Jesień w pełni. Pogoda nie rozpieszcza, a i nasz nastrój częściej przybiera melancholijne formy. Mimo że wiele z nas nie za bardzo przepada za tą porą roku, to chciałabym Wam pokazać, że jesień ma wiele zalet. Główną są pyszne desery, ale po kolei.
Spis treści
Tylko jesienią możemy stoły weselne udekorować przepięknym wrzosem, wpleść złote liście w bukiety ślubne czy liczyć na tak romantycznie ciepłe scenerie dla plenerowych sesji fotograficznych.
Dość nieoczywistą zaletą jesieni może być jej pogoda. Październik od kilku lat rozpieszcza nas ciepłymi, słonecznymi dniami, nitki babiego lata wplatają się we włosy, a brak upałów sprawia, że ślubny makijaż lepiej się trzyma. Same plusy.
Moją ulubioną zaletą tej pory roku jest jednak kuchnia, a właściwie jej słodka część. Opowiem Wam teraz, jakie desery najbardziej kradną moje serce.
Jesienne desery to świetny sposób na poprawę humoru i odczarowanie słoty
Jesienne desery na weselnych stołach
Fakt, że Państwo Młodzi wybrali sobie właśnie złotą, polską jesień jako to miejsce i tę porę, w których chcą ślubować sobie miłość do grobowej deski, warto zaakcentować również na weselnych stołach.
A trudno o lepszy symbol tych okoliczności niż jabłka i gruszki – są niewątpliwie bardziej polskie i jesienne niż jakikolwiek inny owoc.
W dodatku mitologicznie oba owoce łączono z miłością i płodnością. Czyż może być lepiej? Może – wyśmienicie nadają się one bowiem do przygotowania przepysznych deserów. Przykłady? Proszę bardzo.
Poire Belle Hélène, czyli Gruszka Piękna Helena
Ten wytworny deser pochodzi z dziewiętnastowiecznego Paryża i bez wątpienia przypadnie do gustu zarówno koneserom luksusowych dań, jak i amatorom wszystkiego, co pyszne i słodkie.
Składa się on z gruszki ugotowanej w słodkim syropie i polanej czekoladą z amretto. Podaje się ją w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. Prawdziwe niebo w gębie!
Jesienne desery – Pieczone jabłka
To idealna propozycja na słotny dzień – rozgrzeje ona niejednego zziębniętego gościa. W dodatku jest niezwykle łatwa do przygotowania.
Jak przygotować pieczone jabłka?
Wystarczy umyte jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i posypać cynamonem z cukrem. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika. Po wyjęciu można je podawać polane sokiem malinowym.
Jeśli chcemy nieco jednak ubogacić ten jesienny deser, nie kroimy jabłek, lecz je wydrążamy i faszerujemy. Wybornym nadzieniem mogą być:
- orzechy z miodem i rodzynkami,
- migdały z malinami,
- wiśnie z wiórkami kokosowymi,
- pokruszone ciasteczka,
- powidła śliwkowe z płatkami owsianymi.
Rada!
Można również oblać je czekoladą lub karmelem. Dla uzyskania ciekawego efektu warto je podawać z powbijanymi w nie patyczkami. Będą wyglądały, jak zerwane z magicznego drzewa.
Desery w duecie: jabłka i gruszki
Można również obrać i pokroić w kostkę oba owoce, podsmażyć je z dodatkiem cukru i uczynić z tej mieszanki przepyszny farsz do naleśników. Zawinięte w ciasto owoce podajemy następnie z
- roztopioną czekoladą,
- bitą śmietaną,
- karmelem,
- lodami waniliowymi,
- malinami.
Zamiast naleśnika równie dobrze można ten farsz wykorzystać do przygotowania warstwowych deserów.
W przezroczystych szklaneczkach układamy warstwami pokruszone ciastka, jogurt, owoce, a całość posypujemy wiórkami czekoladowymi, migdałami i sosem malinowym. Idealny jesienny deser
Zresztą – kombinacje są dowolne, warto uruchomić wyobraźnię!
Jabłka i gruszki są wprost stworzone na weselne stoły i jesienne desery. Smakują wyśmienicie solo, jak i w duecie. W dodatku ich symbolika w niezwykły sposób komponuje się z uroczystością ślubną. Warto zatem czerpać z tych dobroci pełnymi garściami.
