Do ślubu pozostało Ci jeszcze ponad pół roku? To odpowiedni czas, aby pozbyć się niechcianego tłuszczyku i wysmuklić figurę. Specjalnie dla Was znany dietetyk kliniczny, Michał Wrzosek, opracował dietę, dzięki której możesz schudnąć nawet do 10 kg!
Spis treści
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem nie jest wcale niskokaloryczna. Jaki więc jest jej sekret? Michał Wrzosek twierdzi, że opiera się ona na dwóch podstawowych krokach. Po pierwsze: należy przestrzegać wyznaczonego menu, a po drugie: zachowywać regularne odstępy między posiłkami, najlepiej 4-godzinne.
Dieta w tym czasie powinna być bogata w zdrowe tłuszcze pochodzące m.in. z ryb, oleje roślinne, orzechy i awokado. Dzięki temu dostarczysz organizmowi witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i D3, które dbają nie tylko o zdrowie, ale i o piękny wygląd twojej skóry i włosów – wyjaśnia autor książki „Projekt: Zdrowie życie” i strony michałwrzosek.pl.
Dieta przed ślubem: Co jeśli będę głodna?
Jeśli stosując naszą dietę poczujesz się głodna pomiędzy posiłkami, sięgnij po marchewkę, kalarepkę, ogórka, czy selera naciowego. Wypełniają żołądek, zawierają bardzo mało kalorii, za to mnóstwo witamin. W diecie znajdziesz też sporo białka w postaci mięsa drobiowego, jaj, roślin strączkowych czy produktów mlecznych.
To, czego w niej na pewno nie ma to biały cukier. Westchnęłaś? Niepotrzebnie, bo nasz ekspert zaproponował doskonałe zamienniki tego produktu, m.in.
- erytrol,
- syrop klonowy,
- miód. Nie musisz więc rezygnować ze słodkości – będą one po prostu zdrowsze.
Dieta przed ślubem: 6 dni postu i dzień przyjemności 🙂
Wisienką na tym dietetycznym torcie byłyby regularne ćwiczenia, które Michał Wrzosek oczywiście także zaleca. Mogą to być także długie spacery czy jazda na rowerze. Coś co sprawiłoby ci przyjemność.
Dieta przygotowana jest na 6 dni tygodnia. Dnia siódmego możesz zjeść to, na co masz ochotę (co nie oznacza, że powinnaś się objadać fast foodami).
Dzięki temu dieta nie będzie kojarzyła się z samymi wyrzeczeniami, a Ty bez robienia sobie wymówek będziesz mogła pójść do restauracji lub knajpki z przyjaciółmi lub rodziną.
Dieta przed ślubem: MENU NA SZEŚĆ DNI
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem: DZIEŃ PIERWSZY
Śniadanie: Owsianka
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych lub płatków jaglanych;
- banan lub gruszka,
- garść borówek (50 g),
- kilka orzechów włoskich lub nerkowca (20 g).
Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem (wody powinno być tyle, by je przykryła). Pozostaw na 3 minuty. Pokrój banana w plasterki, dodaj borówki i posiekane orzechy. Całość wymieszaj.
II śniadanie: Kanapka z burakiem i serem kozim
Składniki: łyżeczka hummusu, bułka pełnoziarnista, 1/3 gotowanego buraka, 2 plastry sera koziego lub camembert, niecałe 2 łyżeczki prażonego słonecznika lub prażonych pestek dyni, pół łyżeczki kiełków rzodkiewki
Przygotowanie: Bułkę rozkrój, posmaruj hummusem. Na obu połówkach rozłóż kiełki, pokrojonego buraka, ser i posyp słonecznikiem.
Obiad: Makaron z łososiem
Składniki:
- porcja łososia wędzonego na zimno (100 g),
- pół szklanki makaronu tagliatelle,
- mała cukinia,
- ząbek czosnku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżeczki mleczka kokosowego,
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego,
- sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie: Makaron ugotuj. Cukinię skrój obieraczką do warzyw na cienkie, długie plasterki. Plasterki cukinii i posiekany czosnek usmaż na oliwie.
Kiedy cukinia zmięknie, dodaj mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować, dodaj łososia i smaż całość ok. 10 minut. Dodaj makaron, pokrojone pomidorki koktajlowe, przyprawy i smaż jeszcze ok. 3 minuty.
