Potrawy wielkanocne — tradycje wielkanocne na polskim stole

potrawy wielkanocne

Choć na Wielkanoc serwuje się klasyczne wielkanocne potrawy, to jednak corocznie zdarzają się dylematy związane z ich wyborem. Na szczęście czasami wystarczy naprawdę kilka dań, by było smacznie i tradycyjnie. Wobec tego, jakie potrawy zrobić na święta wielkanocne? Aby wielkanocny stół przyciągnął smakoszy, muszą na nim znaleźć się oczywiście tradycyjne dania wielkanocne — babka wielkanocna, żurek (zakwas na żurek trzeba zrobić kilka dni wcześniej), przystawki na Wielkanoc, jajka, sałatki na Wielkanoc, w tym oczywiście sałatka jarzynowa lub sałatka gyros, można podać również ciepłe dania na Wielkanoc. W organizacji tego wszystkiego pomogą Ci przepisy na Wielkanoc oraz nasz dzisiejszy artykuł.

Potrawy wielkanocne: przegląd tradycyjnych i nowoczesnych przepisów

potrawy wielkanocne

Świąteczny stół powinien być bogaty w różnego typu wielkanocne potrawy! Zarówno w te konkretne i tradycyjne, efektowne dania wielkanocne, jak i te przygotowywane na słodko. Różnego typu mięsa i sałatki będą dobrym dodatkiem do świeżej kromki chleba, a kawałek słodkiego mazurka czy puszystej babki będzie doskonały do filiżanki kawy i herbaty. Potrawy na Wielkanoc mają w Polsce długoletnią tradycję, dlatego bez dwóch zdań powinniśmy ją kultywować, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzać również nowoczesne przepisy młodych pań domu. 

Dania tradycyjne to:

  • Żurek wielkanocny na zakwasie z chrzanem — najsmaczniejszy i najzdrowszy to oczywiście taki przygotowywany na zakwasie domowej roboty, który dodaje zupie kwaśnego smaku i aromatu.
  • Pieczona biała kiełbasa — przygotowywana z mięsa wieprzowego, o charakterystycznym jasnym kolorze. Może być gotowana, pieczona z cebulką i czosnkiem lub z jabłkami, a nawet zapiekana w cieście francuskim. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło i  w towarzystwie chrzanu lub ćwikły. 
  • Jajka faszerowane — to smaczna alternatywa dla tych klasycznych, ugotowanych na twardo i podawanych z majonezem i szczypiorkiem. Można przygotować je z pieczarkami i cebulką, wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, szynką i porem oraz z tuńczykiem. Mogą być  nawet podsmażane!  
  • Domowy pasztet wielkanocny — można przygotowywać go  z różnych gatunków mięs i warzyw, idealny nie tylko na tradycyjne śniadanie wielkanocne, ale i tak na co dzień. Pasztet wielkanocny może być wypiekany nawet z jajkiem, ze śliwkami lub z pieczarkami. Jest doskonałym dodatkiem do klasycznego jajka z majonezem i kromki chleba. 
  • Schab ze śliwką pieczony — doskonały na ciepło, jako obiadowe danie z kremowym sosem. Sekret pysznego schabu tkwi w wyborze dobrego mięsa, suszonych lub wędzonych śliwek, a także odpowiedniej metodzie wypieku, która uchroni potrawę przed wysuszeniem. Schab wielkanocny możesz wzbogacić również morelami i ziołowym masłem lub nadziać żurawiną.
  • Domowa szynka wielkanocna gotowana w szynkowarze — smakuje wyśmienicie z chrzanem, musztardą czy majonezem. Powinna być wyjątkowo soczysta, a zarazem krucha. 
  • Drożdżowa babka wielkanocna pieczona lub gotowana — może być cytrynowa, piaskowa, marmurkowa, kokosowa, pomarańczowa, z makiem lub z bakaliami. Możliwości jest naprawdę wiele. Każdą z nich należy oprószyć cukrem pudrem lub oblać białym lukrem czy czekoladową polewą.
  • Tradycyjny mazurek wielkanocny na kruchym cieście — najlepszy to ten przygotowany na kruchym cieście, przełożony kajmakową masą i udekorowany bakaliami, owocami i lukrem. Mazurki można wypiekać również z ciasta biszkoptowego, makaronikowego lub marcepanowego. Z kolei kajmak możesz zastąpić czekoladową masą, marmoladą lub dżemem.
  • Jarzynowa sałatka wielkanocna z jajkiem i majonezem — to sztandarowa potrawa każdej uroczystości czy świąt, jej po prostu nie może zabraknąć!
  • Baranek wielkanocny z ciasta, masła lub cukru —  symbolizuje samego Jezusa Chrystusa, jego łagodność i posłuszeństwo. Przedstawiany w towarzystwie czerwonej chorągiewki z krzyżem przypomina o zmartwychwstaniu Chrystusa, który pokonał grzech. Umieszczany w koszyczku ze święconką i stawiany na wielkanocnym stole. Może być wykonany z ceramiki, ale również z biszkoptowego ciasta, masła lub masy cukrowej.

