Wiejski stół to dla wielu nowożeńców i gości nieodłączny element wesela. Rustykalny
bufet suto zastawiony swojskimi wyrobami jest nie lada atrakcją dla biesiadników
lubujących się w lokalnych przysmakach. Podpowiadamy, jak przygotować wiejski stół,
by zachwycić weselników i stworzyć atrakcję, która w nienachalny sposób koresponduje
z klimatem planowanego przyjęcia.
Spis treści
Wiejski stół – serce weselnej uczty w tradycyjnym stylu
Przyciąga gości wszystkich pokoleń, kusi potrawami doskonałej jakości i cieszy oko.
Wiejski stół na weselu to murowany hit, który zachwyca nie tylko amatorów domowego
smalcu i ogórków kiszonych, ale też jest miłą odmianą dla tych, którzy z tradycyjną
polską kuchnią na co dzień nie mają szczególnie po drodze.
Kącik biesiadny początkowo funkcjonował na zasadzie ciekawostki, stopniowo
zdobywając coraz większą popularność wśród młodych par. Zwłaszcza, że wraz ze
świadomością kulinarnego dziedzictwa rośnie jakość rzemieślniczych wyrobów. Pełne
smaku i aromatu swojskie produkty nie tylko wzbogacają weselne menu, ale też mogą
stać się pretekstem do rozmów i wspomnień.
Jak zorganizować weselny wiejski stół – porady dla przyszłych nowożeńców
Stół wiejski często jest jedną z opcji dodatkowych proponowanych przez domy weselne i
restauracje zajmujące się organizacją przyjęć. Jeśli jednak miejsce, w którym urządzacie
wesele, nie oferuje tego typu usług, to wcale nie oznacza, że trzeba porzucić marzenie o
tej atrakcji. W okolicy z pewnością znajduje się firma oferująca wynajem stołów
wiejskich. Wówczas jej pracownik, przed imprezą, przywiezie wszystkie niezbędne
rzeczy oraz produkty pozwalające wyczarować niezapomnianą rustykalną ucztę.
Decydując się na wiejski stół, trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Podobnie jak w
przypadku całego wesela, kluczowym elementem jest liczba gości. Zwykle przysmaki są
podawane w formie szwedzkiego stołu, a sam bufet jest proponowany w trzech
rozmiarach: małym dla 30-50 osób, średnim dla 60-100 gości oraz dużym przeznaczonym
dla 100-150 biesiadników. Oczywiście wybór rozmiaru jest nierozerwalnie związany z
ceną, którą ostatecznie trzeba będzie zapłacić.
Zobacz także: Jak zorganizować wesele w stodole? Poznaj 4 polecane przez nas stodoły w woj. mazowieckim!
Zazwyczaj zakłada się, że na jednego gościa powinno przypadać 0,25 kg swojskich
przysmaków oraz 0,3 l bimbru. Pod warunkiem, że nie będzie to jedyny trunek podawany
podczas przyjęcia. Ceny są bardzo zróżnicowane i mieszczą się w przedziale od 600 zł do
3000 zł. Średnio za wiejski stół dla 100 osób trzeba zapłacić ok. 1500 zł
Tradycyjnie przysmaki prezentowane są na szerokiej ławie nakrytej pięknym, białym obrusem. Nie oznacza to jednak, że szwedzki stół na weselu zawsze musi wyglądać tak
samo. Najważniejsze, aby całość pasowała do klimatu uroczystości.
Nawet impreza w nowoczesnym stylu nie musi oznaczać rezygnacji ze swojskich
przysmaków. Wystarczy zadbać o odpowiednią aranżację, która wpisze się w motyw przewodni wesela. Elegancki stół wiejski to idealny kompromis łączący bogactwo
polskiej kuchni i współczesny charakter przyjęcia.
Najlepsze pomysły na wiejski stół na weselu – jak zachwycić gości?
Biały, wykrochmalony obrus, okrągły bochen chleba, pachnące wędliny, a także
kamionkowe naczynia pełne smalcu – wiejski stół doskonale sprawdzi się na rustykalnym
weselu, gdzie stanie się naturalnym przedłużeniem dekoracji. W tej roli wspaniale spisuje
się słoma, kłosy, polne kwiaty i nadające klimat drobne lampki. Wybierając je, warto
upewnić się, że mają nienagrzewające się LED-owe żarówki. W przeciwnym razie pożar
może stać się główną atrakcją przyjęcia, a to zapewne nie jest marzeniem żadnej młodej
pary.
Alternatywą dla wiejskich wyrobów może być tematyczny kącik, związany z regionem
szczególnie bliskim sercu nowożeńców. Gości z pewnością oczaruje włoski stół, gdzie
pojawią się przysmaki wprost ze słonecznej Italii. To wspaniałe rozwiązanie dla tych,
którzy nie chcą rezygnować z lokalnych wyrobów, jednak polskie specjały niekoniecznie
wpisują się w charakter ich przyjęcia.
Zrób to sam: DIY projekty na wiejski stół weselny
Część młodych par decyduje się na samodzielne przygotowanie wiejskiego stołu. Dzięki
temu mają pełną kontrolę nad tym, jak będzie wyglądał kącik biesiadny. Pracę należy
rozpocząć od rozeznania, czy sala, w której ma odbyć się przyjęcie, dysponuje
odpowiednim stołem, na którym pojawią się swojskie przysmaki.