Kolacja na diecie: Kanapka z indykiem
Składniki:
- 2-3 kromki chleba żytniego lub bezglutenowego;
- pół garści żurawiny;
- garść rukoli lub roszponki;
- 4 plastry szynki z indyka;
- plaster szynki szwarcwaldzkiej;
- 3 plastry sera camembert lub mozzarelli
Przygotowanie: Na chleb połóż szynkę szwarcwaldzką, szynkę z indyka i ser. Posyp rukolą i żurawiną.
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem: DZIEŃ DRUGI
Śniadanie na diecie: Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- 2 garści szpinaku baby lub jarmużu;
- 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego;
- 2 jaja;
- ząbek czosnku;
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych;
- sól, pieprz
Przygotowanie: Szpinak opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, dodaj wyciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj. Wrzuć szpinak i mieszając smaż go przez 1 – 2 minuty. Jajka roztrzep widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj do nich szpinak z patelni i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła. Wlej masę jajeczną ze szpinakiem i połóż połówki pomidorków koktajlowych. Przykryj patelnię pokrywą i podgrzej całość na małym ogniu, aż masa się zetnie.
II śniadanie: Placuszki jabłkowe
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej lub ryżu;
- 1,5 jabłka lub gruszki;
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- jajko;
- niepełna łyżka pudru z erytrolu;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Połowę zmiksuj z jajkiem. Drugą połowę kaszy wymieszaj z budyniem. Połącz wszystko. Zetrzyj jabłka na tarce o małych oczkach. Dodaj je do kaszy. Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż placki. Podawaj je z pudrem z erytrolu i jogurtem.
Obiad na dietę: Faszerowane bataty
Składniki:
- 2 bataty;
- 100 g piersi z kurczaka;
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego;
- 2 mozzarelle mini;
- czerwona cebula;
- po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki;
- sól, pieprz; łyżeczka dowolnych suszonych ziół
Przygotowanie: Bataty umyj i natnij wzdłuż jednej z krawędzi widelcem. Połóż na blasze nacięciem do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 30-35 minut do miękkości.
Wyjmij. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki pokrój w paski. Warzywa przypraw, polej oliwą z oliwek. Pokrojone i przyprawione warzywa ułóż na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piersi z kurczaka dokładnie przypraw i w całości umieść na blasze razem z warzywami. Wstaw do piekarnika. Kurczaka z warzywami piecz w 180 °C ok. 20 minut.
Usuń miąższ z batatów i zrób z niego puree. Kurczaka pokrój na małe kawałki i razem z warzywami włóż do pustych babatów. Mozzarellę pokrój w kosteczkę i posyp nią bataty. Całość jeszcze raz włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Kolacja: Budda bowl z ziemniakami
Składniki:
- pół szklanki ryżu;
- jeden ziemniak;
- 1/3 opakowania ciecierzycy konserwowej lub czerwonej fasoli konserwowej;
- pół czerwonej cebuli;
- pół łyżeczki masła orzechowego; pół łyżeczki miodu lub syropu klonowego;
- 2 garści szpinaku lub mały brokuł;
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek;
- pół łyżeczki papryki słodkiej;
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego;
- pieprz
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190°C z funkcją termoobiegu. Cebulę pokrój na ćwiartki. Odsącz ciecierzycę. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Na blachę połóż papier do pieczenia, a na niego warzywa. Polej dwiema łyżeczkami oliwy i posyp przyprawami. Piecz ok. 30 minut.
Brokuła ugotuj na parze. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i przez minutę podsmażaj szpinak, dopraw go solą i pieprzem. Przygotuj sos z masła orzechowego, miodu i trzech łyżek gorącej wody. Do miski wsyp ryż i warzywa, całość polej sosem.
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem: DZIEŃ TRZECI
Śniadanie: Kanapka z jajkiem i awokado
Składniki: pół awokado; łyżka soku z cytryny; jajko; 4 rzodkiewki lub pół papryki, 3 kromki pieczywa żytniego na zakwasie lub chleba pełnoziarnistego; sól, pieprz; kilka listków bazylii; łyżeczka natki pietruszki.
Przygotowanie: Awokado obierz. Pokrój na cienkie plasterki, polej sokiem z cytryny i posyp pieprzem. Ułóż na pieczywie. Ugotowane jajko pokrój na plasterki i połóż na awokado. Pokrój rzodkiewki i połóż na kanapkach. Posyp natką pietruszki.
II śniadanie: Kanapki z twarożkiem
Składniki: pół opakowania twarogu (100 g); pół łyżki jogurtu naturalnego; 3 rzodkiewki; łyżeczka pokrojonego szczypiorku; pół papryki czerwonej; 3 kromki chleba żytniego na zakwasie lub chleba bezglutenowego; ząbek czosnku
Przygotowanie: Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jogurt, posiekany czosnek, szczypiorek sól i pieprz. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a paprykę w kosteczkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i połóż na chlebie.
