Przystawki na Wielkanoc — proste i eleganckie pomysły na świąteczny stół

przystawki na wielkanoc

Wielkanoc już coraz bliżej. Pora zastanowić się jakie potrawy w tym roku będą gościły na Twoim stole. Szukasz inspiracji na menu wielkanocne? Sprawdź nasze propozycje przystawek na świąteczny stół. Zapraszamy!

Najlepsze przystawki wielkanocne, które zachwycą Twoich gości

przystawki na wielkanoc

Przystawki na Wielkanoc często mienią się wieloma barwami i są doskonałą zapowiedzią głównych dań śniadania lub obiadu wielkanocnego. Zwykle najczęstszym bohaterem świątecznego stołu są jajka podane w różnych odsłonach; czy  faszerowane, czy marynowane – w towarzystwie sosów i innych dodatków.

janachowska.pl

Jednak potrawy wielkanocne to nie tylko jajka. Podczas przygotowywania świątecznych przekąsek warto zadbać o ich różnorodność, aby trafić w gusta wszystkich biesiadników.

Jeśli lubisz bawić się w kuchni, możesz podać swoim gościom tradycyjne przystawki na Wielkanoc w zupełnie nowej odsłonie. Warto również podać coś mniej tradycyjnego, może uda Ci się w ten sposób mile zaskoczyć gości!

concept store

Jajka faszerowane: klasyczna przystawka na Wielkanoc w nowej odsłonie

przystawki na wielkanoc

Wielkanoc bez jaj faszerowanych? To chyba niemożliwe! To jedno z tych klasycznych dań, które pojawia się nie tylko podczas świąt, ale również podczas uroczystości rodzinnych czy przyjęć. Jednak klasyczne wcale nie musi oznaczać nudne! Spróbuj wykorzystać nasz pomysł na jajka faszerowane pieczarkami!

Zapewne przygotowywałaś je już nie raz, my jednak proponujemy nieco odświeżoną wersję tego dania. Potrzebne składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • jedno surowe jajko,
  • ok. 150 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej,
  • bułka tarta.

Ugotowane jajka podziel na pół. Żółtka oddziel od białek, włóż je do miseczki i ugnieć widelcem. Drobno posiekane pieczarki podsmaż na natłuszczonej olejem patelni. Ostudzone pieczarki włóż do miski z żółtkami, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj majonez, szczypiorek (lub pietruszkę) oraz sól i pieprz. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy.

Czas na białka. Wydrążone białka zanurz w rozmąconym jajku. Następnie obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane białka smaż w głębokim tłuszczu. Wyjmij je gdy ładnie się zrumienią. Przestudzone nadziewaj przygotowanym farszem. Całość możesz posypać szczypiorkiem lub natką.

Śledzie w oleju z ziołami: przepis na wielkanocną przekąskę

przystawki na wielkanoc
Fot: Shutterstock

Wymieniając tradycyjne dania wielkanocne, oczywiście nie możemy zapomnieć o śledziach. To nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska, nie powinno jej więc zabraknąć także na Twoim stole. Pamiętaj jednak, że jeśli zależy Ci na tym, by smak wybranych dodatków był bardziej wyczuwalny, powinnaś je przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem (ok. 24-godzinnym).

Spośród różnych możliwych wariacji, nasz wybór padł na śledzie w oleju z ziołami. Składniki, które będą Ci potrzebne:

  • 5 lub 6 płatów matiasów (w zależności od wielkości),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula (większa),
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • świeży tymianek (3 gałązki),
  • po łyżeczce majeranku i ziół prowansalskich,
  • pieprz ziołowy (szczypta),
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Zanim przystąpisz do działania, śledzie na kilka godzin zamocz w wodzie, żeby wypłukać z nich nadmiar soli. Następnie odsączone już matiasy polej wyciśniętym wcześniej sokiem z połowy cytryny i odstaw je na 30 minut. W tym czasie cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj do niej sól i pieprz, a następnie drobno posiekany czosnek z tymiankiem oraz zioła. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie odstaw do przestudzenia. W międzyczasie pokrój matiasy na kawałki. 

Do wystudzonej mieszanki dodaj olej, wymieszaj i odstaw na chwilę, żeby olej przesiąknął aromatem ziół. Na dno słoika wyłóż łyżkę gotowej mieszanki, na to kilka kawałków śledzi, następnie znowu olej z cebulką. Układaj warstwy do wyczerpania składników. Zamknięty słoik wstaw do lodówki i podawaj na drugi dzień.

