Te przepisy na grilla zaskoczą Twoich gości. Smacznego!

Te przepisy na grilla zaskoczą Twoich gości. Smacznego! 122253

Poznajcie przepisy naszego zespołu na potrawy z grilla i zorganizujcie niezapomniane garden party!

Przystawki na grillu przed daniem głównym

Jak wiadomo, powodzenie grilla w dużej mierze zależy od osoby, która jest odpowiedzialna za rozpalenie, pilnowanie żaru i regulowanie ognia. Mamy nadzieję, że przygotowanie nie zajmie Wam wieczności, ale zanim usłyszycie skwierczący dźwięk, może upłynąć trochę czasu. 

Dlatego warto, żebyście przygotowały już wcześniej przekąski, które podkręcą apetyty na więcej. W końcu komu z nas nie zależy na dobrym spędzaniu wolnego czasu już od samego początku spotkania? Zobaczycie, że dzięki temu grillowanie stanie się czystą przyjemnością. Proponujemy Wam dania mięsne i wegetariańskie. Sprawdźcie wyśmienite przepisy na grilla!

party baner

Warzywna przekąska: ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem

Tego potrzebujesz:

  • majonez,
  • świeże ogórki,
  • twaróg półtłusty,
  • rzodkiewka,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Jak to przygotować?

  1. Obierz ogórki, pokrój je na dwucentymetrowe kawałki i wydrąż część nasion, tak aby zrobić miejsce na farsz.
  2. Serek rozgnieć widelcem, dodaj do niego startą rzodkiewkę.
  3. Do serka z rzodkiewką dodaj majonez i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Ogórki napełnij przygotowaną masą.

Zobacz także: Jak ubrać się na grilla? Zobacz 6 modnych stylizacji

Pieczarki faszerowane na grilla

Tego potrzebujesz:

  • mięso mielone wieprzowe,
  • pieczarki,
  • cebula, 
  • czosnek, 
  • ser mozarella,
  • natka pietruszki, 
  • oliwa z oliwek.

Jak to przygotować?

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Pieczarki umyj. Odetnij nóżki i drobno je posiekaj.
  3. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso, posiekane nóżki pieczarek, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.
  5. Pieczarki nafaszeruj nadzieniem z patelni.
  6. Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 30 min. 10 min przed końcem pieczenia posyp tartą mozzarellą.

Dodatki do grilla: pomidor hasselback

Tego potrzebujesz:

  • pomidory,
  • mozarella,
  • zielone pesto,
  • świeża bazylia.

Jak to przygotować?

  1. Delikatnie ponacinaj pomidora, nie przekrajając go do końca.
  2. W powstałe nacięcia włóż plasterki mozzarelli i całość polej zielonym pesto. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Mięso na grilla: żeberka, karkówka, stek, szaszłyk, kiełbasa i boczek

Czas na konkret prosto z rusztu! Zaczynamy od mięsnych dań z grilla. Wśród przepisów na potrawy nie może zabraknąć karkówki. 

Karkówka z grilla – klasyka grillowanego mięsa 

Tego potrzebujesz do przygotowania marynaty miodowo-czosnkowej: 

  • 3 łyżki miodu,
  • 5-6 łyżek sosu sojowego,
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • rozmaryn,
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oleju.

Jak to przygotować?

  1. Karkówkę umyj i pokrój na plastry o grubości około centymetra.
  2. Zamarynuj mięso i odstaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  3. Osącz kotlety z marynaty, ułóż je na aluminiowych tackach i grilluj na gorącym ruszcie ok. 7–10 min z każdej strony. 

Zobacz także: Impreza plenerowa – zadbaj o detale

Zamarynowane żeberka z grilla

Tego potrzebujesz:

  • około 2 kg surowych żeberek z kością,
  • mieszanka przypraw do grilla,
  • keczup,
  • olej.

Jak to przygotować?

  1. Żeberka umyj, osusz, pokrój na porcje.
  2. Natrzyj żeberka przyprawami i odstaw je na 20 min. Następnie dodaj keczup i olej. Całość wymieszaj w misce i odstaw na minimum 12 godz. do lodówki.
  3. Żeberka smaż na dobrze rozgrzanym grillu średnio po 15 min z każdej strony.

Ryby z grilla smakują wyśmienicie!

Na grilla świetnie nadaje się łosoś, pstrąg, dorsz czy halibut.

Tego potrzebujesz:

  • ulubiona ryba,
  • świeże zioła,
  • cytryna.

Jak to przygotować?

  1. Rybę oczyścić, jeśli była w całości, opłucz i dokładnie osusz.
  2. Połóż ją na rozgrzanym grillu. Dodatkowo możesz oprószyć rybę świeżymi ziołami. Grilluj przez 3,5-4 minuty z każdej strony.
  3. Do smaku wyciśnij na rybę sok z cytryny.