Wiejskie kiełbasy najlepiej prezentują przewieszone na specjalnie przygotowanym
stojaku. Ten również można przygotować własnoręcznie, wykorzystując np. efektowne
drewno brzozowe. Dobrze też zadbać o winietki opisujące poszczególne potrawy. Jeśli na
weselu spodziewamy się zagranicznych gości, stosownie byłoby, aby teksty były również
w języku obcym. Świetnym pomysłem może okazać się również fonetyczny zapis nazw
regionalnych potraw, dzięki któremu obcokrajowcy spróbują nie tylko doskonałej polskiej
kuchni, ale też odkryją zawiłości naszego języka.
Zobacz także: Pomysły na weselne atrakcje kulinarne. Obejrzyj VIDEO
Chcąc własnoręcznie przygotować wiejski stół na wesele, trzeba też zadbać o
odpowiednie produkty pochodzące od sprawdzonych dostawców. Warto znaleźć firmę
oferującą swojskie wędliny z dostawą do domu. Dzięki temu uda się zaoszczędzić nieco
czasu w gorącym, przedweselnym okresie.
Dlaczego wiejski stół jest popularny na weselach?
Wiejski stół od lat cieszy się niesłabnącą sympatią. I trudno się temu dziwić. Tradycyjna
polska kuchnia ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej dania, choć z pozoru proste,
wymagają dużo czasu i niemało umiejętności, więc nie pojawiają się na naszych stołach
na co dzień. A dla wielu gości mogą być też całkowitą nowością.
Inną ważną kwestią jest fakt, że wiejski stół tworzy atmosferę prawdziwej biesiady.
Stanowi punkt spotkań dla osób przypisanych do różnych stolików. A nic nie łączy tak
dobrze jak wyśmienite jedzenie.
Wiejski stół – przewodnik po tradycyjnych daniach z polskiej wsi
Wśród swojskich pyszności podawanych w formie szwedzkiego stołu niepodzielnie
króluje pyszny chleb na zakwasie. Bochenek powinien pochodzić z zaufanej piekarni, być
chrupiący i aromatyczny. Najbardziej stylowy jest okrągły, delikatnie oprószony mąką,
bez żadnych ozdób.
Mięsa pojawiają się pod postacią wędzonek, kiełbas i pasztetów. Na wiejskim stole nie
może zabraknąć soczystej szynki, baleronu czy pachnącego prawdziwym dymem boczku.
Wyjątkową propozycją są wyroby z dziczyzny. Wśród masarskich specjałów powinna
również znaleźć się kaszanka, salceson i kabanosy. Do obowiązkowych elementów należą
również ogórki kiszone lub małosolne oraz smalec ze skwarkami.\
Efektownym daniem jest pieczone w całości prosię. To potrawa wywodząca się z kuchni
staropolskiej. Mięso jest peklowane, a następnie przyrządzane w specjalnych piecach
opalanych drewnem liściastym. To, ile kosztuje prosiak, jest uzależnione od wagi mięsa,
ewentualnego farszu oraz kosztów dostawy. Zazwyczaj ceny wahają się w przedziale 900-
1700 zł.
Miłośnicy serów również mają powody do zadowolenia. Wiejski stół to idealne miejsce
dla szlachetnych wyrobów z Podlasia czy aromatycznych specjałów z Podhala.
Doskonałym wyborem jest również bryndza lub wspaniałe sery kaszubskie. Słój
lokalnego miodu to idealne uzupełnienie całości.
Oczywiście nie wolno zapominać o alkoholu. Zazwyczaj na wiejskim stole się prym
wiedzie bimber. Dobrze też zadbać, aby wśród swojskich wyrobów pojawiły się domowe
nalewki i wina.
Dekorowanie wiejskiego stołu – proste sposoby na rustykalny urok
Jak udekorować kącik biesiadny? Przede wszystkim tak, aby pasował do reszty wesela.
Inaczej będzie wyglądał nowoczesny stół wiejski, inaczej ten w stylu boho. O ile w
pierwszym przypadku warto postawić na minimalizm i ograniczyć ozdoby, to rustykalne
aranżacje pozwalają popuścić wodze fantazji. Wybór ogólnego stylu pomoże nam nie
tylko zaplanować ozdoby, ale też np. zaplanować, jak udekorować talerz z wędlinami.
Obowiązkowym elementem wystroju są kwiaty. Dobrze, aby były dostosowane nie tylko
do głównego motywu wesela, ale też do pory roku. Wiosną i latem idealnie sprawdzają
się polne kwiaty, z kolei jesienią oraz zimą świetnym wyborem są suszki, owoce,
kolorowe wrzosy, liście, a także szyszki. Do kategorii roślin niezawodnych o każdej porze
roku należą: lawenda, peonie oraz niezwykle wytrzymałe liście eukaliptusa.
Zobacz także: Jak się ubrać na wesele w stylu boho — sukienki boho na wesele!
Wykonany z masywnego drewna stół zwykle nie wymaga przykrywania obrusem. Jeśli
jednak chcemy wykorzystać tekstylia, dobrze jest użyć naturalnych materiałów. Świetnie
sprawdza się len lub bawełna o grubym splocie. W zależności od motywu wesela, można pokusić się o wzory ludowe. Piękne są również koronkowe bieżniki oraz haftowane
serwety. W przypadku wesela w stylu glamour dobrze jest zajrzeć na strych, by przejrzeć
kolekcję rodzinnych kryształów. Uwielbiane przez nasze babcie misy, patery i talerze
wspaniale wpiszą się w klimat przyjęcia, pięknie mieniąc się w świetle, a także
wprowadzając odrobinę nostalgii.
Nie wolno zapominać o oświetleniu. Delikatne girlandy, wiszące żarówki czy grube
świece nadają klimat i budują niepowtarzalną atmosferę. Zgrabnie dopasowane do
aranżacji całej sali sprawiają, że – niezależnie od charakteru przyjęcia – wiejski stół
harmonijnie wpisuje się w całość imprezy.