Tort weselny – mimo zmieniających się mód – pozostaje jedną z głównych atrakcji przyjęcia. Wedding planerzy prześcigają się w pomysłach na efektowny serwis, który zachwyci gości i oczaruje młodą parę. Na co więc zwrócić szczególną uwagę, decydując się na tort weselny?
Spis treści
Tort weselny stanowi odwrotność szlagierów na weselach. Tak jak nikt nie przyzna się, że oczekuje starych hitów na parkiecie, tak wszyscy czekają na tort. Różnica polega na tym, że gdy z głośników uniosą się pierwsze takty znanej piosenki, goście tłumnie pojawią się na parkiecie. Z kolei gdy na sali pojawi się tort, wszyscy przyglądają się mu z zaciekawieniem, jednak nie każdy decyduje się na jego skosztowanie. Chociażby dlatego, by nie łączyć alkoholu z ciężkim kremem.
Zobacz także: Tort weselny z motywem przewodnim. Znajdź pomysł dla siebie!
Niemniej tort na weselu być musi. Stanowi nie tylko jedną z atrakcji przyjęcia, ale ma też symboliczne znaczenie. Już w starożytnym Rzymie uważano, że słodki poczęstunek dla gości weselnych zagwarantuje młodej parze dostatek, dobrobyt i dobre życie w małżeństwie. Nie ma co ukrywać, że tort ślubny i jego niezwykle dekoracyjny charakter stanowią ważny element scenografii.
Jeśli zastanawiasz się, czym powinnaś się kierować wybierając tort weselny, to w aplikacji WeddingDream.APP czeka na Ciebie wideoporadnik przygotowany przez naszą redaktor naczelną Izabelę Janachowską.
Ile kosztuje tort weselny w 2025 roku?
Organizując wesele, należy uwzględnić cenę tortu weselnego w kosztorysie. Od samego początku należy mieć świadomość, że nie będzie to mały wydatek. W większości przypadków ostateczny koszt deseru jest obliczany na podstawie jego ostatecznej wagi. Zakłada się, że na jednego gościa należy przeznaczyć 100-150 gramów tortu.
Tort weselny na 100 osób to wydatek w granicach 1800 zł. Na cenę ma wpływ nie tylko wybór kremów i dodatków, ale także sposób wykończenia ciasta. Najprostszy z nich to tzw. naked cake, czyli biszkopt przełożony śmietaną z lekko posmarowanymi bokami. Następnie można zdecydować się na tort obłożony kremem lub bardzo dekoracyjną glazurą, która jest najdroższym rozwiązaniem. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj tortu (płaski, stelaż, nakładane piętra) a także stopień skomplikowania dekoracji.
Kiedy już odpowiecie sobie na pytania, jaki powinien być wasz wymarzony tort weselny, pora udać się do cukierni. Dobrze jest też umówić się na degustację, by zweryfikować jadany aspekt wizji narzeczonych. Podczas wizyty w cukierni ustalamy szczegóły dotyczące zarówno wyglądu oraz smaku tortu weselnego, ale też jego transport i przechowywanie podczas uroczystości. Aby spać spokojnie, dobrze jest zamówić tort weselny z minimum 60-dniowym wyprzedzeniem.
Tort weselny – jak wybrać jego smak?
Wybór tortu weselnego wydaje się prostą rzeczą. Jedziecie do cukierni, próbujecie, zamawiacie i po sprawie. Brzmi nieźle w teorii. W praktyce liczne smaki tortów weselnych mogą przyprawić o zawrót głowy. I to dosłownie. Zwłaszcza, gdy państwo młodzi muszą spróbować kilkanaście rodzajów.
Tegorocznym hitem jest pistacja. Oprócz wielowymiarowego smaku oferuje piękny i nietuzinkowy kolor. Wspaniale łączy się z delikatnie kwaśnymi malinami. Pistacje mają niestety jedną i dość poważną wadę: są bardzo silnym alergenem. Może to oznaczać, że część gości będzie musiała zrezygnować z deseru. Podobne ryzyko wiąże się z kremami na bazie innych orzechów.