Sałatki wielkanocne: odświeżające propozycje na wiosenny stół

przystawki na wielkanoc

Sałatki to żelazny punkt wszelkiego rodzaju imprez i spotkań rodzinnych – nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Wiadomo, że królową wszystkich sałatek jest tradycyjna sałatka jarzynowa, czasami jednak warto zaryzykować i wybrać nieco inne przepisy na przystawki. Sprawdź, jakie my przygotowaliśmy przepisy na sałatki wielkanocne.

Sałatka z groszkiem i żółtym serem

Wśród wszystkich możliwych sałatek, ta stanowczo należy do tych najmniej pracochłonnych i najskromniejszych, jeśli chodzi o ilość potrzebnych składników. Jednocześnie jest tak smaczna, że często jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu. Żeby ją wykonać, musisz zaopatrzyć się w:

  • puszkę groszku konserwowego,
  • ok. 150 g tartego żółtego sera,
  • por,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę. Przekrojonego wzdłuż pora potnij w talarki. Groszek odsącz z zalewy. Wszystkie składniki (łącznie z żółtym serem) umieść w misce. Dodaj majonez i pieprz oraz sól do smaku. Wymieszaj i gotowe!

Królewska sałatka makaronowa

Dania wielkanocne powinny być kolorowe, a taka właśnie jest ta sałatka. Pomimo szlachetnej nazwy do jej wykonania nie będziesz potrzebowała drogich, ani wymyślnych składników – cały sekret jej nieziemskiego smaku tkwi w sosie! Przygotuj zatem:

  • 100 g dowolnego makaronu (najlepiej sprawdzą się kokardki lub świderki),
  • ok. 20 dkg szynki (może być konserwowa),
  • świeżą czerwoną paprykę,
  • 4 jajka,
  • po małej puszce groszku konserwowego i kukurydzy,
  • koperek.

Makaron ugotuj, odcedź i przelej zimną wodą. Szynkę i paprykę pokrój w kostkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i również pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedź z zalewy. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

Teraz przyszedł czas na sos. Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 3 łyżki majonezu,
  • tyle samo jogurtu naturalnego,
  • 2 starte ząbki czosnku,
  • łyżeczkę musztardy,
  • łyżeczkę miodu,
  • tradycyjnie sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Dodaj sos do reszty składników, a także posiekany drobno koperek. Całość jeszcze raz zamieszaj. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona!

Carpaccio z buraków z kozim serem: świeża propozycja na świąteczny stół

przystawki na wielkanoc
Fot: Shutterstock

Carpaccio to pewnego rodzaju sałatka, która, choć nie wygląda, to jest niezwykle łatwa w wykonaniu. Do tego jej smak jest wyśmienity. Jeśli więc zastanawiasz się co na Wielkanoc przygotować dla swoich gości, by pozytywnie ich zaskoczyć, koniecznie wybierz carpaccio. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała:

  • 3 buraki (średnich rozmiarów),
  • kozi ser (ok. 100 g),
  • po garści orzechów włoskich i rukoli,
  • oliwę z oliwek,
  • ocet balsamiczny (lub sok z cytryny),
  • pieprz i sól.

Umyte buraki (ze skórką) zawiń w folię aluminiową (każdy osobno) i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez +/- 60 minut – do miękkości. Orzechy upraż na suchej patelni, cały czas mieszając – mają być lekko zarumienione, a nie spalone.

Ostudzone buraki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Następnie rozłóż je na talerzu, tak aby jeden nachodził na drugi. Dopraw solą i pieprzem. Na buraczki nałóż kolejno rukolę, pokruszony kozi ser oraz orzechy. Całość delikatnie skrop octem i oliwą.

Pasztet z soczewicy: wegetariańska przystawka na wielkanocny stół

przystawki na wielkanoc

Pasztet to potrawa, bez której nie może się obyć wielkanocny stół. Idealny zarówno do pieczywa, jak i jako danie samodzielne. Przygotowaliśmy dla Ciebie wegetariańską alternatywę – pasztet z soczewicy. Zatem przygotuj:

  • 200 g czerwonej soczewicy (suchej),
  • 1 średniej wielkości cebulę,
  • 3 jajka,
  • 4 marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżkę curry i słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kolendry (w ziarnach),
  • sól ziołową i pieprz,
  • olej (ok. 4 łyżki).

Soczewicę gotuj tak długo, aż powstanie miękka papka. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju (ok. 10 min). Do podsmażonej marchwi z cebulą dodaj przyprawy (kolendrę wcześniej rozgnieć) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż jeszcze przez chwilę całość. Po zdjęciu mieszanki z ognia dodaj do niej odsączoną soczewicę oraz jajka. 

