Dzień pizzy — kiedy jest dzień pizzy i jak należycie go obchodzić?

dzień pizzy

Pizza na cienkim, na grubym, klasyczna, neapolitańska, czy może w stylu amerykańskim? Dla wielu z nas pizza to nie tylko posiłek, lecz prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które zdobyło serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Pizza ma rzesze wiernych fanów, dlatego też nie powinno nikogo dziwić, że istnieje specjalny dzień dedykowany temu wyjątkowemu daniu. 

Kiedy jest dzień pizzy — oficjalna data świętowania dnia pizzy

dzień pizzy
Fot: Shutterstock

Dla miłośników tego cienkiego placka z ciasta drożdżowego jeden dzień w roku jest szczególnie wyjątkowy — to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Obchodzony na całym świecie 9 lutego, stanowi doskonałą okazję do uczczenia tego jednego z najbardziej uwielbianych dań na ziemi. 

Święto zostało ustanowione w 2000 roku z inicjatywy Gerry’ego Durnella, założyciela i wydawcy popularnego w Stanach Zjednoczonych czasopisma „Pizza Today”.  Pomimo faktu, że obchody dnia pizzy to stosunkowo nowa inicjatywa, to ten dzień bardzo szybko zyskał na popularności. Święto pizzy, 9 lutego — zapamiętajcie tę datę. To właśnie wtedy z pewnością w mediach usłyszycie zdanie „Dziś jest międzynarodowy dzień pizzy”.

New Drop

Dzień pizzy: co to za święto i jak możesz je świętować

dzień pizzy
Fot: Shutterstock

Światowy dzień pizzy to dzień, w którym zapominamy o kaloriach, aby móc w pełni cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania. W tym dniu wiele pizzerii oferuje liczne i ciekawe promocje. Nie mamy tu na myśli wyłącznie ceny, choć niewątpliwie jest ona wtedy atrakcyjna. Wiele lokali zaprasza swoich klientów do celebrowania tego wyjątkowego dnia w różny sposób, między innymi oferując możliwość skosztowania kilku rodzajów pizzy po uiszczeniu jednorazowej opłaty. 

Czy udanie się do restauracji to jedyna możliwa forma spędzenia tego święta? Zdecydowanie nie! Również sami możemy pokusić się o przygotowanie swojej domowej pizzy. Świetnym pomysłem będzie także zaproszenie swoich znajomych do uczestniczenia w procesie przygotowania tego wyjątkowego dania. Niech każda osoba przyniesie inny składnik, który będzie później wykorzystany do stworzenia autorskiej pizzy. Z pewnością będzie potrzebna odrobina wiedzy i samozaparcia, ale spokojnie — Internet pełen jest wiedzy na temat samodzielnego przygotowania pizzy. Niezbędne mogą okazać się także specjalnie przygotowane kalkulatory, które pomogą nam z dużą dokładnością sporządzić własny przepis. Pamiętajmy, że ciasto na pizzę to przecież tylko woda, mąka, sól i drożdże (czasami przyda się też odrobina tłuszczu). Pierwszy krok może okazać się początkiem wspaniałej podróży w świat pizzy, która okaże się pasją na lata! Czyż nie warto choć raz spróbować, zwłaszcza w święto pizzy?  

Skąd pochodzi pizza: początki i historia ulubionego dania milionów ludzi

dzień pizzy
Fot: Shutterstock

Jaka jest historia pizzy? Choć dokładne pochodzenie pizzy jest trudne do ustalenia, wiele źródeł wskazuje na to, że jej wczesne formy pojawiły się już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Te wczesne wersje pizzy były prostymi plackami chleba, często posmarowanymi oliwą, ziołami, a czasem z dodatkiem sera i innych składników. 

Dziś kiedy myślimy o pizzy, pierwsze co się nasuwa na myśl to Włochy. Dzieje się tak nie bez przyczyny. To właśnie Neapol jest uznawany za kolebkę współczesnej pizzy. W XVIII i XIX wieku pizza stała się popularnym daniem wśród biednych mieszkańców Neapolu. Był to prosty, szybki i tani posiłek, który można było zjeść na ulicy. Kluczowym momentem w historii pizzy było dodanie pomidorów, które zostały przywiezione do Europy z Ameryki Południowej w XVI wieku. Pomimo początkowych obaw dotyczących ich jadalności, pomidory zyskały popularność w kuchni włoskiej, a w szczególności na pizzy. 

Współczesna pizza, którą obecnie znamy to włoskie danie, które zdobyło popularność na całym świecie. Składa się z cienkiego placka ciasta, zazwyczaj przygotowywanego z mąki pszennej, wody, soli i drożdży, który smarowany jest sosem pomidorowym. Na wierzchu ciasta umieszcza się warstwę sera, najczęściej mozzarelli, oraz różne składniki, takie jak warzywa, mięso, owoce morza czy zioła. Pizza jest następnie pieczona w piecu, aż ciasto stanie się chrupiące. 

Placek ten zyskał międzynarodową sławę w XX wieku, głównie dzięki emigrantom włoskim, którzy rozpowszechnili ją w Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata. W USA pizza zaczęła ewoluować w różne regionalne style, takie jak pizza nowojorska czy chicagowska. Dziś pizza jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań na świecie, dostępnym w nieskończonej liczbie wariantów i smaków. Co ciekawe, wiele lokali serwuje ją także na słodko! Ten posiłek, który rozwinął się od prostego chleba do międzynarodowego fenomenu kulinarnego, jest doskonałym przykładem globalizacji kuchni. Dzień poświęcony temu daniu stanowi tylko dowód na to, że globalną miłością do pizzy istnieje!

Rekomendowane artykuły