Obiad: Curry z ciecierzycą i kalafiorem
Składniki:
- 1/3 opakowania ciecierzycy w puszce;
- 1/3 małego kalafiora;
- pół cebuli czerwonej;
- 2 plastry imbiru;
- pół ząbka czosnku;
- 4 łyżki mleczka kokosowego;
- 2 garści świeżego szpinaku;
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego;
- 50 g ryżu basmati (pół torebki);
- łyżka curry
Przygotowanie: Ugotuj ryż. Na patelni podgrzej posiekany imbir, czosnek i cebulę, dolej 3 łyżki mleczka kokosowego i dodaj przyprawę curry. Następnie wrzuć na patelnię odsączoną ciecierzycę, różyczki kalafiora i zalej wszystko resztą mleczka kokosowego i bulionem. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj szpinak, wymieszaj i odstaw z ognia.
Kolacja na diecie: Dietetyczne wrapy
Składniki:
- 100 g łopatki wieprzowej;
- mała cebula czerwona i biała;
- ząbek czosnku;
- garść świeżej kolendry;
- szczypta kminu rzymskiego;
- pół łyżki syropu klonowego;
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej;
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej;
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego;
- jedna tortilla;
- pół awokado;
- garść sałaty rzymskiej lub rukoli;
- pomidor;
- 1/3 ogórka;
- łyżka jogurtu greckiego;
- sól; pieprz
Przygotowanie: Łopatkę oprósz solą i pieprzem, następnie obsmaż po 3 minuty z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę białą pokrój w duże kawałki, zmiażdż czosnek i przełóż na patelnię.
Dodaj resztę przypraw i chwilę podsmażaj (1-2 minuty), następnie zalej bulionem. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Piecz łopatkę przez 3-4 godziny pod przykryciem w temperaturze 140°C.
Potem poszarp ją widelcem, aby się rozpadła na mniejsze kawałki. Tortillę podgrzej, posmaruj łyżką jogurtu greckiego i nałóż sałatę, pokrojonego pomidora, ogórka, czerwoną cebulę, mięso, awokado i zawiń. Danie na dietę gotowe.
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem: DZIEŃ CZWARTY
Śniadanie: Budyń jaglany
Składniki: 50 g kaszy jaglanej lub płatków jaglanych; 1/4 jabłka; garść rodzynek; szklanka napoju owsianego lub migdałowego; garść orzechów włoskich; 3 łyżeczki erytrolu
Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie opłucz w ciepłej wodzie. Do rondelka wlej połowę napoju roślinnego i około 1/3 szklanki wody, następnie dodaj kaszę.
Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż zmięknie. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyn, można dolać trochę napoju roślinnego lub wody.
Gotową przełóż do miseczki, dodaj drugą połowę napoju roślinnego i erytrol, następnie zblenduj na idealnie gładki mus. Do gotowego budyniu dodaj pokrojone jabłko, rodzynki i posiekane orzechy.
II śniadanie: Sałatka z ryżem, jajkiem i jarmużem
Składniki: pół torebki ryżu basmati (50 g); jajko; pół awokado; pół czerwonej cebuli; 2 garści jarmużu lub szpinaku; 5 sztuk pomidorków koktajlowych; łyżka posiekanego szczypiorku; sól, pół łyżki soku z cytryny; łyżeczka oliwy z oliwek; pieprz
Przygotowanie: Ryż ugotuj, ostudź i przełóż do miseczki. Ugotuj jajko na twardo i przekrój na pół. Awokado pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na pół, cebulę na plasterki. Jarmuż lub szpinak posiekaj. Do kaszy dołóż warzywa. Na górę połóż połówki jajka. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Posyp szczypiorkiem.
Obiad na dietę: Ryż z jabłkiem
Składniki:
- pół torebki ryżu (50 g) lub kaszy jaglanej;
- 150 ml mleka 2%;
- 3 łyżeczki erytrolu;
- małe jabłko;
- cynamon;
- łyżka wiórków kokosowych;
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Przygotowanie: Ryż wsyp do garnka, wlej mleko, dodaj erytrol i gotuj ok. 10-15 minut, aż będzie miękki. Mieszaj całość od czasu do czasu i, jeśli będzie to konieczne, dolej mleka. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce.
Wrzuć do rondelka i duś z wodą pod przykryciem. Dodaj cynamon. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremki do pieczenia posmaruj olejem kokosowym, włóż do nich ryż, a na górę połóż jabłka. Piecz 10-15 minut. Wierzch posyp cynamonem i wiórkami.
