Jak suszyć pomarańcze — jak zrobić suszone pomarańcze do dekoracji i do herbaty

jak suszyć pomarańcze

Jednym ze skojarzeń z zimą i Świętami Bożego Narodzenia są niewątpliwie specyficzne i aromatyczne zapachy owoców, ciast i innych potraw typowo wigilijnych. Suszone owoce stanowią nie tylko smaczną przekąskę, ale sprawdzą się również jako element dekoracji świątecznej choinki lub stołu. Najłatwiej, bez specjalnego wysiłku w domowym zaciszu, można przygotować suszone pomarańcze. Efekt będzie znakomity, a nie wymaga dużego wysiłku. 

W naszym artykule powiemy Ci jak to uczynić! Gotowa na suszenie pomarańczy?

Zapraszamy aromatycznie!

Jak suszyć pomarańcze: Podstawowe metody i wskazówki

jak suszyć pomarańcze

Odpowiadając na to pytanie, trzeba  najpierw zacząć od wybrania odpowiednich i  kształtnych owoców, następnie starannie je umyj i osusz, najlepiej za pomocą jednorazowego ręcznika papierowego.

Kolejna a bardzo kluczowa czynność, to pokrojenie pomarańczy na plastry optymalnej grubości, która powinna wynosić około 5 milimetrów. 

Zbyt cienkie plastry mogą łatwo pęknąć lub spalić się w trakcie suszenia,

natomiast zbyt grube znacznie wolniej schną. 

Sam proces suszenia możesz przeprowadzić na kilka sposobów:

  • suszenie pomarańczy w piekarniku — ten sposób opiszemy dokładnie w poniższym podtytule, ponieważ to najczęstsza metoda uzyskania niesamowitego efektu pachnącej suszonej pomarańczy,
  • suszenie pomarańczy w suszarce do żywności — to dość proste urządzenie składające się z podstawy zawierającej system wentylacyjno — grzewczy, płaskich sit i szczelnej pokrywy, która gwarantuje skuteczne i równomierne wysuszenie owoców.Plastry pomarańczy układa się na sitach, a temperatura i czas suszenia zależne są od rodzaju suszarki, a także samych owoców. Cały proces trwa około czterech godzin.
  • suszenie pomarańczy na kaloryferze — to najprostszy sposób, ale jednocześnie najbardziej czasochłonny, gdzie pokrojone plasterki pomarańczy należy ułożyć na papierze lub papierowych, jednorazowych tackach i co jakiś czas je obracać. Suszenie tą metodą trwa od dwóch do pięciu dni (w zależności od temperatury kaloryfera). Zaletami tego sposobu jest niewątpliwie jego ekologiczne i ekonomiczne- w tym przypadku nie korzystasz z dodatkowych urządzeń, a jedynie ze standardowego, domowego ogrzewania, które o tej porze roku i tak jest włączone. Ponadto ryzyko spalenie owoców ograniczone jest do minimum, a w trakcie suszenia w mieszkaniu unosi się piękny, cytrusowy zapach, idealnie wpisujący się w przedświąteczny klimat.

Jak suszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały?

Możesz zastosować blanszowanie przed suszeniem. Polega to na krótkim gotowaniu plasterków pomarańczy przez kilka minut, a następnie natychmiastowym zamoczeniu ich w zimnej wodzie. Proces ten może pomóc zablokować enzymy odpowiedzialne za ściemnianie się i utrzymanie jasnego koloru skórki.

Suszenie pomarańczy w piekarniku: Prosty przewodnik

jak suszyć pomarańcze

Jak suszyć pomarańcze w piekarniku? To bardzo często zadawane pytanie w okresie przedświątecznym i nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bo kto z nas nie lubi tego wspaniałego zapachu cytrusów. Wobec tego śpieszymy z pomocą, by odpowiedzieć na to pytanie.