Tak przygotowaną masę przełóż do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Piecz przez około 45-50 minut. Pasztet wyjmij z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie.

Galareta z kurczaka: tradycyjna przekąska na Wielkanoc

przystawki na wielkanoc
Fot: Shutterstock

Choć niewielkich rozmiarów, najczęściej podawane w formie babeczek lub (ostatnio modnych) jajek, galarety z kurczaka to niezwykle efektowne dania wielkanocne. Wbrew pozorom przygotowanie tej przystawki na Wielkanoc nie jest wcale takie trudne, pod warunkiem że masz wszystkie składniki, czyli:

  • 3 ćwiartki z kurczaka,
  • pietruszkę z natką,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • nieduży kawałek pora (ok. 10 cm),
  • 1 cebulę,
  • po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • sól,
  • a dla koloru po małej puszce groszku konserwowego i kukurydzy,
  • 4 jajka.

Warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę) umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Następnie włóż je do garnka i zalej 1,5 litra wody. Cebulę opal nad ogniem. Umyte ćwiartki, natkę (związaną), cebulę oraz przyprawy również włóż do garnka. Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny – aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar odcedź. Odlej litr i dodaj wcześniej namoczoną żelatynę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do lekkiego stężenia.

Ugotowane na twardo jajka pokrój na połówki. Groszek i kukurydzę odcedź z zalewy. Ugotowaną w bulionie marchew pokrój w kosteczkę, a mięso rozdrobnij. Dowolne naczynia (salaterki, foremki do babeczek itp.) napełniaj warstwami: jajko, odrobina groszku i kukurydzy, mięso, marchew. Na koniec zalej wszystko tężejącym bulionem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Do dekoracji możesz wykorzystać szczypior lub natkę pietruszki.

Pikle wielkanocne: Jak przygotować domowe marynaty do świątecznych przystawek

przystawki na wielkanoc
Fot: Shutterstock

Wisienką na torcie na Twoim wielkanocnym stole będą przygotowane w domu pikle. To idealne przekąski na Wielkanoc, dzięki którym możesz wywrzeć pozytywne wrażenie na swoich gościach. Przygotowaliśmy dla Ciebie dwie propozycje. Z pewnością któraś z nich przypadnie Ci do gustu!

Pikle z curry

Zamiast tradycyjnych, wybraliśmy pikle z nutką kuchni orientalnej. Ale spokojnie. Ich przygotowanie niewiele różni się od tradycyjnych pikli. W pierwszej kolejności przygotuj 4 słoiki o pojemności 0,9 litra, a następnie:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • nasiona białej gorczycy (ok. 4 łyżeczki),
  • kilka ziaren czarnego pieprzu.

A także:

  • litr wody,
  • szklankę octu (10%),
  • szklankę cukru,
  • sól do przetworów (1,5 łyżki),
  • 2 łyżki curry.

Wodę wymieszaj z octem, cukrem, solą i curry. Zagotuj. Zdejmij z ognia i jeszcze do gorącej wrzuć cebulę pokrojoną w półksiężyce. Umyte i osuszone ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Do każdego słoika wsyp łyżeczkę gorczycy oraz kilka ziaren pieprzu, a następnie włóż pokrojone ogórki. Całość uzupełnij zalewą.

Pasteryzuj przez około 3 minuty, od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki postaw do góry dnem. Zimne odwróć i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Pełni smaku pikle nabiorą po kilku dniach.

Pikantne marynowane jajka

Jak już wspomnieliśmy na początku, potrawy z jajkiem to obowiązkowe przystawki na Wielkanoc. Właśnie dlatego jako piklowane danie numer dwa zaproponujemy Ci marynowane jajka. Przygotowanie ich nie jest trudne, ale z całą pewnością będziesz potrzebowała:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • papryczkę chili (ilość zależy od tego jak pikantną przystawkę chcesz otrzymać),
  • dużą cebulę pokrojoną w talarki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2,5 szklanki wody,
  • po 0,5 szklanki cukru i octu (10%),
  • łyżeczkę soli,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżeczkę gorczycy, kolendry, pieprzu kolorowego i czarnego (w ziarenkach).

Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Na dno dużego słoja włóż czosnek, jajka, pomiędzy wciśnij strąki papryki. Z pozostałych składników ugotuj zalewę. Następnie zalej jajka jeszcze gorącą marynatą. Gdy zawartość słoika ostygnie, zakręć słój i wstaw go do lodówki na co najmniej 3-4 dni. Po tym czasie możesz wykorzystać je do sałatek lub jako pyszną przekąskę.

Smacznego!

Rekomendowane artykuły