Kolacja dietetyczna: Pieczone kotleciki z kaszy z sosem
Składniki: pół szklanki kaszy jęczmiennej (50 g); 1/3 opakowania ciecierzycy w puszce; pół pora; łyżeczka posiekanej natki pietruszki; ząbek czosnku; pół łyżeczki słodkiej papryki; łyżeczka kuminu; 2 łyżeczki oliwy z oliwek; sól, pieprz;
Sos pomidorowy: szklanka pomidorów z kartonu (200 g); ząbek czosnku; sól, pieprz, ew. łyżeczka erytrolu do smaku
Przygotowanie: Ugotuj kaszę, odcedź ciecierzycę. Pokrojonego pora podsmaż na oliwie. Czosnek rozgnieć. Zblenduj kaszę, ciecierzycę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Rozgrzej piekarnik do 200°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką uformuj na nim kotleciki. Piecz je ok. 25 minut. Składniki sosu zmiksuj. Polej nim gotowe kotleciki.
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem: DZIEŃ PIĄTY
Śniadanie: Szakszuka
Składniki:
- 2 jaja;
- cebula;
- pół bakłażana;
- czerwona papryka;
- 2 pomidory;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki;
- łyżeczka oregano.
Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie, aż będzie szklista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć pokrojone pomidory. Podsmaż. Wrzuć pokrojoną paprykę i bakłażana.
Wszystko wymieszaj i przypraw. Smaż przez 5 minut. Zrób na środku patelni wgłębienie i wbij jajka. Smaż przez 10-15 minut. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
II śniadanie: Fit placuszki
Składniki:
- jajko;
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej;
- pół szklanki mleka 2% lub napoju roślinnego;
- pół łyżeczki miodu;
- szczypta cynamonu;
- łyżeczka kardamonu,
- 1 g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej;
- garść borówek;
- garść malin;
- kilka truskawek;
- 1/3 łyżeczki erytrolu;
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie: Żółtka jaj energicznie wymieszaj widelcem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj je do żółtek, mleka i miodu. Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta delikatnie mieszając. Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym i smaż placki na małym ogniu pod przykryciem. Podawaj z owocami.
Obiad na dietę: Tortilla z humusem i kurczakiem
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista;
- 100 g piersi z kurczaka;
- 1/3 ciecierzycy w puszce;
- łyżeczka kuminu;
- pół ząbka czosnku;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- łyżeczka masła orzechowego;
- mały kawałek ogórka;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- łyżka posiekanej kolendry;
- garść miksu sałat;
- ćwiartka cytryny;
- łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój na równe plastry, posyp solą, pieprzem, słodką papryką i odstaw. Odlej ½ wody z ciecierzycy. Wsyp do naczynia ciecierzycę z odlaną wodą.
Dodaj czosnek, oliwę, kumin, sok z cytryny oraz masło orzechowe i zmiksuj na gładką masę. Ogórki i pomidorki pokrój i odstaw. Kolendrę dodaj do jogurtu, dopraw. Kurczaka usmaż na patelni. Placek tortilli rozgrzej, posmaruj hummusem z ciecierzycy, dodaj warzywa. Zwiń i polej jogurtem.
Kolacja dietetyczna: Sałatka nicejska
Składniki: garść czarnych oliwek; jajko; gotowany ziemniak; garść fasolki szparagowej; 5 sztuk pomidorków koktajlowych; małe opakowanie tuńczyka; 2 garści miksu sałat; połowa czerwonej cebuli
Sos: 2 łyżki octu winnego; pół ząbka czosnku; łyżeczka musztardy; łyżeczka oliwy; sól, pieprz.
Przygotowanie: Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój na plasterki. Fasolkę ugotuj na parze. Oliwki, pomidorki, cebulę pokrój. Składniki sosu wrzuć do słoiczka i energicznie wstrząśnij do uzyskania jednolitego płynu. Ziemniaka pokrój w plasterki. Sałatę ułóż z resztą składników na talerzu i polej sosem.
Dieta na 6 miesięcy przed ślubem: DZIEŃ SZÓSTY
Śniadanie: Owsianka z masłem orzechowym
Składniki: 4 łyżki płatków owsianych; banan; pół łyżeczki masła orzechowego; 100 ml mleka 2%; mały jogurt typu skyr
Przygotowanie: Płatki owsiane zalej ciepłą wodą lub mlekiem i pozostaw do namoczenia. Potem dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Podawaj z pokrojonym bananem i masłem orzechowym.
