Słodycze na Halloween — inspiracje i pomysły na halloweenowe cukierki oraz słodycze

słodycze na halloween

Jakie słodycze na halloween będą najlepsze? 

Jedyny w swoim rodzaju klimat Halloween sprawił, że także w naszym kraju święto to, jest coraz chętniej obchodzone. Bez problemu na półkach sklepowych znajdziesz halloweenowe dekoracje, a wypieki i słodycze na Halloween kuszą z witryn w cukierniach.

To jakie słodycze na Halloween będą najlepsze, zależy od kilku czynników. Jeśli potrzebujesz takich słodkości, które będziesz mógł podarować dzieciom, aby uniknąć psikusa, to najlepszym wyborem będą łakocie zawinięte w papierki. Cukierki Halloween dostępne są w różnych upiornych wzorach — jednak niezabezpieczone zmienią się w wielką bezkształtną masę.

Jeśli organizujesz domową imprezę Halloween, słodycze powinieneś przygotować sam. Tym bardziej jeśli masz w planach zabawy tematyczne, łatwiej Ci będzie samemu przygotować coś pasującego w domu.

Organizacja imprezy, przy jednoczesnym braku czasu na ślęczenie w kuchni, to czynnik, który powinien w Tobie obudzić duszę artysty. W tym przypadku możesz przecież kupić na Halloween słodkości niezwiązane z tym świętem i przy pomocy odrobiny kreatywności oraz gotowych polew czy masy cukrowej stworzyć coś upiornie swojego!

Sprawdź też: 7 inspiracji na słodki stół. Jak go dopasować do stylu wesela?

Jak zrobić słodycze na Halloween? Strasznie smaczne pomysły 

słodycze na halloween
Fot: Shutterstock

Żeby przygotować słodycze na Halloween, które zachwycą Twoich gości, wcale nie musisz mieć rewelacyjnych zdolności kulinarnych. Czasami wystarczy odrobina pomysłowości i kilka gotowych produktów. Oto kilka pomysłów na smaczne i proste słodycze na Halloween:

Piankowe Frankie Pops

Bo cóż to za słodycze Halloween bez Frankensteina? Do przygotowania naszego zielonego potwora (w liczbie mnogiej oczywiście) potrzebne będą standardowe pianki (marshmallows), zielona polewa (lub roztopiona biała czekolada z zielonym barwnikiem), ciemna czekolada, cukrowe oczy, pisaki spożywcze, słone paluszki i patyczki do cake popsów. 

Nabite na patyczki pianki zanurzamy w zielonej polewie, a gdy polewa zastygnie, szczyt pianki delikatnie zanurzamy w ciemnej czekoladzie — to będą włosy Franka. Następnie przytwierdzamy cukrowe oczy, pisakiem dorabiamy usta i blizny. Paluszkiem przebijamy nasadę pianki, będzie zastępował śrubę.

Mega zdrowe duszki truskawkowe

Banalnie proste i tanie w wykonaniu. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników: truskawek, roztopionej białej czekolady i czarnego pisaka spożywczego. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zanurzamy w polewie, a pisakiem dorabiamy oczy i różnorakie minki. Et voila! Truskawkowe duszki gotowe!

Chrupiące pajączki oreo

Pracy niewiele, a efekt murowany. Do ich wykonania potrzebujemy ciasteczka w stylu oreo (markizy z ciemnego ciasta), roztopioną białą czekoladę, cukrowe oczka i masę cukrową czarną.

Marlu_baner

Z czarnej masy cukrowej formujemy długie nóżki pająków. Ciastka delikatnie otwieramy. Na część z kremem nakładamy ok. łyżeczki roztopionej białej czekolady i zatapiamy w niej nóżki pajączka. Kładziemy z powrotem drugą część ciastka i przyklejamy do niej oczka. Pajączki gotowe.

Słodycze na Halloween — przepisy do szybkiego wykonania

słodycze na halloween
Fot: Shutterstock

Jeśli masz trochę więcej czasu lub po prostu chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich gości, warto kilka upiornych smakołyków przygotować samodzielnie. Nie masz się czego obawiać — to nie jest jakaś upiornie trudna sztuka. Przekonaj się sam! Przygotuj słodycze na Halloween, przepisy znajdziesz poniżej.