A poniżej i te nowoczesne:

  • Jajka z galarety — to dość nietypowa propozycja, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków. Ci przecież uwielbiają galaretę.
  • Jajka w sosie tatarskim — to prawdziwy rarytas.
  • Jajka przepiórcze, kolorowe z łososiem i szynką — to taka nowoczesna przekąska jako świetna przystawka przed daniem głównym.
  • Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami — kiedyś były popularne w czasach PRL-u, gdy serwowano je na polskich stołówkach lub w barach mlecznych. Teraz możesz przywrócić drugą młodość temu zapomnianemu daniu. 
  • Jajka po szkocku — pięknie się prezentują, a do tego bardzo łatwo je zrobić. Sprawdzą się nie tylko w czasie świąt, ale również jako imprezowa przekąska lub obiadowa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.
  • Rosół z pieczonej kaczki — niby klasyka, a jednak nie! Rosół z pieczonej kaczki pasuje na uroczysty obiad, a przy okazji to prawdziwe bogactwo smaków. Można podać go z kluseczkami śląskimi.

Co na święta wielkanocne: najlepsze potrawy na uroczysty stół

potrawy wielkanocne

Na pytanie, jakie potrawy na święta wielkanocne są tymi, bez których nie potrafimy się obejść, odpowiedzieliśmy już po części. Wobec tego teraz krótkie podsumowanie w postaci tradycyjnego i obowiązkowego zestawu najlepszych dań wielkanocnych:

na wielkanocnym stole muszą być oczywiście jajka, symbol odradzającego się życia, symbol świąt wielkanocnych. Nie może zabraknąć też domowych pieczeni, pasztetów, białej kiełbasy, galaret, żurku i białego barszczu. Specjalne miejsce zajmują też wielkanocne słodkości, do których należą serniki, baby i mazurki. Warto również zadbać o odpowiednią dekorację stołu na Wielkanoc, która sprawi, że wzrośnie apetyt gości, a potrawy będą wyglądać jeszcze smaczniej. Stół wielkanocny w bieli będzie wyglądał świeżo i wiosennie.

Wielkanocne jajka faszerowane — różnorodność przepisów i dekoracji

potrawy wielkanocne

Jaja faszerowane to jedno z klasycznych dań podawanych podczas wielkanocnego śniadania. Można je przygotować na wiele pysznych sposobów, pobawić się dekoracjami, a także formą podania. Podstawa farszu to oczywiście ugotowane na twardo żółtka, a także główny dodatek smakowy oraz spoiwo, na przykład majonez, śmietana, jogurt czy serek.

Najpopularniejsze są jajka faszerowane szynką, pieczarkami i bardzo często rybą (tuńczykiem, szprotkami czy łososiem). Mniej znane, ale równie smaczne są jajka faszerowane suszonymi pomidorami, groszkiem, burakami czy awokado.

