Tort weselny to atrakcja planowana przez prawie wszystkich nowożeńców. Coraz częściej decydujemy się na ciasta, które nie tylko będą wyśmienicie smakować ale także doskonale wyglądać. W ostatnich latach, oprócz efektownych topperów, dekorujemy torty kompozycjami kwiatowymi. Kwiaty na torcie pięknie wyglądają, a często też całkiem nieźle smakują! Żywe czy nie – z pewnością dodadzą uroku każdemu weselnemu wypiekowi.
Spis treści
Kwiaty żywe
Ich zaletą jest na pewno fakt, że można zastosować dokładnie te same gatunki, które zostały użyte w dekoracji sali czy bukiecie panny młodej. Należy jednak pamiętać, aby zabezpieczyć łodyżki i gałązki folią. Niektóre gatunki kwiatów mogą też farbować masę, do której bezpośrednio przylegają.
W przyrodzie występują gatunki trujące, które pod żadnym pozorem nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Należą do nich np. hiacynty, hortensje, irysy czy różaneczniki. Ich unikajcie! Warto jednak wspomnieć, że wiele z powszechnie lubianych przez panny młode kwiatów to odmiany jadalne. Jeśli planujecie podać je gościom razem z kawałkami tortu, to koniecznie skontaktujcie się z dostawcami jadalnych kwiatów. Te zakupione w kwiaciarni nie nadają się do spożycia. Były w końcu wielokrotnie nawożone i opryskiwane substancjami chemicznymi, przedłużającymi dobry wygląd i kondycję roślin.
Jedyną poważną wadą dekoracji z kwiatów żywych jest ich cena – szczególnie, jeśli nie trwa właśnie sezon na wybrany przez Was gatunek.
Zawsze smaczne
Jeżeli nie chcecie dekorować tortu weselnego żywymi kwiatami, świetną alternatywą będą kwiaty wykonane z cukru lub wafla. Nie trzeba się wtedy zastanawiać, co zrobić z dekoracją podczas krojenia, gdyż może być spokojnie zjedzona przez gości.
Kwiaty dostępne teraz na rynku nie przypominają już tych, które znamy z dzieciństwa. Cukiernicy to prawdziwi artyści! Tort udekorowany słodkimi kwiatami może być równie piękny co ten, do którego dekoracji użyto kwiatów żywych.
Atrapa tortu weselnego
Czasami zdarza się, że wymarzyliście sobie duży piętrowy tort, a zaproszeni goście nie będą w stanie przejeść proponowanej przez Was ilości. Co więcej, wiązałoby się to ze znacznymi kosztami i długim czasem jego krojenia. Dobrym rozwiązaniem jest
wtedy atrapa. W takim przypadku tylko fragment całego tortu jest wykonany z prawdziwego ciasta. Cała reszta to elementy wykonane w środku ze styropianu w taki sposób, że do złudzenia przypominają te jadalne piętra. Nie marnujecie wtedy jedzenia i pieniędzy, a dodatkowo możecie użyć do dekoracji nawet kwiatów uznawanych za trujące.
Z tego artykułu dowiesz się:
Atrakcją każdego wesela jest piękny i smaczny tort weselny. Nowożeńcy coraz częściej wybierają torty, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także zachwycają wyglądem. Popularne stają się dekoracje z żywych kwiatów, które dodają uroku i mogą być jadalne. Ważne jest, aby unikać trujących gatunków, takich jak hiacynty czy hortensje, i korzystać z jadalnych odmian. Alternatywą dla żywych kwiatów są kwiaty cukrowe lub waflowe, które są bezpieczne do spożycia i wyglądają równie efektownie. Dla osób pragnących dużego, piętrowego tortu, ale obawiających się wysokich kosztów i marnowania jedzenia, idealnym rozwiązaniem jest atrapa tortu, gdzie tylko jedna część jest jadalna, a reszta to styropian. Taki tort można ozdobić nawet trującymi kwiatami, co daje większą swobodę w dekoracji.
Najważniejsze informacje:
– Tort weselny jako atrakcja weselna
– Dekoracje z żywych kwiatów i ich zalety
– Unikanie trujących kwiatów w dekoracjach
– Alternatywa w postaci kwiatów cukrowych lub waflowych
– Korzystanie z atrap tortów weselnych dla oszczędności
Artykuł skierowany jest do przyszłych nowożeńców planujących tort weselny, którzy szukają inspiracji na efektowne i bezpieczne dekoracje, oraz do osób chcących zminimalizować koszty i marnowanie jedzenia dzięki atrapie tortu.