Gdy pogoda w dzień ślubu szykuje się słotna i chłodna, nie podupadaj na duchu! To wymarzone warunki, by podać gościom coś, co niewątpliwie ich rozgrzeje: koktajl jesienny. Gdy całe ciało woła o odrobinę ciepła, to pojawiające się na horyzoncie wybawienie, na długo zapada w pamięć.
Spis treści
Rozgrzewające jesienne koktajle to propozycja na właśnie taką deszczową aurę. Oprócz tego, że wleją one w zziębnięte organizmy odrobinę ciepła, to dodatkowo – smakują wybornie jesiennie.
Kiedy za oknem pani jesień nie prezentuje się najlepiej, to czyż nie warto zadbać o to, by chociaż na weselu pokazała się ze swojej najlepszej strony? Zdecydowanie tak. Jak to zrobić? Przedstawiamy Ci 5 pomysłów na przepyszny jesienny koktajl.
1. Koktajl na jesień: Dyniowe Martini
Do przygotowania tego koktajlu będziemy potrzebować:
- cztery części waniliowej wódki,
- jedna część likieru śmietankowego,
- jedna część korzennego syropu z dyni.
*Część to dowolna jednostka. Ważne, aby przy każdym składniku była ona taka sama.
Jak przygotować koktajl?
Gdy wymieszamy je w shakerze i przelejemy do kieliszków, nie zaszkodzi dodatkowo udekorować drinka laską cynamonu i łyżeczką bitej śmietany. Jesienne doznania gwarantowane.
2. Jesienny koktajl: Sangria inaczej
Mimo, że to owocowe wino przywodzi na myśl gorące hiszpańskie plaże, to bez trudu można je przekształcić w koktajl na zdecydowanie chłodniejsze dni. Żeby to zrobić, będziemy potrzebować grzańca (czyli słodkiego wina gronowego z dodatkiem przypraw korzennych), brandy, cydru jabłkowego i jabłka pokrojonego w kawałeczki.
Sposób przygotowania koktajlu:
Do dużego dzbana wlewamy butelkę wina, ¾ szklanki brandy i jedną szklankę cydru. Następnie wszystko mieszamy i wrzucamy owoce. Tak przygotowany koktajl trzeba następnie włożyć na kilka godzin do lodówki.
3. Koktajl z pazurem: Pomarańczowo-klonowa whisky
Po słodkiej Hiszpanii czas na męską Kanadę – bo z czym, jak nie z Kanadą skojarzyć syrop klonowy i z kim, jak nie z mężczyznami – whisky?
Do zrobienia tego koktajlu będziemy potrzebować:
- syropu klonowego,
- gorzkiej wódki pomarańczowej,
- pomarańczy,
- whisky,
- lodu,
- wody gazowanej.
Sposób przygotowania drinka:
Dwie łyżki syropu mieszamy z wódką i dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i wrzucamy garść lodu. Na koniec dorzucamy whisky i odrobinę wody gazowanej. Podajemy w szklankach wraz ze świeżą skórką pomarańczy.
4. Koktajl na jesień: Wanilia z gruszką
Ta propozycja przeznaczona jest dla tych, którzy potrzebują ekspresowego orzeźwienia, a do tego są niepoprawnymi romantykami. Składa się ona z:
- wódki o smaku gruszki,
- soku gruszkowego,
- laski wanilii,
- lodu,
- wody gazowanej.
Sposób wykonania:
Wodę, wódkę i sok mieszamy, dodajemy lód i wydrążone wnętrze wanilii. Energicznie potrząsamy i koktajl gotowy!
5. Rum nie tylko dla piratów
Dobrze, kiedy również wielbiciele rumu znajdą w weselnym barze coś dla siebie. W odsłonie jesiennej w jednej porcji koktajlu powinno znaleźć się:
- 40 ml rumu,
- 2 łyżki miodu,
- 20 ml soku z cytryny,
- skórka z pomarańczy,
- goździki,
- gorąca woda.
Jak przygotować koktajl?
Zależnie od upodobań smakowych proporcje można nieco modyfikować, a goździki wymienić np. na laskę cynamonu. Niemniej jednak, jesiennie i rozgrzewająco będzie za każdym razem.
Pomysły na rozgrzewające koktajle bezalkoholowe
Przygotowując menu na wesele musicie pamiętać również o tych osobach, które nie lubią, bądź z różnych powodów nie mogą spożywać koktajli na bazie alkoholu.
Jak się okazuje, drinki bez procentów, cieszą się równie dużą popularnością wśród gości weselnych, co wersje alkoholowe.
Poniżej znajdziecie trzy propozycje na wyśmienite jesienne i bezalkoholowe koktajle. Jestem przekonana, że nasze pomysły przypadną Wam i Waszym gościom do gustu!
1. Irish Cream bez dodatku alkoholu
Koktajle deserowe na jesiennych weselach to must have! Do przygotowania niebiańsko słodkiego likieru potrzebne będą:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- laska wanilii,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta kakao.
Jak przygotować koktajl?
Śmietankę z cukrem oraz świeżymi ziarnami wanilii należy gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj masło orzechowe, dokładnie wymieszaj. Gotowy likier przelej do butelki i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje oprószony szczyptą kakao.
2. Sangrita warzywno-owocowa, czyli koktajl, który łączy wiele smaków i aromatów
Bezalkoholowa Sangrita to doskonała alternatywa dla tradycyjnego meksykańskiego drinku. Do przygotowania tego koktajlu potrzebować będziesz:
- 1 litra soku pomidorowego,
- świeżo wyciśniętego soku z 2 pomarańczy oraz 3 limonek,
- 50 ml grenadyny,
- 25 ml tabasco,
- 20 ml sosu Worcester,
- ½ łyżeczki soli morskiej.