Jesienne desery: Pralinki z jagodami goji
Pachnące cynamonem, malutkie kuleczki to nie tylko efektowny deser, ale przede wszystkim przepyszna słodycz. Zachwyca nietypowym połączeniem darów jesieni, tworząc niecodzienny smak. Deser ten ma jeszcze jedną zaletę – krótki czas przygotowania.
Jak przygotować praliny z jagodami goji?
Migdały, suszone figi, świeże daktyle i oczywiście jagody goji blendujemy z łyżką cukru. Następnie formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w cynamonie. Gotowe!
Jesienny deser czekoladowy z musem śliwkowym
Dla fanów wyrafinowanych kombinacji będzie to strzał w 10-tkę nie tylko na wesele, ale przede wszystkim na jesienne popołudnia spędzane we dwoje już jako małżeństwo.
Do przygotowania tego przysmaku potrzebujemy:
- granoli,
- budyniu czekoladowego,
- gorzkiej czekolady,
- mleka,
- kilka łyżeczek ksylitolu,
- śliwek
- bitej śmietany do dekoracji.
Na spodnią warstwę przygotowaną z granoli wylewamy budyń (część mleka podgrzewamy z gorzką czekoladą, następnie wsypujemy rozpuszczony w pozostałej ilości mleka budyń).
Kolejną warstwę tworzy mus z zmiksowanych śliwek i ziarenka granoli. Całość ozdabiamy bitą śmietaną. Wyjątkowy deser zachwyci każde podniebienie!
Desery na jesień – ciasta
Pięknie pachnące ciasto przyciągnie nie tylko cukierniczych łasuchów. Jesień obfituje w owoce, z których można wyczarować przepyszne desery. Na liście jesiennych ciast znajduje się:
- szarlotka,
- ciasto ze śliwkami,
- ciasto dyniowe,
- ciasto marchewkowe,
- sernik dyniowy,
- strucla dyniowo-morelowa.
Możliwości jest mnóstwo. Na blogach kulinarnych można znaleźć różne wersje przepisów, od tych tradycyjnych po wegańskie receptury. Warto znaleźć swój ulubiony przepis i poczęstować tym gości na weselnym, słodkim stole.
Aktualizacja: M.B.Kasprzyk
Z tego artykułu dowiesz się:
Jesień to wyjątkowa pora roku, która mimo kapryśnej pogody, ma wiele do zaoferowania. **Jesienne desery** to doskonały sposób na poprawę nastroju i ocieplenie atmosfery podczas chłodniejszych dni. Przepiękne dekoracje z wrzosów i złotych liści mogą nadać weselnym stołom niepowtarzalnego uroku. W artykule skupiam się na kulinarnych cudach, jakie można stworzyć z sezonowych owoców takich jak **jabłka** i **gruszki**.
Zachwyci Was klasyczny francuski deser **Poire Belle Hélène**, czyli gruszka gotowana w syropie i polana czekoladą. Nie mniej interesujące są **pieczone jabłka** – prosty, ale smakowity deser, który można wzbogacić różnorodnymi nadzieniami. Innym pomysłem są desery w duecie, gdzie **jabłka i gruszki** stanowią smakowity farsz do naleśników czy warstwowych kompozycji. Nie brakuje też inspiracji na szybkie **pralinki z jagodami goji** oraz bardziej wyrafinowane **desery czekoladowe z musem śliwkowym**. Na koniec, klasyczne **ciasta na jesień**, takie jak szarlotka, ciasto dyniowe czy sernik dyniowy, które z pewnością będą hitem na weselnym stole.
Najważniejsze informacje:
– Jesienne dekoracje: wrzosy, złote liście.
– Desery z jabłek i gruszek: Poire Belle Hélène, pieczone jabłka.
– Desery w duecie: jabłka i gruszki jako farsz do naleśników.
– Pralinki z jagodami goji.
– Czekoladowy deser z musem śliwkowym.
– Ciasta sezonalne: szarlotka, ciasto dyniowe, sernik dyniowy.
Artykuł jest skierowany do osób, które planują jesienne wesele i chcą wzbogacić swoje menu o sezonowe, pyszne desery. Przypadnie on do gustu także miłośnikom kuchni, którzy chcą wykorzystywać jesienne owoce w swoich kulinarnych kreacjach. Idealny dla każdego, kto szuka inspiracji na poprawę jesiennego nastroju poprzez smakowite, domowe wypieki i desery.