Barszcz biały i żurek wielkanocny: sekrety idealnych przepisów

potrawy wielkanocne
Fot: Shutterstock

Żurek wielkanocny i barszcz biały to zupy, które na pierwszy rzut są jednakowe. Nie trzeba być jednak wybitnym kucharzem, żeby je rozróżnić, mimo tego, że podobnie wyglądają, smakują, a nawet pachną. Barszcz biały może być na zakwasie z mąki pszennej, ale równie dobrze na zwykłym lub kwaśnym mleku, na kapuście kiszonej. Żurek przygotowuje się przede wszystkim na zakwasie z mąki żytniej, a jego smak i wygląd bywa różny. To dlatego, że może to być choćby zalewajka, a więc ziemniaki zalane czystym żurem, z kiełbasą, która wcześniej została pokrojona w plasterki i podsmażona, z jajkami, z twarogiem albo wszystkimi tymi dodatkami razem. Zarówno żurek, jak i barszcz biały można podać w chlebie. Specjalne chlebki można kupić w sklepie lub upiec samodzielnie. Górę chleba należy odciąć, wyjąć miąższ (przy skórce trzeba pozostawić ok. 2 cm miąższu).  Przed napełnieniem chlebków zupą należy je podpiec przez kilkanaście minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasta na Wielkanoc: od mazurka, przez babkę, aż po sernik 

potrawy wielkanocne
Fot: Shutterstock

Nic tak nie cieszy podniebienia, jak pyszne domowe ciasta, szczególnie te, które przygotowywane są na święta. Ciasta wielkanocne to smaczny i nieodłączny element świątecznej tradycji. I nawet jeśli jesteśmy najedzeni świątecznymi pysznościami, to na kawałek serniczka czy babki zawsze znajdzie się miejsce. W słodkościach wielkanocnych króluje niezmiennie:

  • Babka wielkanocna to co najmniej kilkadziesiąt różnych rodzajów ciasta, w zależności od sposobu przygotowania, rodzaju mąki czy użytych dodatków. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić można: babkę cytrynową, majonezową, ziemniaczaną, kakaową, marmurkową czy kokosową. Oczywiście niekwestionowaną, tradycyjną królową wielkanocnego stołu jest baba drożdżowa.
  • Serniki są smaczne wtedy, gdy są puszysty. Sposobów na taki sernik jest kilka: możemy część tłuszczu zastąpić ubitą śmietanką lub serkiem mascarpone, lub też dodać do masy serowej ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Wśród wartych wypróbowania wariantów z pewnością należy wymienić sernik wiedeński, nowojorski, baskijski, chałwowy, orzechowy czy czekoladowy.
  • Mazurki tradycyjnie przygotowuje się na cieście kruchym lub makaronikowym. Zazwyczaj zwieńczony jest słodkimi masami karmelowymi, kajmakowymi, czekoladowymi lub też konfiturą. „Wisienką na torcie” są dekoracje z bakalii, orzechów czy migdałów. Najczęściej układa się je w kształt kwiatków, bazi lub też napisu „Alleluja”.

Sałatki wielkanocne: świeże i kolorowe propozycje

potrawy wielkanocne
Fot: Shutterstock

Obok sernika, mazurka, domowego pasztetu, białej kiełbasy i przeróżnych wędlin, sałatki wielkanocne stanowią żelazny punkt świątecznego menu. Tradycyjnie na naszych stołach króluje zwykle, jak zawsze pyszna, sałatka jarzynowa. Warto jednak spróbować również pysznej sałatki z rzodkiewką, sałatki z jajek czy sałatki z tuńczyka, na które przepisy podajemy poniżej:

Sałatka z rzodkiewką

Składniki: 

  • spory pęczek rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 duże jajka na twardo,
  • ok. pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
  • ok. łyżki majonezu (lub więcej, jeśli lubisz ostrą nutkę),
  • łyżeczka startego chrzanu (najlepiej świeżego),
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki siekanych ziół (bazylia, melisa, majeranek),
  • duża szczypta curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • możesz także dodać plasterki ogórka, porwane liście sałaty, szpinaku, czy garść kiełków.

