Ciasto na Sylwestra — najlepsze przepisy na słodki początek roku!

ciasto na sylwestra

Zegar tyka, napięcie rośnie – czujesz już ten klimat? 31 grudnia niebo rozświetli się kolorami, więc nie może zabraknąć ich również na Twoim stole! Ciasto na Sylwestra to najlepsze rozwiązanie, aby zachwycić swoich gości wspaniałymi przysmakami. Na pewno na Twoim stole zagości klasyczny sernik, jabłecznik lub piernik. Brakuje Ci jednak pomysłów, jak urozmaicić menu tego wyjątkowego dnia? Czytaj dalej i złap parę inspiracji! 

Jakie ciasto na Sylwestra? Sprawdź pyszne, łatwe ciasta — przepisy dla każdego

Słodkie wypieki to podstawa niejednej imprezy – nie tylko wesel czy urodzin – królują również na swojskich potańcówkach! Jednak Ty, jako gospodarz, na pewno zadałeś sobie to pytanie – jakie ciasto na Sylwestra wybrać? Nie musisz być mistrzem kuchni, aby skorzystać z naszych prostych i niezwykle pysznych propozycji:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Każdemu łasuchowi leci ślinka, na myśl o tym łakociu – czekolada i wiśnie to połączenie smaków, które bez wątpienia może zająć pierwsze miejsce na podium. 

Do jego przygotowania potrzebujesz mąkę tortową, cukier (lub inne słodzidło), jajka, kakao, mleko, olej roślinny, wiśnie, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, sól. Dodatkowo do wykonania polewy przygotuj czekoladę mleczną lub gorzką. 

Nagrzej piekarnik do 180° i przygotuj formę. Następnie wszystkie suche składniki wrzuć do jednej miski i wymieszaj je ze sobą. Jajka ubij z cukrem na kremową masę, dodaj do niej olej oraz mleko. Połącz z masą suche składniki i wszystko porządnie wymieszaj. Ciasto wlej do foremki i ułóż wiśnie. Piecz 40 minut lub do suchego patyczka. Gdy Twój wypiek będzie stygł, przygotuj polewę z czekolady i ozdób nią gotowe ciasto.

Budyniowiec bez pieczenia

Kto powiedział, że zimą nie można skubnąć trochę letnich klimatów? Ten deser z pewnością przywoła wspomnienia promieni słońca na skórze. Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla osób nielubiących się z piekarnikiem! Do jego przygotowania potrzebujesz biszkoptów, budyniów śmietankowych lub waniliowych (bezcukrowych), mleka, masła, cukru lub innego słodzika, galaretki (wybierz swój ulubiony smak), wody, wybranych owoców.

Na start przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia a na dnie rozłóż biszkopty. Do garnka wlej mleko i wrzuć masło, zagotuj całość. Do osobnego naczynia dodaj budyń, cukier oraz mleko – wymieszaj wszystko tak, aby cukier rozpuścił się w całości. Gdy mleko i masło zaczynają się gotować, zmniejsz ogień i dodaj rozpuszczony budyń. Mieszaj tak długo, aż masa będzie w pełni jednolita, bez grudek.

Gorącą masę budyniową wlej ostrożnie do formy. Po około 5 minutach, wyłóż na budyń drugą warstwę biszkoptów. Rozłóż na nich swoje ulubione owoce i włóż ciasto do lodówki. W oczekiwaniu na chłodzące się ciasto, przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i gdy nieco przestygnie, wlej ją ostrożnie do formy, na owoce. Ciasto włóż z powrotem do lodówki i poczekaj na całkowite zastygnięcie galaretki.