Szaszłyki z grilla

W tym przypadku możecie wykorzystać drób. Grillowany kurczak z pewnością skradnie nie jedno podniebienie. Pokrój go na większe kawałki, na zmianę przekładaj mięso i ulubione kawałki warzyw (np. cebulę, paprykę, cukinię). 

PS Oczywiście warto grillować warzywa bez dodatku soli, same w sobie są przecież przepyszne!

Król dań na grilla: wyraziste w smaku, pyszne grillowane kiełbaski

Najlepsze przepisy na dana z grilla często są najprostsze. Naszą ulubioną kiełbasą jest ta na kiju, pieczona prosto nad buchającym ogniskiem, a następnie jedzona z bułką i keczupem. Przywodzi nam na myśl wspaniałe lata beztroski. 

Tym razem, kiedy skupiamy się wyłącznie na grillu, proponujemy Wam kiełbasę z cebulą, pokrojonym ogórkiem marynowanym, masłem i przyprawami. Całość należy zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane papiloty umieść na ruszcie.

Warzywa z grilla: szparagi, bakłażan, cukinia, ziemniaki. Idealne dla wegan i wegetarian!

Wypróbuj przepis na szparagi z grilla 

Tego potrzebujesz:

  • zielone szparagi,
  • szynka parmeńska*,
  • oliwa,
  • pieprz.

Jak to przygotować?

  1. Umyj szparagi. Złap za koniec każdego z nich i oderwij zdrewniałe końcówki. Szparagi osusz na ręczniku papierowym.
  2. *Każdy szparag owijaj szynką po skosie. Zaczynaj od dolnej łodygi. 
  3. Przygotowane szparagi polej oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. 

* Oczywiście w wersji dla wegan i wegetarian zrezygnuj z szynki. 🙂

Smaczne danie na grilla: aromatyczny bakłażan

Bakłażan z grilla przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. 

Tego potrzebujesz:

  • bakłażan,
  • przyprawa do kurczaka,
  • oliwa,
  • ząbek czosnku,
  • sól.

Jak to przygotować?

  1. Bakłażana pokrój w plastry, oprósz je solą i odstaw na 20 min. Przyciśnij je deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.

Cukinia na sezon grillowy

Tego potrzebujesz:

  • suknia,
  • łyżka oleju,
  • łyżka octu winnego,
  • ząbek czosnku,
  • bazylia suszona,
  • pieprz ziołowy.

Jak to wykonać?

  1. Pokrój cukinię wzdłuż na półcentymetrowe plastry.
  2. Plastry obtocz w marynarcie i zgrilluj. 

Dodatek do potraw z grilla: sprawdzony przepis na sałatkę 

Świetnym dodatkiem do mięs jest lekka sałatka. Sprawdzi się też dobrze jako osobne danie. Wymieszaj wszystkie składniki i… gotowe!

Tego potrzebujesz:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • puszka kukurydzy,
  • ogórek,
  • cebula,
  • natka koperku.

Sos czosnkowy jako uniwersalny dodatek do sałatek

Z kolei dobrym dodatkiem do sałatki i mięs jest sos czosnkowy. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki:

  • 2 zmielone ząbki czosnku,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Z tego artykułu dowiesz się:

Planujecie zorganizować niezapomniane garden party? Oto przepisy naszego zespołu na pyszne potrawy z grilla, które zachwycą Waszych gości. Klucz do sukcesu to dobry grillmaster oraz wstępne przygotowanie smakowitych przekąsek. Przygotowaliśmy dla Was przepisy na dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Wypróbujcie nasze pomysły na warzywne przekąski i mięsne specjały, które podkręcą apetyt na więcej. Polecamy m.in. ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem, faszerowane pieczarki, a także klasyczne grillowane żeberka i karkówkę. Świetnym dodatkiem do Waszego menu będą aromatyczne warzywa z grilla, takie jak szparagi, bakłażan czy cukinia. A na koniec, nie zapomnijcie o lekkiej sałatce i uniwersalnym sosie czosnkowym. Te proste, ale niezwykle smakowite przepisy sprawią, że grillowanie stanie się czystą przyjemnością.

Najważniejsze informacje:
– Klucz do sukcesu: dobry grillmaster i wstępne przygotowanie przekąsek.
– Przepisy na mięsne i wegetariańskie dania z grilla.
– Warzywne przekąski: ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem, faszerowane pieczarki.
– Mięsne specjały: karkówka z grilla, żeberka w marynacie.
– Aromatyczne warzywa z grilla: szparagi, bakłażan, cukinia.
– Lekka sałatka i sos czosnkowy jako dodatek.

Artykuł jest skierowany do osób, które poszukują sprawdzonych przepisów na potrawy z grilla na nadchodzące garden party. Sprawdzi się doskonale dla zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian oraz wegan, oferując przepisy dostosowane do różnych preferencji kulinarnych.

Rekomendowane artykuły