Letnie menu weselne z polską kuchnią. [Inspiracje]

letnie menu weselne

Jak znaleźć DJ’a na wesele? Zobacz listę polecanych DJ’ów i przekonaj się dlaczego DJ to najlepszy wybór!

Weselne menu

Przy planowaniu weselnego menu, warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych elementów, dzięki którym wybór potraw będzie nie tylko łatwiejszy, ale też o wiele bardziej trafny. W końcu chcemy, żeby gościom smakowało wszystko to, co zjedzą na naszym weselu! Na co zwrócić uwagę tworząc menu na wesele?

  • Różnorodność – zadbajcie o to, by dania, które będą serwowane były różnorodne, tak żeby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie, również osoby na specjalnych dietach;
  • Estetyka – ważne jest, żeby jedzenie na stołach wyglądało apetycznie: żywe kolory, piękny zapach, estetyka podania, to wszystko ma ogromne znaczenie;
  • Sezonowość – sezonowe warzywa i owoce, nowalijki i regionalne przysmaki dostępne tylko o określonej porze roku, będą doskonałym uzupełnieniem weselnego menu;

Menu na wesele – czy powinno się zmieniać zależnie od pory roku?

Są dania, które niemal na stałe wpisały się do weselnego menu, warto jednak mieć na względzie to, że zależnie od pory roku, można dopasować menu do aktualnej aury. Zimą doskonale sprawdza się gorący barszczyk, latem w czasie największych upałów więcej gości skusi się na pewno na chłodnik. Sezonowość to trend, którym zdecydowanie warto się inspirować tworząc idealne menu na wesele. Jeśli bierzecie ślub latem macie ogromne pole do popisu. W końcu to właśnie wtedy sezonowych produktów jest najwięcej. Dzięki temu potrawy w Waszym menu będą zachwycały kolorami i smakiem.

Jak powinno wyglądać letnie menu na wesele?

Letnie menu na wesele powinno być lekkie, orzeźwiające i pełne sezonowych smaków. W ciepłe dni goście niechętnie będą sięgać po tłuste i ciężkie potrawy, dlatego zdecydowanie sprawdzą się soczyste dania z grilla, kolorowe sałatki, chłodniki i zupy krem; Koniecznie dodajcie również dużo warzyw i owoców, a zamiast tradycyjnych ciast wybierzcie oryginalne desery, np. orzeźwiające tarty cytrynowe czy lodowe pucharki.

Latem możesz wkomponować do menu weselnego wiele produktów sezonowych, takich jak: truskawki, czereśnie, maliny, arbuzy, śliwki, jagody, winogrona, bób, cukinia, fasolka szparagowa, bakłażan czy jarmuż.

Stoły tematyczne

Trendem, który pary młode uwielbiają już od kilku sezonów jest stół tematyczny. Takie stoły to nie tylko świetny dodatek do klasycznego menu weselnego, ale też ciekawa dekoracja i atrakcja dla gości. Przy stołach tematycznych ogranicza Was właściwie tylko Wasza wyobraźnia, jednak najpopularniejsze wybory to:

  • Wiejski stół
  • Słodki stół
  • Candy bar
  • Stół z przekąskami – szwedzki stół
  • Stół z produktami regionalnymi

Stół tematyczny na Twoim weselu? Skorzystaj z usług najlepszych usługodawców w Twojej okolicy. Znajdziesz ich w naszym katalogu firm.

Najpopularniejsze dania na wesele

Nie da się ukryć, że bez względu na porę roku w każdym menu weselnym muszą znaleźć się dania, które kochają właściwie wszyscy goście. Kotlet de vollaile, rosół czy kluski śląskie – wielu nie wyobraża sobie bez nich wesela.

Nic dziwnego, kuchnia polska jest najczęściej wybieraną przez pary młode kuchnią. Warto wspomnieć, że chociaż wszyscy coraz częściej eksperymentujemy ze smakami i udajemy się w podróże kulinarne po świecie, wciąż to właśnie tradycyjna polska kuchnia wiedzie prym przy wyborze menu na wesele. To bezpieczna opcja, bo tę kuchnię znają i lubią wszyscy. Kulinarne eksperymenty na weselu to nie zawsze najlepszy pomysł.

powitanie chlebem i solą

Dania ciepłe w menu weselnym

W menu weselnym, bez względu na porę roku, powinny znaleźć się przynajmniej 3 ciepłe posiłki: obiad, kolacja, druga kolacja i np. ciepła zupa przed końcem wesela. Oczywiście w zależności od tego, jakie przyzwyczajenia panują wśród Waszych gości oraz tego, jakie są Wasze rodzinne tradycje, ciepłych dań może być więcej – analogicznie, jeśli wesele ma być krótkie, potraw na ciepło może być również mniej.