Wyjątkowe smaki: przepisy na desery, z którymi rozpoczniesz rok wspaniałym smakiem 

ciasto na sylwestra
Fot: Shutterstock

Twoja impreza sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami, dlatego musisz dokładnie zaplanować, jakie przekąski przygotujesz na stół. Noworoczne oczekiwanie to idealny moment, aby zafundować gościom niecodzienne, wyjątkowe smaki. Gdy zegar wybije 00:00, a Ty sięgniesz po kieliszek ulubionego szampana, uczcij ten moment pysznym deserem. Poczuj się jak prawdziwy mistrz kuchni i wykorzystaj te przepisy:

Crème brûlée

Prawdziwa „francja elegancja” na Twoim stole! Chrupiąca skorupka, kremowy środek – kubki smakowe gości oszaleją z zachwytu! Crème brûlée przygotujesz tylko z czterech składników: śmietanka kremówka 30%, żółtka jajek, drobny cukier, laska wanilii (ew. pasta lub esencja wanilii).

Nagrzej piekarnik do 150°C. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i podgrzej ją. Dodaj do rondelka ze śmietanką ziarenka wanilii, a po paru minutach odstaw ją do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ubij żółtka jajek razem z cukrem na jasny krem. Do masy jajecznej wlewaj po trochu ciepłej śmietanki z wanilią – rób to powoli, musi powstać z tego jednolity krem.

Chociaż możesz upiec crème brûlée w foremce, znacznie lepiej będzie Ci podawać ten deser już porcjowany. Naszykuj więc kokilki do pieczenia i wlej do nich krem przez gęstsze, metalowe sitko do ok. ¾ wysokości. Deser piecz na metalowej blaszce wypełnionej ciepłą wodą, przez 45 min. Po przestudzeniu odłóż je do lodówki. Aby uzyskać chrupiącą, karmelową polewę, posyp deserki cukrem (najlepiej trzcinowym) i włóż do mocno nagrzanego piekarnika, bardzo blisko grzałek górnych albo użyj palnika – cukier musi się szybko roztopić i skarmelizować.

Deser chia mango

Ten deser podbija serca wszystkich fanów zdrowego trybu życia. Trochę egzotyki nikomu nie zaszkodzi, a mango świetnie oczyści Twoje kubki smakowe! Przygotuj składniki: mleko, nasiona chia, serek mascarpone, cukier waniliowy, mango.

Deser najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej! Do miseczki wlej mleko i dodaj nasiona chia – jeżeli wolisz gęsty pudding, wsyp więcej nasion. Odstaw wszystko do lodówki na minimum sześć godzin.

Do osobnego naczynia dodaj serek mascarpone oraz cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj masę do napęczniałych nasion chia i połącz dobrze składniki – musisz uzyskać jednolitą, kremową masę. Pora na mango – obierz owoc i pokrój w drobną kostkę. Część zblenduj na gładki mus a resztę odłóż na bok. Masę chia możesz włożyć do dużego, szklanego naczynia lub do pucharków, następnie wlej mus mango i ozdób pozostawionymi kostkami owocu.

Przekąski na Sylwestra: Ciasta jako doskonały dodatek do przyjęcia

ciasto na sylwestra
Fot: Shutterstock

Szaszłyki, koreczki, tortillki i kanapeczki – potrawy na Sylwestra nie muszą być nudne. Słodkie, słone, czy kwaśne – to od Ciebie zależy co wybierzesz na ten wyjątkowy, radosny wieczór! Ciasto na imprezę? Jest to doskonały dodatek na przyjęcie – ale co myślisz o słonych przekąskach? Odmienność jest zawsze na topie! Sprawdź te niecodzienne dania na Sylwestra:

Kulebiak z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie na Sylwestra to sprawdzony punkt w imprezowym menu. Wyjdź poza szablon – zapomnij o cieście drożdżowym! Taki kulebiak jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku składników: opakowanie ciasta francuskiego, kiszona kapusta, grzyby, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, olej, jajko, sól.

Wcześniej przygotowane grzyby (ugotowane) pokrój w paski. Kapustę poszatkuj i opcjonalnie zalej wywarem z grzybów lub wodą. Dodaj do tego wszystkie przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj do niej grzyby oraz przyprawy. Nagrzej piekarnik do 200°C.

Kapustę ściągnij z ognia i wyciągnij ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj podsmażone grzyby z cebulką i wymieszaj. Rozłóż ciasto francuskie i wyłóż na nie farsz, następnie zwiń jak roladę. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem. Piecz przez 30 minut.