Jak przygotować koktajl?
Połącz wszystkie składniki razem i gotowe! Koktajl można podawać w prostych szklankach, udekorowanych limonką.
3. Raspberry Fizz “no whisky”
Choć malinowe koktajle kojarzą się głównie z latem, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w trakcie jesiennego wesela przywołać smak i zapach lata właśnie! Do przygotowania koktajlu potrzebne będzie:
- 2 szklanki rozmrożonych malin,
- ½ szklanka wody,
- 1 szklanka cukru.
Jak przygotować koktajl?
W pierwszej kolejności należy przygotować syrop z malin. W tym celu wszystkie składniki umieść w rondlu. Maliny rozgnieć, aby puściły sok i gotuj ok. 15 minut. Po wystudzeniu przelej do shakera, wstrząśnij i gotowe! Raspberry Fizz “no whisky” podawaj z lodem, malinami oraz świeżą miętą.
Planujecie ślub i wesele? Nie wiecie, od czego zacząć? Z pomocą przychodzi nasza aplikacja WeddingDream.app! Znajdziecie tam mnóstwo praktycznych narzędzi oraz ciekawych informacji, które ułatwią Wam organizację całej uroczystości!
Menu z koktajlami na weselu – tak czy nie?
Zastanawiacie się, czy stworzenie tzw. Drink Menu to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Po pierwsze nie każdy z Waszych gości będzie kojarzył nazwy koktajli takie jak “sangria inaczej” czy “wanilia z gruszką”. Nie znając ich składu, trudniej im będzie stwierdzić, na co tak naprawdę mają ochotę…
Estetycznie wykonana, kolorowa karta z dostępnymi koktajlami i drinkami z pewnością pozytywnie wpłynie na komfort Waszych gości. Dzięki temu łatwiej im będzie wybrać coś odpowiedniego dla siebie.
Co więcej, tym prostym sposobem zadbacie również o komfort psychiczny barmana, któremu po kilku godzinach odpowiadania na pytania w stylu “Który koktajl jest najlepszy?” w końcu mogą puścić nerwy. 😉
Drink Menu, czyli karta z dokładnie opisanymi koktajlami ułatwi wybór rozgrzewających trunków przybyłym gościom.
Jeśli w dalszym ciągu zastanawiacie się, jaki rodzaj alkoholu na wesele wybrać oraz ile butelek zakupić, to koniecznie obejrzycie film z serii “Ślub krok po kroku”.
Nie możecie znaleźć niektórych składników? Nic straconego. Przed Wami cały sezon zimnych i ponurych wieczorów – testujcie, próbujcie, smakujcie, aż znajdziecie odpowiednio dobry zamiennik! W końcu deszcze i szaruga za oknem nie mogą stać na drodze do dobrej zabawy. Trzeba je rozpędzić jak najszybciej. W walce z nimi jesienne aromatyczne koktajle mogą okazać się niezwykle skuteczną bronią.
Z tego artykułu dowiesz się:
Gdy wesele wypada w chłodny i deszczowy dzień, idealnym rozwiązaniem na poprawę humoru gości będą jesienne koktajle. Te rozgrzewające napoje nie tylko dodadzą ciepła, ale także wprowadzą wyjątkowy klimat. Proponujemy pięć wyjątkowych przepisów:
Dyniowe Martini z waniliową wódką, likierem śmietankowym i korzennym syropem z dyni to prawdziwe jesienne cudo. Sangria inaczej łączy smak grzańca, brandy, cydru jabłkowego oraz jabłek, tworząc idealny koktajl na chłodne dni. Pomarańczowo-klonowa whisky to propozycja dla miłośników mocniejszych trunków, która łączy syrop klonowy, gorzką wódkę pomarańczową i whisky. Wanilia z gruszką to delikatny koktajl z wódką o smaku gruszek, sokiem gruszkowym i wanilią, idealny dla romantyków. Rum z miodem i cytryną to klasyczny, ale zawsze trafiony wybór dla miłośników rumu.
Nie zapominamy też o osobach, które nie spożywają alkoholu. Dla nich przygotowaliśmy przepisy na bezalkoholowe koktajle jak Irish Cream, warzywno-owocowa Sangrita czy malinowy Raspberry Fizz.
Najważniejsze informacje:
– Dyniowe Martini: waniliowa wódka, likier śmietankowy, korzenny syrop z dyni.
– Sangria inaczej: grzaniec, brandy, cydr jabłkowy, kawałki jabłka.
– Pomarańczowo-klonowa whisky: syrop klonowy, gorzka wódka pomarańczowa, whisky.
– Wanilia z gruszką: wódka o smaku gruszkowym, sok gruszkowy, wanilia.
– Rum z miodem: rum, miód, sok z cytryny, skórka pomarańczowa, goździki.
– Bezalkoholowe opcje: Irish Cream, Sangrita, Raspberry Fizz.
Artykuł skierowany jest do osób planujących wesele w jesiennej aurze. Znajdą w nim inspiracje na stworzenie wyjątkowego menu z rozgrzewającymi koktajlami, które zachwycą gości. Idealny dla par młodych oraz organizatorów wesel szukających pomysłów na urozmaicenie weselnego baru, zarówno dla miłośników alkoholu, jak i tych preferujących napoje bez procentów.