Kruche bezowe kosteczki

Na pierwszy ogień super prosty przepis na idealne łakocie halloweenowe, czyli bezowe kosteczki. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 4 białka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół łyżeczki cukru waniliowego,
  • opcjonalnie do dekoracji sos malinowy.

Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo dodawaj cukier zwykły i waniliowy. Kontynuuj ubijanie, dopóki nie otrzymasz gęstej, błyszczącej piany.

Pianę umieść w rękawie cukierniczym i na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia) wyciśnij beziki w kształcie kostek.

Następnie Twoje kosteczki muszą powędrować do piekarnika nagrzanego do 110°C, na około 40 minut. Po wystudzeniu są gotowe do podania. Dla bardziej krwistego efektu, przed podaniem można je delikatnie polać sosem malinowym.

Duszkowe cake pops bez pieczenia

Cake popsy biją rekordy popularności wśród dzieci i dorosłych. Dlatego też nie mogło zabraknąć ich także tutaj! Żeby cake popsy duszki się udały, musisz się zaopatrzyć w:

  • 400 g pokruszonego ciasta (np. babki),
  • 120 g serka mascarpone,
  • 80 g masła czekoladowego typu Nutella,
  • do dekoracji: biała czekolada, czarny pisak spożywczy, patyczki do popsów,
  • patyczki do szaszłyków lub papierowe słomki (ok. 20 sztuk).

Mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym, a następnie dodaj pokruszone ciasto. Uformuj całość w dużą kulę i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu ciasto podziel na równe części i uformuj okrąglutkie duszki (coś na kształt łezki). Tak przygotowane kulki ponownie umieść w zamrażarce na 15 minut. Po upływie tego czasu wbij patyczki. W tym momencie Twoje duszki już ostatni raz lądują w zamrażarce (15 min).

W międzyczasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Po wyjęciu z zamrażarki zanurz w niej po kolei duszki. Gdy czekolada zastygnie, dorób pisakiem buźki.

Upiorne jabłuszka w karmelu

Jabłka w karmelu nie wymagają wiele pracy, ale za to z pewnością wywołają efekt „wow!” u Twoich gości, szczególnie że te zaproponowane przez nas, będą w czarnym kolorze! Żeby przygotować jabłka w czarnym karmelu, potrzebujesz:

  • średniej wielkości jabłka (ok. 5-6 sztuk),
  • 250 g drobnego cukru,
  • 50 ml wody,
  • 10 g czarnego kakao,
  • 30 g masła,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • do dekoracji gałązki lub patyki szaszłykowe.

Jabłuszka bardzo dokładnie umyj i osusz. Cukier i wodę podgrzej w małym rondelku na średnim ogniu, aż się nie rozpuści i nie przybierze brązowej barwy. Do tak przygotowanego karmelu dodaj czarne kakao wymieszane z roztopionym masłem. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż otrzymasz gładką masę. Gotowy karmel zdejmij z ognia i dodaj śmietankę, również dokładnie mieszając.

W jabłuszka wbij wcześniej naostrzone gałązki. Tak przygotowane owoce zanurz w czarnym karmelu, a następnie odłóż na papier do pieczenia do stężenia. Czynność możesz powtórzyć, żeby dokładniej pokryć owoce, grubszą warstwą smakołyku. Smacznego!

Proste słodycze na Halloween? A może po prostu cukierki?

słodycze na halloween
Fot: Shutterstock

Nie każdy ma czas i chęci zaglądać do kuchni przed Halloween. Dowiedziałeś się już, jak zrobić słodycze na Halloween. Teraz podpowiemy Ci, jakie wybrać gotowe słodkości, tym bardziej, jeśli chcesz obdarować nimi małych przebierańców. Na szczęście półki w sklepach uginają się pod ciężarem stricte halloweenowych łakoci, więc nie powinieneś mieć problemu z ich wyborem!

New Drop

Najlepiej zdecyduj się na słodycze ściśle związane z tematem Halloween. Możesz wybrać żelki w postaci wampirzych zębów, gałek ocznych czy robaków. Miłośnicy cukierków chętnie spróbują czekoladowych pająków i dyń lub pudrowych trumienek. Poszukaj też upiornych lizaków — najlepsze będą te farbujące języki! 

Sprawdź też: Słodki stół na wesele – co wybrać?

Rekomendowane artykuły