Suszenie pomarańczy w piekarniku to jedna z najpopularniejszych metod suszenia owoców cytrusowych. Pokrojone  w plasterki pomarańcze ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową. Następnie tak przygotowane owoce włóż do piekarnika nagrzanego do 100 °C i piecz około dwóch godzin, obracając je co około 15/20 minut.

Dzięki temu plastry będą wysuszone równomiernie i nie odkształcą się. Niska temperatura pozwala też na zachowanie pierwotnego koloru skórki.

Czy suszenie pomarańczy w piekarniku z termoobiegiem czymś się różni od tego bez wspomagania termoobiegu?

Tylko tym, że w piekarniku z tą funkcją musisz pamiętać, aby zmniejszyć temperaturę wyjściową ze 100 stopni na 70/80 stopni.

Także pytanie jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku jest już opanowane i jak sama zauważyłaś, to całkiem proste zajęcie, i na pewno  sprawi Ci dużo frajdy a tym samym poczujesz się w iście świątecznym nastroju

Jak suszyć pomarańcze na choinkę: Tworzymy świąteczne dekoracje

jak suszyć pomarańcze

Suszone plastry pomarańczy w połączeniu z zielenią choinki, będą wyglądały naprawdę urokliwie i efektownie, a mało tego — pięknie wkomponowane w świąteczną choinkę, nadadzą jej przyjemny zapach. Dekoracja suszone pomarańcze na choinkę, sprawdzi się w każdym domu i na każdej choince, czy to naturalnej, czy to sztucznej, w chłodnych lub ciepłych barwach.

Suszone pomarańcze na choinkę to idealny materiał, by tworzyć świąteczne dekoracje.

Wyglądają atrakcyjnie zarówno w postaci naturalnej, powieszone na wstążeczce, jak

i udekorowane opcjonalnie z brokatem, który dodaje blasku i błyszczącej poświaty.

Można też ułożyć fantazyjne wzory w połączeniu z korą cynamonu lub gwiazdką anyżu.

Pełny zakres tworzenia takich dekoracji to kwestia Twojego podejścia i wyobrażeń, a także chęci i zaangażowania.

Suszone pomarańcze: Jak przygotować i wykorzystać w domu

jak suszyć pomarańcze

Naturalne dekoracje typu suszone pomarańcze zdobywają coraz liczniejsze grono propagatorów, bo nie dość, że pięknie wyglądają i pachną, to są jeszcze trwałe i przede wszystkim ekologiczne. Oczywiście nie tylko suszone plastry pomarańczy nadają się do dekoracji świątecznych. Możesz wykorzystać w tym celu również inne owoce cytrusowe takie jak: grejpfrut, limonka czy cytryna. 

Sposób przygotowania tych owoców do dekoracji jest w każdym przypadku taki sam.

Metoda suszenia zależy jedynie od czasu, jak i sprzętu, jakim dysponujesz. 

W każdej z nich wystarczy umyć owoce, wytrzeć i pokroić na plastry o grubości około

5 milimetrów. Samo suszenie czy to w piekarniku, na kaloryferze czy w profesjonalnym urządzeniu do suszenia owoców, jest uzależnione od temperatury.

Dekoracja — suszone pomarańcze na choinkę

Obecnie doskonałym pomysłem na dekoracje choinkowe są ozdoby ekologiczne.

Aranżacja choinki w stylu eko, zakłada wykorzystanie ozdób wykonanych wyłącznie z naturalnych materiałów.

W tym przypadku warto iść za ciosem i poza pomarańczami, włączyć w wystrój również inne owoce. Możesz uczynić je jeszcze ciekawszymi, łącząc z nimi kawałki suszonych grzybów lub laski cynamonu. Fantastycznie wyglądać będą także w otoczeniu ozdób z żołędzi lub szyszek.

Takie naturalne dekoracje są ponadczasowe i nie tylko wyglądają pięknie, jak już zabłysną w świetle lampek choinkowych, ale co najważniejsze nie generują trudnych w utylizacji 

odpadów.

Wobec powyższego suszone owoce to idealny sposób na wprowadzenie do pokoju przytulnej atmosfery i bożonarodzeniowego klimatu.