Zimne dania w menu weselnym

Zimne dania to tzw. zakąski i przekąski, które podawane są na bieżąco pomiędzy daniami ciepłymi. Zazwyczaj zimne zakąski podawane są po obiedzie i zostają na stołach już do końca przyjęcia. Warto jednak pamiętać, że latem może być to dość ryzykowne, dlatego wtedy świetnym rozwiązaniem będzie np. szwedzki stół – wtedy przekąski mogą być na bieżąco uzupełniane.

Ile ciasta na osobę na wesele?

Jeśli w menu weselnym macie zaplanowany również deser, możecie zamówić ok. 300-400g ciasta na osobę, przy weselu z poprawinami ok. 450g ciasta na osobę. Jeżeli jednak przewidujecie też słodki stół lub candy bar, wystarczy Wam ok. 200g ciasta na osobę.

słodki stół na wesele

Kolejność wydawania dań na weselu

Jeśli nie wiecie, w jakiej kolejności powinny być wydawane poszczególne dania na weselu, obsługa sali na pewno Wam w tym pomoże i podpowie najlepsze rozwiązania już na etapie ustalania menu. Standardowo, posiłki należy rozłożyć tak, by ciepłe dania wydawane były co ok. 3 godziny. Przykładowy plan wydawania posiłków na weselu:

New Drop

17:00 obiad (I i II danie)

18:30 kawa i ciasto

19:00 zimne zakąski

20:00 I kolacja

22:00 tort

23:00 II kolacja

01:00 III kolacja

03:00 ciepła zupa, np. barszczyk/ żurek/ stroganoff

Menu na wesele – diety i alergeny

Planując menu na wesele, warto wziąć pod uwagę ewentualne diety gości, np. dietę wegetariańską czy wegańską, celiakię, etc. Jeśli to pojedyncze osoby, możecie poprosić o serwowanie wydzielonych porcji na talerzach, jednak dobrym pomysłem jest po prostu dołączenie do listy menu pozycji, które będą odpowiednie również dla osób na specjalnych dietach. Mogą to być, np. kotleciki warzywne, faszerowana cukinia czy dania bezglutenowe.

Kuchnia polska na weselu – tradycja czy nowoczesność?

Polska kuchnia wciąż ewoluuje, a nowoczesne podejście do tradycji może być doskonałym sposobem, by wpleść znane dania w nowej odsłonie do weselnego menu. Kilka propozycji to np. pierogi z ciekawym farszem z grzybów leśnych i koziego sera, placki ziemniaczane z papryką i koprem czy tatar z polędwicy wołowej z kaczym żółtkiem. Jeżeli lubicie tradycyjne dania, ale chcecie też zafundować swoim gościom nowe kulinarne doznania, zdajcie się na wyobraźnię kucharza – na pewno stworzy unikatowe dania, które zaskoczą gości weselnych.

Cena „za talerzyk” na weselu

Koszt tzw. talerzyka może różnić się, w zależności od wybranej lokalizacji, prestiżu sali weselnej, etc. Przeciętnie cena menu weselnego za osobę mieści się w przedziale od 200 zł nawet do 550 zł, jednak standardowo to wydatek ok. 300 zł. Stawka za dzieci jest zazwyczaj nieco niższa. Warto też sprawdzić co zawiera cena menu, np. obsługa, napoje, korkowe, dekoracje, etc.

Atrakcje kulinarne na letnie wesele

Letnie menu weselne warto komponować tak, by było smaczne, orzeźwiające, ale i oryginalne. Dzięki temu goście będą najedzeni, ale też zachwyceni możliwością spróbowania nowych smaków. Współczesna kuchnia polska oferuje wiele oryginalnych połączeń, które razem stworzą niebanalne menu na wesele. Co pomoże urozmaicić menu na wesele latem?

  • Sezonowe składniki, np. owoce i warzywa
  • Regionalne produkty: sery, przetwory mięsne, przetwory mleczne i owocowe
  • Deski przekąsek dopasowane do zimnych, orzeźwiających win
  • Lekkie desery, takie jak lody, tarty, bezy z bitą śmietaną, etc.

Rekomendowane artykuły