Najpopularniejszym wyborem jest tort na bazie bitej śmietany. Lekka i uniwersalna przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wyjątkowego charakteru nabierze, gdy młodzi wybiorą biszkopty nasączone sokami owocowymi. Dużym powodzeniem cieszą się również torty z bitą śmietaną i owocami. Miłośnicy nieco cięższych wypieków z pewnością docenią krem waniliowy.
Jeśli chodzi o torty z owocami, to wciąż chętnie sięgamy po smaki z nutą kwasowości: porzeczka, wiśnia czy wspomniana wcześniej malina. Często są wykorzystywane do przełamania łagodnego kremu śmietankowego bądź waniliowego. Wszak złota zasada tortów głosi: dobry, czyli taki nie za słodki.
Ciekawym rozwiązaniem są torty na bazie czekolady. Warto zaznaczyć, że wcale nie muszą być ciemne. Wariacje na temat tortu węgierskiego, łączącego wyraziste smaki czekolady i wiśni świetnie sprawdzą się na jesiennych oraz zimowych weselach. Tego typu przepisy często zakładają wykorzystanie mocnych trunków. Należy więc pamiętać, że tort nasączony alkoholem może być nieodpowiedni dla dzieci, kierowców bądź pań w ciąży.
Z kolei torty bezowe doskonale wpisują się w klimat wesel boho. Ich nieregularne kształty i bezpretensjonalna forma z pewnością oczarują nawet najbardziej wymagających gości. Wybierając taki rodzaj tortu, młoda para musi mieć świadomość, że nie jest to wypiek najłatwiejszy do pokrojenia. Z tego powodu beza jest świetnym wyborem na kameralne wesela.
W przypadku wesela tematycznego warto postawić na tort związany z motywem przewodnim. Dynia, marchew, piernik a może tiramisu? Wszystko zależy od fantazji i preferencji narzeczonych.
Styl tortu weselnego – jak go wybrać?
To, jak będzie wyglądał wymarzony tort weselny, w dużej mierze zależy od wybranej cukierni, dlatego warto dobrze zastanowić się nad wyborem mistrzów. Jeśli zależy nam na klasycznym wypieku, to można mieć pewność, że poradzi sobie z nim większość zakładów. Nowoczesne i nieoczywiste formy wymagają odrobiny zacięcia, dobrze jest więc zatrudnić osoby mające doświadczenie w tego typu projektach. Niezależnie od pożądanego efektu, warto udać się na degustację wybranego przez nas tortu.
Tort piętrowy należy do grupy najbardziej klasycznych. Tutaj do wyboru mamy nie tylko liczbę kondygnacji, ale też sposób, w jaki zostaną ze sobą połączone. Standardowym wyborem jest metalowy stelaż, którego każde piętro stanowi inny tort. To rozwiązane dziś odchodzi nieco do lamusa, a triumfy święcą torty, których kolejne poziomy są nakładane bezpośrednio na siebie. Daje to olbrzymie możliwości dekoracyjne.
Oczywiście nowożeńcy mogą się zdecydować na jednopiętrowy tort w dowolnym kształcie. Np. na Górnym Śląsku niemalże tradycją było podawanie ciemnych i prostokątnych wypieków z kremem czekoladowym. Zwykle serwowanych tuż po obiedzie.
Dekoracje tortu weselnego
Tort powinien nawiązywać do klimatu, w którym planujecie wesele. Najbezpieczniejszym wyborem jest gładko tynkowany wypiek, który sprawdzi się w każdej sytuacji, a jego kolor łatwo można dopasować do tematu przewodniego imprezy.
Wąskie, prostokątne ciasta to obecnie jeden z najgorętszych trendów weselnych. Są proste, nowoczesne, a ich podanie tortu prosto na stół może stanowić dla gości nie lada atrakcję. Z pewnością sprawdzą się na nieco bardziej kameralnych przyjęciach.