Torta Salata

Jest to włoskie, słone ciasto. Niecodzienna propozycja doskonale urozmaici syto zastawiony stół. Pokrojone na małe trójkąciki, świetnie sprawdzi się jako szybka zagryzka…Przygotuj: ricottę, szpinak, brokuł, jajka, orzechy włoskie, parmezan, mąkę, wodę, oliwę, sól.

Mąkę, wodę oliwę i sól wymieszaj dokładnie, a następnie włóż ciasto do lodówki na 20 minut. W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce, a brokuły ugotuj na półmiękko i pokrój na drobne kawałki. Jajka, parmezan, szpinak, ricottę i brokuły dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części i cienko rozwałkuj. Wyłóż nim blaszkę do tarty lub naczynie żeliwne. Nałóż farsz i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Widelcem zrób kilka małych dziurek i piecz 35 minut. 

Szybkie i proste przepisy: Ciasta, które przygotujesz w ostatniej chwili

ciasto na sylwestra
Fot: Shutterstock

31 grudnia, wczesne popołudnie  – dzwoni telefon. Okazuje się, że za kilka godzin będziesz mieć gości! Największy koszmar, prawda? Bądź gotowy na takie niespodziewane odwiedziny i poznaj najlepsze przepisy! Po świętach kuchnia jest wypełniona po brzegi cennymi składnikami, wykorzystaj je i zrób szybkie ciasta. 

Blok czekoladowy

Szybko, pysznie i czekoladowo! Czego chcieć więcej? Te składniki znajdziesz w każdej polskiej kuchni. Takie ciasto na imprezę z pewnością wywoła szał wspomnień…Oto potrzebne składniki: herbatniki, orzechy włoskie, masło, cukier, kakao, mleko.

Herbatniki i orzechy połam na małe kawałki. Mleko, kakao i cukier wymieszaj w rondelku, zagotuj wszystko. Dodaj masło i dalej gotuj mieszając. Ściągnij rondelek z ognia i wlej do mieszanki herbatników z orzechami. Wszystko dobrze zagnieć, aby uzyskać zbitą masę. Ciasto wyłóż na folię spożywczą i zawiń w kształt wałka, a następnie włóż do lodówki na minimum dwie godziny.

Kąski czekoladowe z cynamonem

Na Twojej imprezie będą dzieci? Takie batoniki to świetna alternatywa dla klasycznych cukierków! Zrób to szybkie ciasto na Sylwestra. Wystarczy tylko kilka składników: gorzka czekolada, masło, masło orzechowe, ciasteczka maślane, cynamon.

Czekoladę posiekaj drobno i rozpuść ją w rondelku wraz z masłem i masłem orzechowym. Maślane ciasteczka pokrusz na trochę większe kawałki i dodaj je wraz z cynamonem do wcześniej przygotowanej, lekko przestudzonej masy. Wyłóż formę do pieczenia papierem i rozłóż na niej masę czekoladową. Wstaw do lodówki i poczekaj aż stwardnieje. Pokrój na dowolnej wielkości kawałki.

Bezglutenowe i wegańskie opcje: Smakowite ciasta dostosowane do różnych diet

ciasto na sylwestra
Fot: Shutterstock

Ciasto na Sylwestra to nie tylko sernik, makowiec czy szarlotka. Jeżeli wśród Twoich gości znajdą się osoby z nietolerancją glutenu lub weganie, to masz doskonałą okazję, aby stworzyć niespotykane desery. Pyszne, łatwe ciasta – przepisy dla każdego! Notatnik w dłoń i wybierz coś dla siebie:

New Drop

Ciasteczka Dalgona

Na pewno oglądałeś popularny serial „Squid Game” – te przekąski na Sylwestra zachwycą wszystkich gości! Składają się tylko z dwóch składników: cukru i sody oczyszczonej. Chociaż nie jest to typowe ciasto, a raczej coś pomiędzy ciasteczkami a cukierkami, z pewnością może stanowić świetną alternatywę dla innych deserów!