Sposób przygotowania: Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki lub paseczki. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Białka jajek pokroić. Wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Sos: Żółtka utrzeć ze śmietaną. Wymieszać z majonezem, chrzanem, koperkiem i posiekanymi ziołami. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Także inne sałatki wielkanocne będą świetnie smakowały z tym właśnie sosem! Sałatkę polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Sałatka z jajek

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • łyżka świeżo utartego chrzanu,
  • sok z całej cytryny,
  • szklanka kwaśnej, tłustej śmietany,
  • 2 kwaskowe jabłka,
  • 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach,
  • cebula,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • cukier,
  • 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo (ewentualnie).

Sposób przygotowania: Chrzan utrzeć drobno i od razu zalać sokiem z cytryny, wymieszać. Obrać: jajka, jabłka (pozbawić gniazd nasiennych) i ziemniaki. Wszystko pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno, wszystko połączyć i wymieszać z chrzanem. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i cukrem, zalać nią sałatkę. Salaterkę przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem przybrać rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym),
  • puszka kukurydzy,
  • 4-5 plastrów ananasa z puszki,
  • 300 gram sera żółtego (najlepszy będzie lekko ostry),
  • czerwona cebula,
  • 4 jajka na twardo,
  • majonez do smaku,
  • pieprz,
  • szczypiorek do przystrojenia.

Sposób przygotowania: Sałatkę układamy równymi warstwami w szklanym, przezroczystym naczyniu. Po kolei: Odsączony i rozdrobniony tuńczyk (jedna puszka), posypać pieprzem. Pokrojony drobno ananas. Odsączona kukurydza z puszki. Połowa żółtego sera startego na dużych oczkach; posypać pieprzem. 2-3 łyżki majonezu. Reszta tuńczyka; posypać pieprzem. Drobno pokrojona czerwona cebula. Jajka pokrojone w kosteczkę. Pozostały ser żółty, starty; posypać pieprzem. Kilka łyżek majonezu (nieco więcej). Wstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.

Biała kiełbasa: jak przyrządzić idealną na Wielkanoc

potrawy wielkanocne
Fot: Shutterstock

Biała kiełbasa na Wielkanoc to jedna z absolutnie koniecznych pozycji na tradycyjnym świątecznym stole. Można ją przygotować na kilka bardzo smakowitych sposobów — ugotować, upiec lub usmażyć. Przy wyborze białej kiełbasy trzeba uważać na to, aby była brązowa (taki kolor sugeruje dużą zawartość mięsa i przypraw), miała stosunkowo niedużą zawartość wody i żeby nie była różowa (konserwanty).

Śniadanie wielkanocne: jak przygotować idealny początek świąt

potrawy wielkanocne
Fot: Shutterstock

Śniadanie wielkanocne tradycyjnie jest spożywane w niedzielę rano. W rodzinach, które biorą udział w obchodach Wielkanocy w kościele, śniadanie najczęściej podaje się po porannym nabożeństwie. Wszystko zależy jednak od tradycji w różnych rodzinach i regionach Polski. 

Śniadanie zaczynamy od święconki. Święconka to produkty i potrawy, które zaniesione w Wielką Sobotę w koszyczku do kościoła, zostały poświęcone. Zawartość koszyczka powinniśmy zjeść do ostatniego okruszka.

Na prawdziwym wielkanocnym stole nie może również zabraknąć:

  • tradycyjnego żurku z białą kiełbasą i jajkiem,
  • jajek: faszerowanych, z majonezem i w wielu innych formach,
  • pieczonych mięs,
  • chrzanu jako dodatku do potraw,
  • ciast: babki, mazurka, sernika,
  • w niektórych regionach również flaków,
  • i oczywiście sałatki jarzynowej.

Rekomendowane artykuły