Na weselach w stylu boho wspaniale sprawdzą się naked cakes, czyli wypieki delikatnie pokryte kremem po bokach. Przyjęcia w stylu glamour wymagają błysku. I tu wchodzi jeden z najgorętszych trendów, czyli Lambeth Cake. To tradycyjna metoda dekorowania tortów, która narodziła się w Wielkiej Brytanii w latach 20. minionego stulecia. Wypiek ozdobiony kaskami falban, wygląda niczym wyjęty z bajki o dobrych wróżkach. Jest retro i na bogato. Przy odpowiednim doborze kolorów tynku i kremu, sprawdzi się również na weselu w stylu boho. I z pewnością nikogo nie zostawi obojętnym.
Styliści jedzenia dają też mocno do zrozumienia, że żywe kwiaty ustępują miejsca owocom – zarówno świeżym, jak i kandyzowanym. Do łask wracają kandyzowane wiśnie! Zaś wśród świeżych owoców triumf święcą figi, maliny, porzeczki oraz jeżyny. Stawiamy na nowoczesny kontrast – zarówno pod kątem wizualnym, jak i smakowym.
Figurki wykonane z masy cukrowej zdążyły już nacieszyć nasze oczy. Po dłuższej przerwie, do mody wracają dekoracje na szczycie tortów rodem z lat 80. Oczywiście nie traktujemy ich zbyt poważnie, ale figurka młodej pary to wspaniały pomysł na dekorację w stylu vintage lub boho.
Jednym z ciekawych trendów na 2025 są torty weselne w kształcie kopuł. Ich zaokrąglona forma z pewnością nikogo nie pozostawi obojętnym.
Choć kwiaty w tym roku ustępują miejsca owocom, to nie znikają zupełnie. Botaniczne motywy są wciąż mocno pożądane. Jeśli chcemy postawić na żywe kwiaty, to zróbmy to tak, by tort wyglądał niczym stworzony w pracowni szalonego ogrodnika. Suszone na płasko rośliny pozwolą uzyskać efekt niezwykłego zielnika. Stawiamy na kolor, przeskalowania i wyraźną nutę szaleństwa.
Jak spersonalizować swój tort weselny?
Najprostszym sposobem na spersonalizowanie tortu weselnego jest… rezygnacja z klasycznego wypieku. Po sezonach królowania tortów z babeczek bądź makaroników, mamy nowego faworyta. Jest nim tort croquembouche, czyli francuski deser będący piramidką stworzoną z ptysiów połączonych ze sobą karmelem. Taki wypiek nie pozostawi nikogo obojętnym.
Jeśli chcemy podać tort weselny w klasycznej formie, wciąż mamy wiele sposobów personalizacji. Oprócz wyboru koloru, który powinien wpisywać się w motyw przewodni wesela oraz charakter sali weselnej, możemy dobrać odpowiednie kwiaty, sezonowe owoce czy nawet umieścić zdjęcia na specjalnie drukowanym papierze. Na to, jakie mamy możliwości, należy zwrócić uwagę przy wyborze tortu. Doświadczony cukiernik z pewnością zaproponuje wspaniałe rozwiązanie. Należy też pamiętać, że dostępne ozdoby na tort weselny, często wynikają z jego charakteru. Dla przykładu Lambeth Cake zaserowany na weselu w stylu glamour nie wymaga żadnych dodatkowych dekoracji. Zaś wzbogacony o figurkę młodej pary wspaniale sprawdzi się na przyjęciu w klimacie vintage.
Szalenie modnym sposobem spersonalizowania tortu są króciutkie zadania wypisane kontrastowym kremem. Może być to powiedzonko młodej pary, data ślubu bądź fragment przysięgi małżeńskiej. Na rzecz tych słodkich inskrypcji stylowi nowożeńcy powinni zrezygnować ze sterczących plastikowych topperów.
Oczywiście nawet najpiękniejszy tort podlega najważniejszej zasadzie: musi być taki nie za słodki. Cała reszta to naprawdę kwestia… smaku.
Szukasz doświadczonych rzemieślników, którzy przygotują tort marzeń na twój wielki dzień? Koniecznie sprawdź zakładkę „Cukiernia” w naszym katalogu firm. Znajdziesz tam oferty najlepszych cukierników. Być może to właśnie jeden z nich będzie przygotowywał najważniejszy deser na twoje wesele.