy włączyć go natomiast do domowych kuracji na układ oddechowy, dodając 15 kropli nalewki (propolis ze spirytusem i letnią wodą) na 100 ml naparu z rumianku. Propolis może być też aplikowany na skórę w formie maści, lecząc w ten sposób oparzenia i rany.
Jak zwalczyć przeziębienie przed ślubem?
Ze wszystkich czarnych scenariuszy, jakie moga wydarzyć się na kilka dni przed ślubem, choroba zdecydowanie zajmuje bardzo wysokie miejsce. Z pewnością żadna Panna Młoda nie chce na własnym ślubie mieć zaszklonych oczu i pociągać zakatarzonym nosem (i nie chodzi wcale o wruszenie!). Przeziębienie charakteryzuje się bólem głowy i mięśni, ogólnym rozbiciem, brakiem sił i energii. Jesli dołożymy do tego gorączkę i drapanie w gardle otrzymamy przepis na ślubną katastrofę. Wtedy konieczne będzie zastosotowanie szybkiej terapii, stawiającej Młodą na nogi!
W ostatnich dniach przed ślubem jest najwięcej stresu, dopinania ostatnich przygotowań, spotkań, ustaleń, więc bardzo łatwo o osłabienie organizmu, a tym samym o złapanie jakiegoś podstępnego wirusa. Warto być przygotowanym na taką ewentualność i wyposażyć się w „zestaw ratunkowy”. Oczywiście możesz zastosować leki przeciwbólowe lub przeciwgorączkowe, ale koniecznie wesprzyj je naturalnymi, domowymi sposobami, które szybko postawią Cię na nogi i pozwolą skupić się na najważniejszym dniu w Twoim życiu.
Co postawi Cię na nogi przed ślubem?
Jeśli to możliwe daj sobie 1-2 dni na odpoczynek i skupienie się tylko na sobie i swoim samopoczuciu. Zrelaksuj się, zostań w łóżku i śpij – sen działa zbawiennie na osłabiony organizm. Przede wszystkim zadbaj o odpowiednie nawodnienie pijąc ciepłą wodę z cytryną. Zafunduj organizmowi porządną dawkę zdrowia w postaci zbawiennych napojów. Co możesz pić na zmianę:
- dużo gorącej herbaty z cytryną i imbirem,
- gorące mleko z wyciśniętym czosnkiem, miodem i odrobiną masła,
- „złote mleko” – podgrzewamy mleko (najlepiej roślinne) z kurkumą, cynamonem, szczyptą pieprzu, imbirem i ew. miodem do smaku,
- super szoty – łyżeczka miodu, starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku zalane 100 ml wody i odstawione na noc.
Oprócz powyższych zdrowotnych mikstur pamiętaj o zbilansowanej diecie z wykorzystaniem wspomnianych w artykule produktów. Jedz dużo warzyw i owoców (szczególnie cytrusów), zup i sałatek.
A Wy znacie jakieś domowe sposoby na przeziębienia i wzmocnienie odporności?
Aktualizacja: Natalia Midler
Z tego artykułu dowiesz się:
Pandemia koronawirusa przypomniała nam, jak ważne jest dbanie o zdrowie na co dzień. Profilaktyka jest kluczowa, a domowe metody mogą być niezwykle skuteczne. Oto 10 sprawdzonych sposobów na wzmocnienie odporności, które warto zastosować. Sok z buraka jest bogaty w antyoksydanty, probiotyki i witaminy, które wspierają układ odpornościowy. Olej lniany dzięki kwasom omega-3 poprawia działanie białych krwinek, a także wpływa korzystnie na skórę i metabolizm. Imbir ma działanie rozgrzewające i przeciwwirusowe, pomagając w walce z bólem mięśni i stawów. Czosnek to naturalny antybiotyk, który zwiększa odporność i skraca czas infekcji. Kiszonki, jak ogórki czy kapusta, są źródłem witamin i bakterii fermentacji mlekowej, które wspomagają trawienie i wzmacniają organizm. Natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytryna, poprawia przemianę materii i zmniejsza ryzyko infekcji. Ciepła woda z cytryną nawadnia organizm i wspiera układ odpornościowy. Olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie i wspomaga walkę z infekcjami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, bezglutenowa i bogata w witaminy i minerały. Propolis ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, wspomagając leczenie infekcji i stanów zapalnych.
Najważniejsze informacje:
– Sok z buraka wzmacnia odporność dzięki antyoksydantom i probiotykom.
– Olej lniany poprawia działanie białych krwinek i wpływa korzystnie na skórę i metabolizm.
– Imbir działa rozgrzewająco i przeciwwirusowo, pomocny przy bólach mięśni i stawów.
– Czosnek to naturalny antybiotyk zwiększający odporność.
– Kiszonki są źródłem witamin i bakterii fermentacji mlekowej, wspierają trawienie.
– Natka pietruszki bogata w witaminę C, poprawia przemianę materii.
– Ciepła woda z cytryną nawadnia organizm i wspiera odporność.
– Olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie i wspomaga walkę z infekcjami.
– Kasza jaglana jest lekkostrawna i bogata w witaminy i minerały.
– Propolis ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Kogo może zainteresować artykuł:
Artykuł skierowany jest do osób dbających o zdrowie i zainteresowanych naturalnymi metodami wzmacniania odporności. To również cenne źródło informacji dla tych, którzy chcą unikać suplementacji farmakologicznej i preferują naturalne środki. Szczególnie przydatny będzie dla osób poszukujących alternatywnych sposobów na poprawę zdrowia, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym oraz przed ważnymi wydarzeniami, jak ślub, kiedy zdrowie jest kluczowe.