Przygotuj wybrane foremki i papier do pieczenia – będziesz musiał działać szybko! Cukier wsyp do rondelka i podgrzej na średnim ogniu. Gdy przybierze karmelowy kolor, zacznij mieszać tak, aby nie przypalił się do rondelka. Gdy karmel nabierze bursztynowego koloru, wsyp sodę oczyszczoną. Zacznij szybko mieszać.

Gotową masę rozlej na papierze tak, aby wyszły okrągłe ciasteczka. Po kilku sekundach spłaszcz rondelkiem lub szklanką. Za pomocą foremki odbij wybrany kształt.

Te ciasteczka mogą stanowić również świetny pomysł na zabawę. Wyposaż gości w igły, którymi będą musieli wyciąć z ciastek odbity kształt, bez niszczenia wypieku. Zwycięzca wybiera następną piosenkę lub może wznieść kolejny toast!

Jaglano-kokosowy placuszek à la Bounty

Perfekcyjna przekąska dla wegan i sportowców! Dodaje mnóstwo energii, która zdecydowanie przyda się podczas hucznej, sylwestrowej imprezy. Potrzebujesz: kaszę jaglaną, mleko kokosowe, wodę, olej kokosowy, ksylitol, wiórki kokosowe.

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem. Do garnka wlej mleko kokosowe i wodę, dodaj ksylitol. Wsyp do tego kaszę jaglaną i gotuj do momentu, aż wchłonie całą wodę. Do gotowej masy dodaj olej kokosowy i wiórki. Zblenduj całość – masa nie musi być jednolita! Przelej masę do foremki, posyp wiórkami kokosowymi i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki. Pokrój na niewielkie kąski. Możesz opcjonalnie ozdobić ciasto roztopioną, gorzką czekoladą.

Sylwestrowe wypieki z dzieciakami: Jak przygotować ciasta razem z rodziną?

ciasto na sylwestra
Fot: Shutterstock

Jedzenie na Sylwestra nie musi być nudne. Pozwól swoim pociechom zagościć w kuchni – niech odkryją w sobie duszę artysty. Potrawy na Sylwestra mogą być różnorodne – wafle, batony, rolady, tarty. Zrób herbatę, usiądź wygodnie i pozwól działać swoim dzieciom. Pokaż im te szybkie przepisy na Sylwestra!

Andrut

Przysmak naszego dzieciństwa – na pewno pamiętasz jak mama składała te kruche wafle, a Ty nie mogłeś się doczekać schrupania ich! Teraz czas na odwrócenie ról.

Do przygotowania potrzebujesz: mleko w proszku, kakao, cukier, mleko, masło, wafle tortowe.

Rozpuść masło z cukrem – nie doprowadź do wrzenia! Do miski wsyp mleko w proszku i kakao, a następnie wlej mleko oraz przestudzone masło z cukrem. Dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Smaruj wafle i układaj je na sobie. Przykryj je folią spożywczą i przygnieć ciężkim garnkiem, odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Babeczki bananowe z czekoladą

Prawdziwy HIT wśród dzieci! Nie ma nic lepszego, niż świeże, pachnące babeczki. Nawet szybkie ciasta nie dorównają ideałowi babeczek. Przygotuj kilka składników: dojrzałe banany, jajka, cukier, olej, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia, mleczną czekoladę.
Jajka ubij razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj cynamon, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę czekoladę i mąkę pszenną. Wymieszaj delikatnie masę, do połączenia się składników. W osobnym naczyniu rozgnieć banany i dolej olej, wymieszaj dokładnie. Dodaj masę bananową do ciasta i wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby nie powstały grudki. Masę przełóż do foremek i piecz w 180°C przez około 25 min. Te babeczki są tak rewelacyjne, że nie potrzebują nawet żadnej polewy! Jeśli z kolei nie posiadasz foremek do babeczek, możesz śmiało przelać masę do keksówki lub formy – w ten sposób powstanie pyszny chlebek bananowy!

Rekomendowane artykuły