II śniadanie: Kanapka z jajecznicą i awokado
Składniki: bułka pełnoziarnista; jajko; łyżeczka masła; pomidor; pół awokado; pieprz, sól.
Przygotowanie: Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Na patelni rozgrzej masło i wlej jajko. Mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Bułkę pokrój na pół, awokado na plasterki. Połóż na bułce. Na jedną połówkę przełóż jajecznicę, ułóż pokrojonego w plastry pomidora i przykryj drugą częścią bułki.
Obiad dietetyczny: Pulpety w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 100 g mielonego mięsa drobiowego;
- ząbek czosnku;
- jajko;
- łyżka otrębów owsianych;
- łyżeczka sosu sojowego; sól, pieprz;
- 2 plastry imbiru;
- po pół papryki czerwonej i zielonej;
- 1/4 papryczki chilli;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- 1/4 opakowania pomidorów w kartonie;
- pół szklanki bulionu warzywnego;
- łyżeczka octu winnego;
- 2 plastry ananasa świeżego;
- pół szklanki soku z ananasa.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Mięso włóż do miski, dodaj wyciśnięty czosnek, jajko, otręby, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą aż się dobrze połączą, uformuj pulpety i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz 20 minut.
W czasie pieczenia pulpecików na dietę przygotowuj sos. W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojony imbir, paprykę, papryczkę chili i wyciśnięty czosnek, a także pokrojonego ananasa. Całość smaż 6-7 minut.
Następnie dodaj pomidory, bulion warzywny, sok ananasowy, ocet i wymieszaj składniki na średnim ogniu. W razie potrzeby sos zagęść mąką. Pulpety wyjmij i polej sosem. Możesz je zjeść z łyżką ryżu.
Kolacja: Sałatka z łososiem
Składniki: 100 g łososia wędzonego; 3 garści sałaty lodowej; ogórek; 2 pomidory; szalotka; łyżka jogurtu naturalnego; łyżeczka posiekanego koperku; sól, pieprz
Przygotowanie: Sałatę lodową pokrój i ułóż na większym półmisku. Ogórka obierz, pokrój w kostkę z pomidorem. Cebulkę posiekaj drobno. Wymieszaj warzywa z jogurtem. Połóż na to pokrojonego łososia i posyp koperkiem.
Przygotowując dla Was ten materiał zapytaliśmy również psychodietetyk Agatę Głydę, autorkę bloga psycholognadiecie.pl o to czy zgubienie 10 kg w pół roku przed ślubem jest możliwe.
Twoja dieta gotowa. Życzymy powodzenia i trzymamy kciuki 🙂
Z tego artykułu dowiesz się:
Jeśli do Twojego ślubu pozostało jeszcze ponad pół roku, to idealny moment, aby zadbać o swoją sylwetkę i zrzucić zbędne kilogramy. Znany dietetyk kliniczny Michał Wrzosek opracował dieta na 6 miesięcy przed ślubem, która nie jest niskokaloryczna, a mimo to pozwala schudnąć nawet do 10 kg! Sekret tkwi w przestrzeganiu wyznaczonego menu i regularnych odstępach między posiłkami. Autor zaleca spożywanie zdrowych tłuszczy z ryb, olejów roślinnych, orzechów i awokado, co dostarczają organizmowi witamin A, E i D3, korzystnie wpływających na wygląd skóry i włosów. Przez 6 dni w tygodniu trzymamy się planu, a siódmego dnia możemy pozwolić sobie na małe przyjemności. Dla osób, które odczują głód między posiłkami, Michał sugeruje warzywa takie jak marchewka czy seler naciowy. Regularne ćwiczenia fizyczne, takie jak spacery czy jazda na rowerze, są również zalecane, aby osiągnąć najlepsze efekty.
Najważniejsze informacje:
– Dieta na 6 miesięcy przed ślubem
– Możliwość schudnięcia do 10 kg
– Znany dietetyk kliniczny Michał Wrzosek
– Spożywanie zdrowych tłuszczów
– Regularne odstępy między posiłkami
– Menu na 6 dni, dzień siódmy dla przyjemności
– Zalecane spożywanie warzyw o niskiej kaloryczności
– Regularne ćwiczenia fizyczne
Artykuł jest skierowany do osób przygotowujących się do ślubu, które mają jeszcze ponad pół roku do ceremonii i chcą zadbać o swoją sylwetkę. Szczególnie przydatny będzie dla tych, którzy chcą zrzucić do 10 kg w zdrowy i zrównoważony sposób, korzystając z planu diety opracowanego przez profesjonalnego dietetyka.