Dom pachnący pomarańczą: Wykorzystaj suszone owoce

Suszone pomarańcze do dekoracji, ale nie tylko. To oczywiście doskonały sposób na ozdobienie naszej choinki, ale też świetna przekąska czy aromatyczny dodatek do herbatki lub grzańca, idealnego na zimowe wieczory. Wówczas będziesz mogła powiedzieć, że masz dom pachnący pomarańczą i przyjemnie się zrelaksować w tym niesamowitym aromacie.

Zachowując wszystkie nasze wskazówki, możesz cieszyć się suszonymi plasterkami jako smaczną przekąską, dodatkiem do potraw czy elementem dekoracyjnym w różnym zastosowaniu, zależnym od Ciebie.

Suszone pomarańcze do herbaty

Suszoną pomarańczę możemy dodać jeszcze do ulubionej herbatki, dzięki czemu urozmaicimy jej smak i wygląd. Na zimowe wieczory będzie idealnym dodatkiem do domowego seansu filmowego lub kolacji we dwoje.

Wystarczy zalać w dzbanku naszą herbatę wrzątkiem i dodać plasterki pomarańczy, przykryć i odstawić na 10/15 minut, aby wszystko razem mogło się zaparzyć. 

Można dodać również troszkę miodu, by było słodko i smacznie.

Zwolennicy naparów, tym smakiem będą na pewno zachwyceni.

Suszenie czy to owoców, czy innej żywności jest stosowaną od wieków metodą przygotowywania żywności do przechowywania. Takie suszone owoce i warzywa zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości, a więc wpływa to korzystnie  podczas diety odchudzającej. Wpływają także na zdrowie i urodę, a co też ważne kawałki pomarańczy nie posiadają dodatkowego cukru i są niesiarkowane, natomiast są źródłem witamin i mikroelementów. 

Suszenie owoców jest, jak widzisz bardzo proste i nie wymaga wielkich środków finansowych ani też nakładów pracy. 

Pozostaje nam tylko życzyć Ci owocnego suszenia i smacznego!

Z tego artykułu dowiesz się:

Jednym z nieodłącznych elementów zimowego klimatu i Świąt Bożego Narodzenia są wyjątkowe, aromatyczne zapachy owoców i potraw. W artykule skupiliśmy się na tym, jak przygotować suszone pomarańcze w domowym zaciszu. Suszone owoce nie tylko smakują wyśmienicie, ale również stanowią piękną dekorację świąteczną na choinkę czy stół. Wskazaliśmy trzy podstawowe metody suszenia: suszenie pomarańczy w piekarniku, w suszarce do żywności oraz na kaloryferze. Każda z metod ma swoje plusy, a wybór zależy od dostępnego sprzętu i czasu. Pokazaliśmy, jak uniknąć ciemnienia owoców poprzez blanszowanie oraz jak stworzyć piękne i pachnące dekoracje z suszonych pomarańczy. Dodatkowo, suszone pomarańcze mogą być wykorzystane jako zdrowa przekąska lub dodatek do herbaty. Dzięki naszym wskazówkom, przygotowanie tych aromatycznych owoców stanie się proste, a świąteczna atmosfera w Twoim domu będzie niezapomniana.

Najważniejsze informacje:
– Suszone pomarańcze jako dekoracja i przekąska.
– Metody suszenia: w piekarniku, suszarce do żywności, na kaloryferze.
– Unikanie ciemnienia owoców przez blanszowanie.
– Pomysły na świąteczne dekoracje z suszonych pomarańczy.
– Zastosowanie suszonych pomarańczy w herbacie.

Artykuł skierowany jest do osób, które pragną wprowadzić do swojego domu wyjątkowy, świąteczny klimat za pomocą naturalnych dekoracji, a także do tych, którzy cenią zdrowe i ekologiczne rozwiązania. Idealny dla miłośników DIY i osób poszukujących praktycznych porad dotyczących przygotowania pomarańczy na różne sposoby.

Rekomendowane artykuły